Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Mathildis 22:54, 08 lis 2015

Bonsai i niwaki to na razie dla mnie odległe tematy, mam co prawda trzy niwaki - jeden z cisa drugi z sosny, trzeci z szmaragda, ale tylko ten ze szmaragda sama od początku podcinałam, pozostałe to gotowce przeze mnie tylko dopieszczane...
dorciabe 11:52, 09 lis 2015

No kochana aleś poszalała ze stronami,mam co nadrabiać ale jakie zdjęcia ładne zrobiłaśpodziwiam jesień w tajemniczym ogrodzie
laurowisnia 14:05, 09 lis 2015

Nie spodziewałam się takich form u Ciebie, co tam masz jeszcze ukryte? Chciałoby się zapytać.
Mój ogród zaczynałam od fascynacji bonsai, na ich temat zakupiłam moją pierwszą książkę ogrodniczą.
Ta sosenka dobrze się zapowiada.
P.S. Ciekawe co by Twój Pan M. powiedział na boisko otoczone rabatami?
Filomena 18:42, 10 lis 2015

Mathildis napisał(a)
Bonsai i niwaki to na razie dla mnie odległe tematy, mam co prawda trzy niwaki - jeden z cisa drugi z sosny, trzeci z szmaragda, ale tylko ten ze szmaragda sama od początku podcinałam, pozostałe to gotowce przeze mnie tylko dopieszczane...

Aneczko,i ja uważam się wciąż za laika, ale czas będzie dla nas łaskawy

dorciabe napisał(a)
No kochana aleś poszalała ze stronami,mam co nadrabiać ale jakie zdjęcia ładne zrobiłaśpodziwiam jesień w tajemniczym ogrodzie

niektórzy tylko pismo obrazkowe preferują - jest szybciej, a w mojej pustelni stron wystarczy, każdy szybko będzie na bieżąco
Filomena 19:03, 10 lis 2015

laurowisnia napisał(a)
Nie spodziewałam się takich form u Ciebie, co tam masz jeszcze ukryte? Chciałoby się zapytać.
Mój ogród zaczynałam od fascynacji bonsai, na ich temat zakupiłam moją pierwszą książkę ogrodniczą.
Ta sosenka dobrze się zapowiada.
P.S. Ciekawe co by Twój Pan M. powiedział na boisko otoczone rabatami?

Agatko, w dobrej aptece powinny być lekarstwa na każdą chorobę , ja u siebie leczę tylko te niektóre
Lubię również czerpać wiedzę z moich książek, ale o bonsai nie mam niestety - natchnęłaś mnie żeby poszukać. Ubolewam, że one coraz mniej popularne, a te nowe bardzo drogie.
A przy boisku zdołałam upchnąć jedynie tyle lata:

Powtarzam jak mantrę o skromności nasadzeń ale On jest nieubłagalny
Poczekam jeszcze rok, może dwa, coś wymyślę - człowiek z wiekiem łagodnieje , cały czas marzę o różanych wejściach i dzikiej marchwi w większych ilościach - baardzo ja lubię róże i marchew - wyśmieją mnie wszyscy!
AsiaK_Z 07:38, 11 lis 2015

Filomeno, każdy ma to co lubi. I w tym jest cały urok Nudno by było gdyby wszyscy mieli jednakowe nasadzenia Miłego dnia
Katkak 08:36, 11 lis 2015

Filomeno wpadam na kawusię z rana . Kurczę, masz rękę do cięcia, b ta sosna czarna mnie zachwyca, a i głóg również bardzo fajnie się prezentuje. Ja mam już całkiem sporą sosnę i zastanawiam się czy można z niej coś fajnego zrobić. Ale postawiłabym raczej na ładne zagęszczenie jej niż robirnir niwaki, bo specjalnie zjawiskowa nie jest. Może potem uda mi się zrobić zdjęcie to ocenisz sama. Łyk kawki wypiłam, więc lecę dalej. Acha - to miejsce z ławkami kocham u Ciebie . Zresztą inne też cudowne . Kocham takie trochę rozczochrane ogrody .
laurowisnia 10:29, 12 lis 2015

Asia ma racje, sadzimy to co lubimy, ja jej nie mam ale lubię kwiaty w tym typie. Mam kozłek lekarski i świerząbek, ale one kwitną dość krótko. Ciekawa byłaby też trybula leśna.
Z M. nie jest tak źle skoro jest rabata, u mnie jest już taka siła rażenia, że postępujące zagęszczenie nic nie zmienia. Piłka i kolce to jednak przeciwnicy.
Pnące potrzebują czasu na nabranie masy, może to wykorzystać.
kasia_w 11:43, 12 lis 2015

Trybulę próbowałam z lasu przenieść do siebie ( gdzieś tam u mnie nawet jest relacja), jednak z marnym, skutkiem. Podejrzewam, że anglicy mają odmianę ogrodową, która bardziej inwestuje w kwiaty niż w łodygi.

Ależ marchwi nikt nie wyśmieję, uwielbiam takie białe baldachy Popatrz tutaj ile mistrzuniu trybulki i innych "dzikusów" nasadził
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/show-gardens/chelsea-2010

To jedna z moich ukochanych inspirek
laurowisnia 13:35, 12 lis 2015

Kasiu, ale kwitła ona u Ciebie, pamiętasz w jakim okresie?