Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

vita 20:52, 02 mar 2017

Filomeno, jak przezimowały róże u Ciebie?
Chciałabym też wiedzieć, kiedy różane zamówienie dotrze? Czy to już nieaktualne?
laurowisnia 09:05, 03 mar 2017

Ja jeszcze nie oglądam róż, wolę poczekać by nie mieć nieprzyjemnej niespodzianki.
Filomeno, czyli będzie łąka kwietna w sadzie, ciekawam jak się za to zabierzesz, czy drzewka już rosną? W zależności od posiadanej gleby zalecany jest nawet zabieg tzw. odchudzania. Już widzę te ścieżki wykoszone, może nawet kosę gdzieś wynajdziesz.
sylwia_slomc... 09:44, 03 mar 2017

Sporo książek ogrodniczych ostatni w Care...ourze widziałam na przecenach
Róże piękne
Filomena 11:12, 03 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Serdeczności śle po przerwie. Dynie u mnie bardzo długo na dworze wytrzymały. W grudniu szkoda było je wyrzucać ale zmiana dekoracji niestety. Chryxantemy mam tylko w donicach. Buziaki

Chcę rzec, zmałpuję na jesieni
Filomena 14:14, 03 mar 2017

vita napisał(a)
Filomeno, jak przezimowały róże u Ciebie?
Chciałabym też wiedzieć, kiedy różane zamówienie dotrze? Czy to już nieaktualne?

Aktualne, jak najbardziej. Wysyłają po 15 marca, tylko ten jeden krzaczek? mogę jeszcze coś domówić.

Kondycja moich róż> mhm pozostawia wiele do życzenia, przypomina mi się wpis w Twoim wątku o blednącym różanym uczuciu.
Otóż Iceberg climbing- przemarzła do szpiku, będzie odbijać od wysokości kopca, dobrze, że kwitnie na tegorocznych pędach bo bym się nie doczekała na kwiaty. I stawiam pytanie Jak to ? Toż to ta z ekstremalnych!?
Pozostałe jako tako, a najlepiej Alhymist choć wieje mu okrągły rok.
Bez szwanku te owocujące, nie mogło być inaczej
Koło fortuny!

Filomena 14:59, 03 mar 2017

laurowisnia napisał(a)
Ja jeszcze nie oglądam róż, wolę poczekać by nie mieć nieprzyjemnej niespodzianki.
Filomeno, czyli będzie łąka kwietna w sadzie, ciekawam jak się za to zabierzesz, czy drzewka już rosną? W zależności od posiadanej gleby zalecany jest nawet zabieg tzw. odchudzania. Już widzę te ścieżki wykoszone, może nawet kosę gdzieś wynajdziesz.

Agato to bardzo trudny temat. Przy zakładaniu sadu z 5 lat temu chciałam właśnie zasiać łąkę - było zaorane - idealna sprawa . Rodzina mnie wyśmiała. Czas płynie, trawę koszę ja nie rodzina i klnę pod nosem.
Chcę ich do tego przekonać, na razie w ramach kompromisu będzie pas kwietny -lekki, zwiewny oddzielony od boiska i sadu już zasadzonym jakiś czas temu żywopłotem z ligustru, który będzie tłem dla tego pasa.
Sad tylko mi się zmienia, bo obraziłam się na śliwki, które nie rodzą, wymieniam na wiśnie.
Ach! ścieżki wykoszone w łące kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków. Tęsknię za tymi klimatami bardzo!
Przetaczniki wschodzą! i inne już posiane, właśnie na tamto miejsce są przeznaczone

Odchudzanie gleby - coś więcej Agato poproszę
15:03, 03 mar 2017
Filomena napisał(a)
"Ogród z charakterem" znalazłam na all - oczywiście, że kupię ale za chwilę, może ktoś ma używaną i w niższej cenie? Halo podczytujący kto ma tę pozycję do sprzedania?

ja mam ta ksiązkę ....mogę pożyczyć ci bo to prezent

moja opinia jest taka ...ogromana ilość fantastycznych zdjęć głownie z holenderskich ogrodów ...ale jeśli chodzi o treści merytoryczne ...to można by z tego zrobić krótka broszurę.

nie wiem czy bym kupowała ta ksiazkę dla tresci merytorycznych ....dla zdjęć tak ....ale podobnych zdjec na pinterescie znajdziesz duzo wiecej....nic tylko siedziec szukac konkretnych nasadzeń i kalkować ....gdybym nie miała ogrodu tak bym dziś robiła ...kalkowałabym nasadzenia które mi sie podobaja.... głowinie z holenderskich ogrodów

np te projekty

http://robertbroekema.nl/en/gardens/

albo cos z tego

http://marcusbarnett.com/index.asp?PageID=12

Filomena 15:25, 03 mar 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sporo książek ogrodniczych ostatni w Care...ourze widziałam na przecenach
Róże piękne

Dzięki za info Sylwio
trzeba czas wygospodarować i tam wdepnąć na dział książek
Filomena 15:57, 03 mar 2017

Fajne linki Justynko, dziękuję, pobuszuję w necie.
Pinterest znam, znam, korzystam, zawrotu głowy dostaję.
Co do książek to ja jestem z tych kontemplujących, lubię wracać, bo za każdym razem odkrywam coś nowego, widzę pod innym kątem i dotyczy to nie tylko książek ogrodowych. W/w pozycję pożyczyła mi Vita, za co bardzo jej jestem wdzięczna, ale trzeba jej oddać , postanowiłam kupić własną...
Cieszę się, że i Ty podzielasz zdanie nt potrzeby zaglądania nie tylko do netu
16:57, 03 mar 2017
Filomena napisał(a)
Fajne linki Justynko, dziękuję, pobuszuję w necie.
Pinterest znam, znam, korzystam, zawrotu głowy dostaję.
Co do książek to ja jestem z tych kontemplujących, lubię wracać, bo za każdym razem odkrywam coś nowego, widzę pod innym kątem i dotyczy to nie tylko książek ogrodowych. W/w pozycję pożyczyła mi Vita, za co bardzo jej jestem wdzięczna, ale trzeba jej oddać , postanowiłam kupić własną...
Cieszę się, że i Ty podzielasz zdanie nt potrzeby zaglądania nie tylko do netu

zima jest taka że książki ogrodowe się wyciąga i przegląda ...nawet niektóre gazety też...i masz dużo racji ...że zawsze coś nowego się widzi) a czasem jest tak że nawet znane doskonale foto jest fajna nową inspiracją

świetnie, że znasz ta książkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies