Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

AsiaK_Z 10:07, 05 lis 2015

Witaj Filomeno Dziękuję za informację o storczykach u mnie
Miłego dnia
Filomena 10:27, 05 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Filomeno Dziękuję za informację o storczykach u mnie
Miłego dnia

Mirella ma dużą wiedzę o storczykach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4168-storczyki-mirelli , ja to tylko coś tam zasłyszałam
Tobie również Asiu miłego dnia
Katkak 10:44, 05 lis 2015

Wow, śliczne masz te niwaki. Ciekawe kiedy ja z mojego cisowego i z jałowca takiego efektu się doczekam
Filomena 10:49, 05 lis 2015

Katkak napisał(a)
Wow, śliczne masz te niwaki. Ciekawe kiedy ja z mojego cisowego i z jałowca takiego efektu się doczekam

doczekamy obie, cierpliwości Kasieńko cisowy - szlachetne cudo. Jałowcowe - z jakiego chcesz zrobić?
Katkak 10:54, 05 lis 2015

Filomena napisał(a)

doczekamy obie, cierpliwości Kasieńko cisowy - szlachetne cudo. Jałowcowe - z jakiego chcesz zrobić?

Ale u cisa podobno najdłużej na efekt się czeka, ale cierpliwość to podobno cecha ogrodnika . Z miniaturowego jałowca już wiosną zrobiłam. Ale póki co nie rzuca na kolana. Tzn jest ok, ale te chmurki jeszcze mizerne strasznie .
Filomena 11:00, 05 lis 2015

Cis jak dla mnie jest idealny do wszelakiego cięcia. Przy tarasie mam 2 - kolumnowy jeszcze wymaga pracy a pospolity ma 10 lat, rozrasta się na 4m, widać go na niektórych zdjęciach z tarasu, jest cięty w różny sposób w zależności od mojego widzimisię, b. szybko regeneruje się, swietnie zagęszcza, napewno da szybki efekt u Ciebie Kasiu
Filomena 11:05, 05 lis 2015

Ty mówisz z cisa wolno, a ja, ze szybko a przede wszystkim skutecznie. Moje jałowce jak to one, schną od srodka i częściej niż moje cisy chorują. Efektowne są tylko dla nielicznych. Ja najbardziej lubię takie dzikie, dzikawe jałowce, wtedy nawet ich usychanie nie przeszkada, np taka odmiana Horstmann - bardzo lubię swojego
kamila66 11:25, 05 lis 2015

Filomena napisał(a)
W oflisowym ogrodzie u Kamili trwa dyskusja o niwakach.
Dorzucam swoje 5 groszy
Sosna żółta u mnie ma wąski pokrój i jak wspominałam nie zauważyłam u niej zagęszczania po cięciu - żle to znosiła i pozwoliłam jej na pełną swobodę - nie żałuję tej decyzji, bo jest piękna, lekka i zarazem dostojnie sprężysta

Dziękuję za fotorelację
Sosna żółta piękna i o taki kształt mi chodzi. W programie o którym mowa w moim wątku, właściciel ogrodu skracał młode przyrosty sekatorem teleskopowym i robił z nich nalewkę
ta moja sztuka aż tak bardzo nie jest wrażliwa na uszkodzenia. Walczyła już ze zwójką sosnóweczką i dała radę w kolejnym roku miała piękne przyrosty
kamila66 11:35, 05 lis 2015

Niwaki z sosny czarnej lub zwykłej wychodzą mi zdecydowanie lepiej. To 6-letni niwak z sosny ok 10-letniej

i z bliska korona juz nie pójdzie w górę
a tu łączę gałęzie razem i jedną już skierowałam w przeciwnym kierunku

chciałabym otrzymać poktój sosny jak najbardziej zblizonej do naturalnej, wykrzywionej postaci, zależy mi na uniknięciu typowych chmurek, które baardzo długo wyglądają na plastikowe, a to nie moja bajka.

Śliczny krzywusek mam nadzueję, że ten mój będzie chodź trochę podobny.
2 ostatnie zdjęcia szkoleniowe
Ps zaglądałam już wcześniej ale mam pracy w brut nie mogłam od razu podziękować
kamila66 11:39, 05 lis 2015

Filomena napisał(a)
Ty mówisz z cisa wolno, a ja, ze szybko a przede wszystkim skutecznie. Moje jałowce jak to one, schną od srodka i częściej niż moje cisy chorują. Efektowne są tylko dla nielicznych. Ja najbardziej lubię takie dzikie, dzikawe jałowce, wtedy nawet ich usychanie nie przeszkada, np taka odmiana Horstmann - bardzo lubię swojego

Podobny do cyprysa nutkajskiego
Mam go w ogrodzie ale słabo u mnie rośnie