Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 21:01, 04 maj 2015

Gocha napisał(a)
Kasiu ja nie wiem czy coś sensownego Ci doradzę i podpowiem. Po pierwsze jak chcesz posadzić tam dosyć sporo roślin i to takich które potrzebują miejsca to wydaje mi się , że ta wytyczona przez Ciebie rabata będzie za wąska. Na moje oko niewiele dosadzisz roślin tam. Ja to przed chwilą przerabiałam- tworząc i zagospodarowując tę nową rabatę przy ogrodzeniu. Zebyś nie miała później rośliny na roślinie.A kształt rabaty to jeżeli falisty to napewno szerszy, może mniej falisty. A może przemyśl np. prostą rabatę. Będzie można zrobić szerszą i będzie dopasowana do kostki pod domem. Czy to że w innych miejscach masz fale to wyklucza proste linie w tej części ogrodu?. Ja to mówię dlatego, że ja właśnie tak zrobiłam - fale przed domem a w dalszej części linie proste i wcale mi to się nie kłuci ze sobą. Oj Kasiu chyba Ci nie bardzo pomogłam niestety. Ale wiem na pewno że muszą być szersze rabaty. Buziaki

No tak......może i masz rację, że za wąska jednak...ech... nie wiem co z tym zrobić. Ilosć roślin to nie problem. Wcale nie muszę dużo tam sadzić- po prostu dobrać je do kształtu rabaty...ale jednak poszerzyć ja muszę jutro....

Zrobić po prostej to za duży kłopot. muiałaby mieć 2 metry szerokości, żeby drzewka posadzić i na długość 21 metrów, bo nie dałoby się jej inaczej skończyć... to strasznie materiału roślinnego dużo....

...czyli fala zostaje- ale do poszerzenia idzie dzięki Gosiu
BusyBee 21:04, 04 maj 2015

GosiaJoanna napisał(a)
Kasiu kształt fajny podobny u mnie jestja musze już poszerzyć rabatę poniewaz tuje mi przytyły i rabata się skurczyła ciut ale to mnie cieszy bedzie wiecej miejsca na nowe roślinki

Czyli Pani w falach gustuje

Poszerzaj u siebie śmiało Gosiu, masz tam sporo miejsca przecież... teraz Twój ruch
nicol21 21:58, 04 maj 2015

Widzę że będzie się dziać Super!
Co do drzew to bym posadziła 3 brzozy/ może jakieś pendule? zrobiłabym to asymetrycznie. Brzozy mają i jasne pnie i jasny kolor liści więc będą się odbijać na tle szmaragdów. a wypełnienie może być różne - zresztą sama widziśż na forum od kulek, traw po byliny, a przecież to limit nie jest
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
BusyBee 22:20, 04 maj 2015

nicol21 napisał(a)
Widzę że będzie się dziać Super!
Co do drzew to bym posadziła 3 brzozy/ może jakieś pendule? zrobiłabym to asymetrycznie. Brzozy mają i jasne pnie i jasny kolor liści więc będą się odbijać na tle szmaragdów. a wypełnienie może być różne - zresztą sama widziśż na forum od kulek, traw po byliny, a przecież to limit nie jest

To ciekawe co piszesz
... brzozy nie brałam pod uwagę, bo to pijawka straszna i zazwyczaj duża rośnie..... Poza tym obok taras i sporo okien, a ona śmieci....Ale wyobrażam sobie to co masz na myśli- trzeba by z nimi bardziej na środek trawnika wyjść....

W sumie, to mam taki problem, żeby popatrzeć na swój własny ogród bez ograniczeń i śmiało coś zmienić....ja zawsze takie delikatne zmiany planuję...pewnie brak mi odwagi
GosiaJoanna 22:40, 04 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Czyli Pani w falach gustuje

Poszerzaj u siebie śmiało Gosiu, masz tam sporo miejsca przecież... teraz Twój ruch

No tak fale na głowie i w ogrodzie mam hihi dobrej nocki
Gabrysia_ 07:52, 05 maj 2015

Na czym stanęło?
KasiaWB 10:30, 05 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Wklejam skan działki, żeby można było zobaczyć jak to wygląda...

i jeszcze taki- z wymiarami...

Patrzę, patrzę i nadal optuję za opcją "półkola spłaszczonego" ))) tylko jak to opisać ))) spróbuję
Patrząc od lewej do prawej czyli zaczynając od tej linii rabaty po lewej (przy ścieżce) zrobiłabym zamiast wklęśnięcia przy A półkole w kierunku T, ale o wiele płytsze (będzie więcej miejsca na nowe nasadzenia w tym miejscu), a przy T właśnie nie robiłabym tego wybrzuszenia w kierunku domu - tylko łagodnie ciągnącą się linię, która na wysokości buka znowu odchodziłaby półkolem w prawo, bardziej w kierunku domu lub czegoś co tam jest dalej.
W ten sposób po dwóch stronach symetrycznie przy drzewach zyskasz miejsce na nowe nasadzenia poniżej a na środku ciut dalszą perspektywę z okna

Idę jeszcze raz zobaczyć zdjęcia
KasiaWB 10:42, 05 maj 2015

jak patrzę na to zdjęcie

to właśnie tak to widzę jak napisałam wyżej...

albo...

.... linie proste ))
w tej najdalszej części na oko wychodzą dwa kwadraty, potem linia przed tujami kończąca się kwadratem z bukiem, ale symetrycznym z tym pierwszym po przeciwnej stronie )) no ale wtedy trzeba też wyprostować tą widoczną rabatkę po lewej (z berberysem).

No to sobie popisałam
...a koncepcja pewnie już wybrana

Pozdrawiam lecę do roboty
BusyBee 12:11, 05 maj 2015

KasiaWB napisał(a)

Patrzę, patrzę i nadal optuję za opcją "półkola spłaszczonego" ))) tylko jak to opisać ))) spróbuję
Patrząc od lewej do prawej czyli zaczynając od tej linii rabaty po lewej (przy ścieżce) zrobiłabym zamiast wklęśnięcia przy A półkole w kierunku T, ale o wiele płytsze (będzie więcej miejsca na nowe nasadzenia w tym miejscu), a przy T właśnie nie robiłabym tego wybrzuszenia w kierunku domu - tylko łagodnie ciągnącą się linię, która na wysokości buka znowu odchodziłaby półkolem w prawo, bardziej w kierunku domu lub czegoś co tam jest dalej.
W ten sposób po dwóch stronach symetrycznie przy drzewach zyskasz miejsce na nowe nasadzenia poniżej a na środku ciut dalszą perspektywę z okna

Idę jeszcze raz zobaczyć zdjęcia

Jeszcze mi nie kopią, więc mogę się pozastanawiać. Zaczynają dzisiaj, ale po południu i z drugiej strony domu
Kasiu nie bardzo mogę się zorientować z opisu o co chodzi... Piszesz spłaszczone półkole...ok spróbuję to narysować... Ale Piszesz tak:

" od tej linii rabaty po lewej (przy ścieżce) zrobiłabym zamiast wklęśnięcia przy A półkole w kierunku T"

ok, ale T to tuja...a tu prawie same tuje więc nie wiem o którą chodzi ...tę na samym końcu rzędu - po prawej???

BusyBee 12:18, 05 maj 2015

czy o coś takiego chodziło?? czy nie zrozumiałam wcale