Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

AGDULA 21:57, 24 sty 2017

Filomena napisał(a)
v
to głóg zwyczajny ukopany na obrzeżach lasu. Jak już urósł to sukcesywnie 2x w roku jest cięty

raczej schody, tam jest 1,5m różnicy terenu - ulubione wejście psa stąd na razie mało efektowne

Ja też miałam ukopany taki głóg zwyczajny ciełam go z góry. Al enie był to tak ładny efekt jak u Ciebie. W zeszłym roku go przesadzilismy ale chyba zmarniał. Zoabczę w tym roku czy coś jeszcze z niego będzie.

To przejscie kamienne jest mega efektowne! Mnie sie bardzo podoba
katel 23:04, 24 sty 2017

Filomena napisał(a)

tak Kasiu
róża o dużym wigorze, pięknym owocowym zapachu no i świetnie się ma na północno- wschodniej rabacie. W planach mam zakup jeszcze kilku krzaczków. Ciągle nie podobają mi się fragmenty rabaty w części gospodarczej:

tu widać wyraźnie, że powinno być więcej tej róży
edit:
gdzieś wcześniej wspominałam o tym miejscu uznając je za mój poligon doświadczalny, nieprawdaż, że tak jest?!

Tak to już jest u ogrodników że nie łatwo ich zadowolić i czasem długo dąży się do doskonałości, a potem... znowu się przesadza .
AgataP 11:49, 26 sty 2017

Kurcze jakbym siebie słyszała - wciąż coś udoskonalamy a potem i tak zmieniamy i tak w kółko
laurowisnia 11:17, 09 lut 2017

Ja również zmieniam, bardzo to lubię.
Cudowną tą różę wyszukałaś, koniecznie ją muszę nabyć.
Piszę o Elisabeth, jakie wymiary ma u Ciebie?
mira 12:07, 09 lut 2017

Filomena napisał(a)

Ciągle nie podobają mi się fragmenty rabaty w części gospodarczej:

gdzieś wcześniej wspominałam o tym miejscu uznając je za mój poligon doświadczalny, nieprawdaż, że tak jest?!

oczywiście że tak jest i to norma i sama nie wiem czy dobrze że tak jest czy źle, czasem mam dość zmian

a nie myślałaś żeby dosadzić tam jakieś wysokie byliny - np sadźca albo jakąś odmianę dzwonka kremowego - one potrzebują takich warunków świetlnych jak masz
nie wiem czy astry nie miały by tam za mało słonka ale skoro jest róża to może trawy trzcinniki stojące na baczność - tak mi się pomyślało to się podzieliłam

pozdrawiam
mirkaka 20:17, 09 lut 2017

Filomena napisał(a)
Dziękuję Wam Wszystkim za serdeczne wpisy.
U mnie w wątku marazm. Brak sprzętu, dane wyparowane w sufit, burzliwe życie osobiste.... Ach, samo życie!
Niemniej jednak nasze zainteresowania domagają się cierpliwości, prawda?

Odrobina z tego co zostało ogrodowego w telefonie w poprzednim roku:

Jeszcze raz dziękuję

Ta róża mnie ujęła. Ten kolor porcelanowy. I to towarzystwo No cudnie Napisz jak z jej zdrowotnością, jak rośnie jak zimuje , czy powtarza kwitnienie?
Nevadę też mam, już dwa lata ale bardzo słabo u mnie rośnie. Kwiaty nie wyglądają jak motyle tylko jak brudne szmatki .
Filomena 15:32, 10 lut 2017

anka_ napisał(a)
Ja również przyłączę się do zachwytu nad Elisabeth. Sama róża cudowna, ale i połączenie wspaniałe.
Filomeno a czy ten głóg nie puszcza ci odrostów korzeniowych?

Aneczko,
nie puszcza, pisałam u Ciebie
Głóg szkarłatny - zapisuję, oj super ma owoce, czy ja go gdzieś zmieszczę. Muszę poczytać o nim, bo być może ma bardziej wartościowe owoce
Filomena 15:52, 10 lut 2017

Agdula, no też pomyśl o głogu szkarłatnym ja Ci się tamte nie przyjmą - ja jestem zanęcona przez Anię
Kasiu i AgatoP z pszenicznej , na szczęście zaczynam być na etapie powielania sprawdzonych roślin i powiększania ich ilości, choć na moim terenie wciąż jest co robić
Agatko - zaliczana do parkowych, ale z tych zdecydowanie mniejszych, u mnie ok. 1-1,2m wysokości. U mnie 3 sezony, cięta na bieżąco więc wszystko przed nią tak naprawdę, zakupiłam jeszcze 3 krzaki do uzupełnienia rabaty - liczę na spektakularny efekt całości
Mira - w moje odczucia uderzasz ! Rosną tam świecznice, na tyle kilkuletnia krzewiasta Limet Light - ma wypełnić lukę pomiędzy głogiem i ciętą sosną. W tyle także młoda róża Iceberg climbing, która wypełni pustkę po przekwitłej Henri Martin. Sadziec wyeliminowałam - cały czas mnożę h. Anabelle , chcę aby jednak ta rabata od wiosny do jesieni była dość monochromatyczna - biel i jej odcienie, delikatne wstawki innych kolorów. Całość założenia " psuje" mi kolor Henri Martin - ale jest tak ogromna, miejsce jej wyjątkowo pasuje, jak kwitnie przyprawia o ból głowy...akceptuję więc 3 tygodnie tego szkarłatu
Mirkaka - czyli piękno z kwiatu wydobędziemy tylko dając mu dobre stanowisko, które łaskawie zaakceptuje
Filomena 15:55, 10 lut 2017

mirkaka napisał(a)

Ta róża mnie ujęła. Ten kolor porcelanowy. I to towarzystwo No cudnie Napisz jak z jej zdrowotnością, jak rośnie jak zimuje , czy powtarza kwitnienie?
...

powtarza do przymrozków choć słabiej, nie okrywam na zimę, zapach owocowy bardzo silny
AGDULA 21:39, 16 lut 2017

Filomena napisał(a)
Agdula, no też pomyśl o głogu szkarłatnym ja Ci się tamte nie przyjmą - ja jestem zanęcona przez Anię

A coś więcej napisz o tym głogu szkarłatnym. Do czegoś się nadaje?