Yahoo!
No witam witam u mnie na herbacianym ogrodzie pierwsze amatorki jesiennych wybarwień klonów

- i tak.... zaległych fotek trochę mi się nazbierało ale będę je wrzucał gdy tylko wolny od od innych zajęć czas na to pozwoli więc proszę o wyrozumiałość.
Ewa do miejsc zacienionych i mniej nasłonecznionych polecam odmiany klonów palmowych te co są no raczej dostępne w sprzedaży i które będzie się dobrze rosnąć w takich "miejscówkach". No raczej te zielono-listne np:
acer palmatum Aureum,
acer palmatum Orange Dream,
acer palmatum dissectum np Virdis - ale nie Garnet, bo on lubi raczej miejscówkę gdzie jest pełne nasłonecznienie.
Można też pokusić się na klony z odmiany:
acer shirosawarum Aureum lub acer shirosawarum Autumn Moom, one też lubią takie miejscówki w ogrodach.
A gdy już będziesz bardziej kapryśna co do unikatowej odmiany klona a Twoje poszukiwania i chciejstwa staną się bardziej wysublimowane to zapraszam na jedną z wcześniejszych stron mojego wątku gdzie umieściłem spisu alfabetycznego klonów palmowych. Spis ten pomoże Ci w twoich poszukiwaniach i wyborze klona.
(można kliknąć na podany niżej link):
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=spis+klon%C3%B3w&search_in=posts&commit=Szukaj
pozdrawiam
Jan
Matane!
ps. kolejne fotki niebawem....