Agdulo
całośc to 3tys. m. Całość podzielona na kilka części o różnych funkcjach : ogród cienisty, część sportowa, sad, minimalistyczny warzywnik - na razie, część gospodarcza. Działka jest bardzo wąska- 24m więc podział jakby sam się zrobił
Całość cały czas " się robi" - jak u wielu...
Podobnie jak Ty jesień również bardzo lubię i staram się dodawać elementy, które pozwolą się nią cieszyć ja najdłużej
Newada u mnie ma nieciekawe stanowisko - dość ciemne
Na tym zdjęciu jest pomiędzy kwiatami tojadu na drugim planie. Widać pojedyncze kwiaty.
W tym roku bardzo chorowała, widać jej dłuuugie nogi jak po skutecznej depilacji, ale i tak kwitła do późnej jesieni - ma się rozumieć drugie jej kwitnienie - słabsze i mało obfite ale zawsze
To świerk zwyczajny, nie jest odmianowy. Tak myślę, bo został posadzony przez poprzedniego właściciela, jego wiek oceniam na ok. 25-30 lat. W ogrodzie jest kilka świerków po poprzednich właścicielach - każdy inny co najwyraźniej widać wiosną kiedy różnią się przyrostami.
Tak naprawdę to nie jestem wzorem prowadzenia ogrodu. Moje rośliny dostają w zasadzie tylko kompost. Jeszcze hortensje nawożę preparatami glinu dla podtrzymania ich niebieskiej lub fioletowej barwy ale też nie u wszystkich i też bywają lata, że tego nie zrobię z różnych powodów.
W tym roku postanowiłam nieco przyspieszyć wzrost preparatami azotu w miejscach założenia nowych nasadzeń aby szybciej uzyskać zasłonę od sąsiadów.(róże multiflory, derenie, hortensje white dom i pęcherznice na jednej rabacie)Będzie to jednak trudne bo w odległości 3-5m są inne dorodne drzewa - mam nadzieję, że nie one zjedzą całe zasilenie.
Róże na jesień kopczykuję kompostem.
Poza tym zdjęcia robimy najczęściej w zenicie ich wyglądu.
Dla mnie to zdjęcie jest bardzo tajemnicze i klimatyczne. Pasowałoby jako ilustracja w jakiejś powieści ...widac jakieś ścieżki, przejścia, możnaby gdybać cóż tam się kryje w głębi?...jak to w książce
Filomeno, a jak owocowały w tym roku ogniki? Zachwyciły mnie te u Ciebie.
Próbowałam jesienią kupić, ale jakoś nie mogłam trafić.
Czy pokazywałaś w wątku kwitnącą Nohemę?