Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

alis 15:04, 28 lip 2016

Mira104 napisał(a)
Alu ja twierdze, że to dzięki obornikowi, bo zawsze mieszam obornik z ziemią, a wiosną nisko obcinam. Z nawożeniem w sezonie, to różnie - jak mi się przypomni to dam magiczną siłę.

Eee tam, nie bądź taka skromna, rękę do kwiatów podobno trzeba mieć Mnie hortki zachwycają, mogłabym patrzeć i patrzeć na te piękne kwiaty

Ale z obornikiem to też masz rację, tylko ciężko go zdobyć, przynajmniej w moich stronach.

hindsight 20:55, 28 lip 2016

Wlazłam tu i przeczytałam, co wcześniej napisałam wyszło, jakby opóźniona Limka miała być MM Chodziło mi o to, że ta opóźniona jest właśnie właściwą Limką
bozga 23:45, 28 lip 2016

Mira104 napisał(a)
Bożenko to jest moja hortensja zagadka, kupiłam ją jako bobo, ale patrząc na Twoje bobo to mam wątpliwości. Zaczynała tak, obecnie krzaki mają 60-80 cm wysokości, w tamtym roku miały ok 60 cm i znacznie mniejsze kwiatostany.

Identyfikacja nie jest prosta ale postaramy się coś wykluczyć
Tak gęsty kwiatostan maja tylko nieliczne bukietówki ( Magical Moonlight, Polar Bear, Diamantino, Sundae Fraise i Magical Candle). Polar Bear można wykluczyć bo ma charakterystyczne płatki. W pierwszej chwili pomyślałam o MM ale ona na tym etapie na pewno nie przebarwia się na różowo. Zostały 3 i tutaj jest problem w dokładności fotki- czy ona różowieje od razu z białego czy troszkę zzieleniała i dopiero różowy ( tak robi Diamantino i Magical Candle) jeśli od razu z białego to pozostaje Sundae Fraise - oczywiście mega wypasiony egzemplarz. Jak się przebarwi pokaż jeszcze raz bo sposób przebarwienia jest bardzo pomocny
Gratuluję zakupu
Mira104 08:09, 29 lip 2016

Bożenko toż to była taka bidula, zakup na allegro, że nic tylko siąść i płakać, wstyd było zdjęcia pokazywać. U mnie na stronie 10 jest ta sama hortensja z tamtego roku i na stronie 102 obecny (zaczynała kwitnąć) i z tego co pamiętam to ona przebarwiała się na zielono, a potem brązowiała. Za to w tym roku robią jej się czerwone plamki. Będę obserwować i robić jej zdjęcia.
Bożenko zobacz jeszcze na tą, bo to od tego samego dostawcy, to miała być limelight

Mira104 14:05, 30 lip 2016

Toszka powiedz mi co ile sadzić berberysy bagatelle, kupiłam maluszki, poszerzyłam rabatę no to mogę działać
Toszka 14:58, 30 lip 2016

I to jest pytanie
Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać i czy będziesz je ciąć.
Powiem tylko tyle, ze po niskim, wiosennym cięciu na 5-7cm (w 3 roku) urastają do przyzwoitych kulko podobnych krzaczków szerokości ok.40cm. Ponownie je trochę formuję w lipcu i wtedy maja znowu fajne jasne przyrosty.
Mira104 16:15, 30 lip 2016

Ja zrobię obiad i ciacho to poukładam je i cyknę fotki. Z tego co pamiętam berberysy idą na obwódkę koło bukszpanów - zakończenie rabaty.
hindsight 18:04, 30 lip 2016

Ja też zrobiłam ciacho, z brzoskwiniami, bo już zaczęły dojrzewać. Miałam też zrobić dżem, ale dzisiejsze wykopki mnie trochę wykończyły:

Wykopałam łyżeczkę pewnie młodsza córka się bawiła w ogród kilka lat temu

Pokaż te berberyjski
Mira104 20:58, 30 lip 2016

Pokazuję co kupiłam

Mira104 20:59, 30 lip 2016

Berberys miał iść tu: