Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 12:47, 21 paź 2018

Agatko,

hmm... mówisz mam wybrać trzy najpiękniejsze klony
- Wiem! to są te okazy klonów których jeszcze nie posiadam! Ha ha ha...
Nie!... to oczywiście był żart ale tak na poważnie to jest bardzo trudne pytanie i ciężko zdefiniować a już nie mówiąc o jakimkolwiek dokonaniu ostatecznego wyboru. Liczba klonów (przypominam że samych klonów palmowych jest ponad 4 tysiące) a ich gama różnorodności odmian oraz wachlarz kolorystyczny listowia - czyni z klonów bardzo specyficzną grupę roślin. Zaś jej charakterystyczną cechą jaką jest właśnie wybarwianie się liści czyni go szalenie popularną rośliną i pożądaną przez właścicieli wielu ogrodów.
No mam swoich faworytów ale i tak utrudno mi się zdecydować na podanie Tobie jednoznacznej odpowiedzi bo upodobania i gusta są różne a wszystkie one są bardzo MEGA piękne...

pozdrawiam
Jan
Nowa12 19:23, 21 paź 2018

No nie pomogłeś .
bql3 19:24, 22 paź 2018

Nowa12 napisał(a)
Czy potrafiłbyś wybrać 3 najpiękniejsze Twoim zdaniem klony tzn. takie które najpiękniej się wybarwiają?

Agata,

Prosiła mnie o moją opinię więc Ci ją przedstawiłem - ewentualny wybór tych trzech klonów przeze mnie nic Tobie nie da, bo to one będą w mym guście a Tobie być może wcale one nie przypasują. I skwitujesz potem: "aleś mi doradził - no niech cię kaczka kopnie"
Bo widzi osoby które pragną mieć klony palmowe w swoich ogrodach myślą że to są rośliny jak każde inne - a to błąd i po jakimś okresie czasu posadzone klony im nie wiadomo czemu padają.
Pomogę Tobie ale na sam początek Tobie zadam pytanie:
- który z klonów na moim ogrodzie najbardziej Ci się podoba ( wybierz ze wszystkich fotek jakie zamieściłem - 3 sztuki i możesz wkleić takie fotki u mnie na wątku ).
A potem napisz mi:
- gdzie na jakiej rabacie chcesz je posadzić - tj. północ, zachód, południe czy wschód Twojego ogrodu ?

pozdrawiam
Jan

bql3 19:32, 22 paź 2018

Yahoo!

fotek jesiennych ciąg dalszy....

cdn...
bql3 19:41, 22 paź 2018

cdn...

bql3 19:55, 22 paź 2018

Acer palmatum Trompenburg - szaleje

cdn...

bql3 20:05, 22 paź 2018

Dzisiaj ukończyłem drugą ściankę ( tę po lewej stronie) i domek narzędziowy nabiera już jako takiego wyglądu - reszta prac na dokończenie ruszy wiosną.....

przód - który stanowi wejście do ogrodu

i dwie fotki od strony ogrodu

ps. sorry za jakość fotek ale telefonem pstrykane

bql3 20:21, 22 paź 2018

Zaś ten okaz też nie odpuszcza i pokazuje swój przysłowiowy pazur - to acer palmatum 'Lion head' ...

pozdrawiam
Jan

Matane!
Nowa12 23:09, 22 paź 2018

bql3 napisał(a)

Agata,

Prosiła mnie o moją opinię więc Ci ją przedstawiłem - ewentualny wybór tych trzech klonów przeze mnie nic Tobie nie da, bo to one będą w mym guście a Tobie być może wcale one nie przypasują. I skwitujesz potem: "aleś mi doradził - no niech cię kaczka kopnie"
Bo widzi osoby które pragną mieć klony palmowe w swoich ogrodach myślą że to są rośliny jak każde inne - a to błąd i po jakimś okresie czasu posadzone klony im nie wiadomo czemu padają.
Pomogę Tobie ale na sam początek Tobie zadam pytanie:
- który z klonów na moim ogrodzie najbardziej Ci się podoba ( wybierz ze wszystkich fotek jakie zamieściłem - 3 sztuki i możesz wkleić takie fotki u mnie na wątku ).
A potem napisz mi:
- gdzie na jakiej rabacie chcesz je posadzić - tj. północ, zachód, południe czy wschód Twojego ogrodu ?

pozdrawiam
Jan

Ja w zasadzie mam tylko południe i trochę wschodu.
Mam klona Shirasawy Aureum ale on nie daje rady na słońcu i sporo podmarzł mimo okrycia.
Więc zamiast rosnąć skurczył się i jeszcze całą wiosnę nie dały mu żyć mszyce.
Szkoda mi bo jest piękny ale chyba nie dla warunków, które ja mam.
Mam klona Fireglow i ten świetnie sobie radzi mimo prażącego słońca i jeszcze Oridono-Nishiki, który ku mojemu zaskoczeniu na koniec sezonu powypuszczał długie gałązki nawet na 1,5 m i pewnie przemarzną zimą...?
Chciałabym jeszcze klona, który się ładnie przebarwia stąd moje pytanie do Ciebie.
Zastanawiałam się nad Katsurą, Orange Dream, Dissectum...
Nie mam doświadczenia z nimi ale jak nie kochać klonów .

bql3 19:38, 23 paź 2018

Agato,

No jeśli miałbym doradzić Tobie... to polecam klona Orange dream zwłaszcza za jego wiosenne przebarwienia listów - choć ma tendencje do przypaleń listków i nie nadaje się na miejscówki południowe w ogrodzie gdzie jest ekspozycja pełnego nasłonecznienia.
fotka z wiosny....

polecam odmianę klonu palmowego "Skeeter's broom" - każda miejscówka w ogrodzie jest dla niego...

bardzo pięknym okazem klona jest "Sango kaku" z ograniczeniem miejscówki pełnego nasłonecznienia...

a z dissectum to polecam najbardziej znaną dość wytrzymałą i w miarę dostępną na rynku odmianę czerwono listnego klona palmowego "Garnet". Stanowisko w ogrodzie to pełne słońce.....

odmianę klona 'Katsura' też posiadam w swojej kolekcji ogrodowej - odziwo wytrzymuje u mnie na miejscówce w pełnym słońcu fotka z jesieni...

ale polecam też Tobie MEGA odmianę klona palmowego 'Osakazuki', na ogrodzie u mnie rośnie w pełnym słońcu ( fotka - jesień)...

pozdrawiam
Jan

ps. mszyce wiosną atakują klony - to standard ale też i mączniak mimo to nie jet to aż taki problem.