Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 19:38, 19 kwi 2015

Danusiu dziękuję za fotkę i poproszę o jeszcze poznaję ten ogród- do zimozielony - realizacja Danusi Na razie muszę zdecydować jakie drzewka tam dać...
Po lewej stronie rzędu jest mały kulisty ambrowiec, a po prawej- na końcu rzędu- buk gold 'dawyck'. Na środku trawnika, bardziej po lewej stronie rośnie czerwono-listny buk. Na razie malutki, ale docelowo to będzie spore drzewo.
Pomysły na 3 małe drzewka:
1. Wiśnia osobliwa 'Umbraculifera'- ale wolałabym coś większego
2. Śliwa "Nigra"- wielkością mi pasuje, tyle, że może jednak będzie za bordowo, bo w pobliżu jest ten czerwony buk.
3. Robinia akacjowa "Umbraculifera"
4. Grab- ale jaki?- nie mam za bardzo ochoty na cięcie jakiegoś olbrzyma
5. A może Grujecznik- tylko musiałby być z kawałkiem pnia- te co widziałam do tej pory miały gałązki od samego dołu...widział ktoś trochę wyższe??
BusyBee 19:39, 19 kwi 2015

kosolka napisał(a)
Piękna ta rabata. A u Ciebie Kasiu będzie z taką super.. Choć nawet bez niej jest

Naprawdę piękna....Muszę zidentyfikować rośliny na niej...
Ewa777 19:47, 19 kwi 2015

Kasiu,
rozumiem Twoją stratę. Szkoda zdjęć. Dobrze, że masz wątek, to trochę zdjęć zostało. Ja swoich nie zgrywam na dysk zewnętrzny, ale chyba czas zacząć.
Mam trochę rad Toszki spisanych na Worda. Jak chcesz mogę Ci przesłać na pv

Kupiłam sobie koszyczek w L. różowy Chciałam zielony, ale nie było.
BusyBee 19:50, 19 kwi 2015

Tu znalazłam tę rabatę, którą przysłała Danusia. Kto mi powie jakie to drzewka? I jak się nazywają te białe miscanty?
BusyBee 19:53, 19 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Kasiu,
rozumiem Twoją stratę. Szkoda zdjęć. Dobrze, że masz wątek, to trochę zdjęć zostało. Ja swoich nie zgrywam na dysk zewnętrzny, ale chyba czas zacząć.
Mam trochę rad Toszki spisanych na Worda. Jak chcesz mogę Ci przesłać na pv

Kupiłam sobie koszyczek w L. różowy Chciałam zielony, ale nie było.

Pewnie, że chcę Wszystkie informacje mile widziane Odbudowuję swoja bazę
MiraR 19:58, 19 kwi 2015

BusyBee napisał(a)

...tutaj ten rząd thuj. Jest ich 9- więc to ponad 9 m.

Z drugiej strony:

Ale masz piękny szpaler thuj.Niesamowicie głęboka zieleń.Ile mają lat? Jak o nie dbasz? Kiedy nawozisz i czym? Jak często je przycinałaś by uzyskać taką gęstość? Czy cięłaś je od samego początku? To odmiana "Smaragd" czy "Spiralis"?
Sporo tych pytań ale jestem zachwycona Twoimi thujami.
MiraR 20:00, 19 kwi 2015

Czy Twoja damska taczka dwukółka też jest taka wywrotna? Moja jak stoi pusta i lekko zawieje wywraca się,oj jak to mnie denerwuje,chyba zacznę ją obciążać kamieniami
BusyBee 20:02, 19 kwi 2015

Mira napisał(a)
Czy Twoja damska taczka dwukółka też jest taka wywrotna? Moja jak stoi pusta i lekko zawieje wywraca się,oj jak to mnie denerwuje,chyba zacznę ją obciążać kamieniami

Dwukółka nowa, więc jeszcze nie wiem
BusyBee 20:11, 19 kwi 2015

Mira napisał(a)

Ale masz piękny szpaler thuj.Niesamowicie głęboka zieleń.Ile mają lat? Jak o nie dbasz? Kiedy nawozisz i czym? Jak często je przycinałaś by uzyskać taką gęstość? Czy cięłaś je od samego początku? To odmiana "Smaragd" czy "Spiralis"?
Sporo tych pytań ale jestem zachwycona Twoimi thujami.

Thuje to szmaragdy. Mam je ze 13 lat. Miały ścięte czuby 2 lata temu. Obcięliśmy ze 60- 70 cm- chciałam, żeby poszły wszerz, bo były posadzone zbyt rzadko- co 110 lub 120 cm ( nie pamiętam dokładnie). W zeszłym roku była akcja strzyżenia, bo były rosochate Dokarmiam je Pinivitem dolistnie, ale raz lub 2 w sezonie. Nie podlewam- radzą sobie, bo to już duże dziewczynki
Przed:

W trakcie cięcia:

I po

kosolka 20:19, 19 kwi 2015

Białe misksnty to pewnie variegatusy?