Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 17:22, 22 sty 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

Asiu niezmiennie pozdrawiam Cię
Filomena 17:26, 22 sty 2017

AgataP napisał(a)
Życzenia Noworoczne zostawiam

pozdrawiam Cię Agato, mam nadzieję żyć równie harmonijnie jak Ty
Filomena 17:35, 22 sty 2017

AGDULA napisał(a)

Wpadam z rewizytą i jedno wielkie Wow!! jestem pod wrażeniem Twoje ogrodu! Właśnie taki bym chciała mieć! Pełno cienistych zakątków. A drzewostan godny pozazdroszczenia! Cudny ogród.
I wcale nie wygląda na to żebyś miała problem z wysuszanie ziemi pod dorodnym drzewostanem. Pełno roślin.
Filomeno a co to jest za świerk? Ten duży na środku ogrodu? Jest cudowny!! Ciekawe ile on ma lat.
Przejrzałam Twój watek ale nie zauważyłam nigdzie jaki duży jest Twój ogród???

Agdulo
całośc to 3tys. m. Całość podzielona na kilka części o różnych funkcjach : ogród cienisty, część sportowa, sad, minimalistyczny warzywnik - na razie, część gospodarcza. Działka jest bardzo wąska- 24m więc podział jakby sam się zrobił
Całość cały czas " się robi" - jak u wielu...
Podobnie jak Ty jesień również bardzo lubię i staram się dodawać elementy, które pozwolą się nią cieszyć ja najdłużej
Filomena 17:46, 22 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki

Newada u mnie ma nieciekawe stanowisko - dość ciemne

Na tym zdjęciu jest pomiędzy kwiatami tojadu na drugim planie. Widać pojedyncze kwiaty.
W tym roku bardzo chorowała, widać jej dłuuugie nogi jak po skutecznej depilacji, ale i tak kwitła do późnej jesieni - ma się rozumieć drugie jej kwitnienie - słabsze i mało obfite ale zawsze
Filomena 18:15, 22 sty 2017

AGDULA napisał(a)

(...)
Filomeno a co to jest za świerk? Ten duży na środku ogrodu? Jest cudowny!! Ciekawe ile on ma lat.
(...)

To świerk zwyczajny, nie jest odmianowy. Tak myślę, bo został posadzony przez poprzedniego właściciela, jego wiek oceniam na ok. 25-30 lat. W ogrodzie jest kilka świerków po poprzednich właścicielach - każdy inny co najwyraźniej widać wiosną kiedy różnią się przyrostami.
AGDULA 20:33, 22 sty 2017

Filomena napisał(a)

To świerk zwyczajny, nie jest odmianowy. Tak myślę, bo został posadzony przez poprzedniego właściciela, jego wiek oceniam na ok. 25-30 lat. W ogrodzie jest kilka świerków po poprzednich właścicielach - każdy inny co najwyraźniej widać wiosną kiedy różnią się przyrostami.

Ten świerk jest przecudny Bardzo mi się podoba, wprowadza tajemniczy klimat do ogrodu.

A co robisz, ze tak ładnie Tobie róże kwitną ? U mnie to jakoś ciągle coś im dolega.
Filomena 21:11, 22 sty 2017

Tak naprawdę to nie jestem wzorem prowadzenia ogrodu. Moje rośliny dostają w zasadzie tylko kompost. Jeszcze hortensje nawożę preparatami glinu dla podtrzymania ich niebieskiej lub fioletowej barwy ale też nie u wszystkich i też bywają lata, że tego nie zrobię z różnych powodów.
W tym roku postanowiłam nieco przyspieszyć wzrost preparatami azotu w miejscach założenia nowych nasadzeń aby szybciej uzyskać zasłonę od sąsiadów.(róże multiflory, derenie, hortensje white dom i pęcherznice na jednej rabacie)Będzie to jednak trudne bo w odległości 3-5m są inne dorodne drzewa - mam nadzieję, że nie one zjedzą całe zasilenie.
Róże na jesień kopczykuję kompostem.
Poza tym zdjęcia robimy najczęściej w zenicie ich wyglądu.
justi 11:36, 23 sty 2017

Filomena napisał(a)

Aktualnie tajemnicy u mnie mało, klimat jak u wszystkich

Dla mnie to zdjęcie jest bardzo tajemnicze i klimatyczne. Pasowałoby jako ilustracja w jakiejś powieści ...widac jakieś ścieżki, przejścia, możnaby gdybać cóż tam się kryje w głębi?...jak to w książce

katel 16:58, 23 sty 2017

No wreszcie oczy nacieszyłam nowymi fotkami, róża piękna!
vita 17:07, 23 sty 2017

Filomeno, a jak owocowały w tym roku ogniki? Zachwyciły mnie te u Ciebie.
Próbowałam jesienią kupić, ale jakoś nie mogłam trafić.
Czy pokazywałaś w wątku kwitnącą Nohemę?