Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 10:18, 23 lip 2015

Całośc....
W skrócie to kółko mam podzielone na 4 części anafalisem. Od środka są ostróżki w każdej cześci. Potem na 2 przeciwległych częściach są róże, a na dwóch pozostałych piwonie. Na zewnątrz okręgu mam obwódkę z szałwi. (jeszcze nie wszędzie, bo cześć nie wzeszła)
Szałwia jest strasznie wysoka, ale liczę że w kolejnych sezonach róże będą wyższe.

Zdjęcie z początku czerwca, widać podział kółka na 4 części i piwonie.

koniec czerwca

Obecnie

Ciężko objąc całe koło

Tu widać LL, obok malutka Mariatheresia

rozark 10:34, 23 lip 2015

prześledzę to wieczorkiem teraz muszę zmykać
07_Rene 10:54, 23 lip 2015

oki
to wrzucę jeszcze świeżutkie zdjęcia

Nie wiem, czy ta róża nadaje sie do słońca, bo wczoraj mocno podlana, a dziś kwiat oklapnięty

babka 12:13, 23 lip 2015

To nie kółko to już busz Coś chcesz tam zmieniać ?? mnie się tak podoba ! Kwiatków masz dużo i widzę nowe dochodzą Ja przezornie jak mom potrzeby w ogrodniczym to wysyłam eMa z listą zakupów. W ten sposób unikam kupowania chciejstw ale też saa pozbawiam się przyjemności nabywania i posiadania No coś za coś

Ta żółta róża bardzo mi się podoba, mimo że żółta ale chyba faktycznie cień dla niej lepszy a może musi po prostu w tym miejscu trochę okrzepnąć
sylwia_slomc... 12:40, 23 lip 2015

Fajne to koło, jaka ma średnicę? bo działka duża może trzeba było ciut większe? Nie wiedziałam , że graniczysz z takim fajnym zagajnikiem, świetne tło dla roślin.
Pszczelarnia 14:12, 23 lip 2015

Róże żółte krótko kwitną. To niestety jakaś taka ich cecha. Może nie wszystkie ale rabatowe na pewno.

Ile średnicy ma koło i ile jest trawnika od rantu do krzewów?
07_Rene 15:56, 23 lip 2015

babka napisał(a)
To nie kółko to już busz Coś chcesz tam zmieniać ?? mnie się tak podoba ! Kwiatków masz dużo i widzę nowe dochodzą Ja przezornie jak mom potrzeby w ogrodniczym to wysyłam eMa z listą zakupów. W ten sposób unikam kupowania chciejstw ale też saa pozbawiam się przyjemności nabywania i posiadania No coś za coś

Ta żółta róża bardzo mi się podoba, mimo że żółta ale chyba faktycznie cień dla niej lepszy a może musi po prostu w tym miejscu trochę okrzepnąć

Nie jestem skapa, ale po 3z to żal nie kupić Zawsze gdzieś upchne

Róża się zregenerowała. Cóż się dziwić jak fotkę robiłam to było 33st. w cieniu!
07_Rene 15:58, 23 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajne to koło, jaka ma średnicę? bo działka duża może trzeba było ciut większe? Nie wiedziałam , że graniczysz z takim fajnym zagajnikiem, świetne tło dla roślin.

To nie zagajnik... To drzewa w szpalerze już u sąsiada, które chronią przed wiatrem jego szklarnie i tunele foliowe. Pisałam Ci kiedyś, że tam różne drzewa rosną: buki, olchy, akacje i wierzby. Jak są w masie to nigdy nie ma problemu z łamaniem się gałęzi.

A o kole zaraz napiszę...
07_Rene 16:22, 23 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Róże żółte krótko kwitną. To niestety jakaś taka ich cecha. Może nie wszystkie ale rabatowe na pewno.

Ile średnicy ma koło i ile jest trawnika od rantu do krzewów?

Żółte kwitną krótka, czerwone robią się blade od słońca, białe niszczy słońce i deszcz.... Ciężkie życie Okazało się, że ta róża wyżej to parkowa, rosnie do 2 metrów i muszę ją przesadzić. Ale po kolei...

Koło ma średnicę 6 metrów. To zegar słoneczny mojego eM, ale jeszcze nie skończony. W środku rosnie brzoza, która jest/ma być wskazówką rzucającą cień na 12 brzóz rosnących w półokręgu,o ile pamiętam 5 metrów dalej w kierunku pola.

Dwa razy sadzilismy tam brzozy, za każdym razem je cos podgryzło, że padły albo puszczają od korzenia i ich nie widać. Na jesieni bedziemy robić kolejne podejście.

Patrząc na to zdjęcie, to od końca rabaty z hortensjami do koła koła jest 8 metrów.

Tą żółtą róże parkową planuje posadzić przed bordową pechęrznicą i zrobić taką "ogniską" rabatę. Robiłam dziś przymiarkę kolorystyczną z rozplenicą... i jak tylko mi przezimuje to też trafi gdzies do hortek - planuje tylko zmienić ich układ.

Pytanie czy zostawić żółte liliowce? LUB co posadzić wzamian?

Mam też do zagospodarowania róże Chippendale, ale jej kolor chyba tam nie pasuje.

07_Rene 16:27, 23 lip 2015

A co do róż w kole... to w jeden ćwiartce mam Miss Fine - Chandos Beauty - Double delight

W drugiej ćwiartce jest Chippendaile - Mariatheresia - obecnie Lichtkönigin lucia (z tym ze do przesadzenia), no i Chippendaile też