Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 04:18, 24 paź 2016

bql3 04:32, 24 paź 2016

lojalna_ 07:54, 24 paź 2016

Niewiarygodnie pieknie ))

u mnie tylko pomarancz gosci na klonach )

hanka_andrus 09:03, 24 paź 2016

Dziękuję za potężną dawkę japońskiej jesieni! Będę tu wracała w godzinach chandry!
BasiaLT 09:33, 24 paź 2016

Witaj
Przyleciałam do Ciebie za Hanią popodziwiać klony i faktycznie, są powalające. Masz cudowne odmiany. Uwielbiam klony ale u mnie dosyć mocno gwiżdże i do tej pory mi przemarzały. Liczę na to że za kilka lat jak będę miała już konkretnie zrobiony i rozrośnięty ogród to wtedy będzie im łatwiej się zadomowić. A tymczasem z przyjemnością będę oglądać twoje
AgnieszkaW 09:33, 24 paź 2016

Taką klonową "masakrę" to ja mogę oglądać godzinami Piękne te klony i warto je pokazywać. Pozdrawiam
Anusia 09:45, 24 paź 2016

bql3 napisał(a)

Witam, przybiegłam od Ewy, gdyż zobaczyłam wpis o nowych fotkach w Twoim wątku. Bardzo piękna jesień u Ciebie. Klony cudownie się przebarwiają. Podoba mi się szpaler tuj jak przeplata się z kolorami. U mnie niestety jeszcze nie jest tak pięknie ale mam pytanie techniczne. Mam taras z drewna. W tym roku był olejowany ale nie podoba mi się do końca kolor. Czy możesz zdradzić tajemnicę czym impregnujesz aby uzyskać taki odcień? Macham z krzyżackiego grodu
alis 09:51, 24 paź 2016

bql3 napisał(a)

Alicjo - no to mnie tutaj na tzw świecznik wypchałaś z tym 'expertem' a żyłem sobie spokojnie do tej pory w cieniu moich kloników - a tu bach! Ja poporostu dążę do doskonałości i chyba daleko mi jeszcze do ideału a co dopiero do takiego tytułu. No raczej staram się zgłębić i troszkę wyczuć magię stworzenia herbacianego ogrodu w klimacie japońskiej herbaciarni no a przeniesienie wszystkich tych moich inspiracji oraz pomysłów które gdzieś tam mam w głowie a potem ich realizacja to nie zawsze może tak perfekcyjnie wychodzi.
Co do sprawy z klonem palmowym 'Bloodgood' o który mnie pytasz - no to zależy czy już się zdecydowałaś na stałe umiejscowienie jego w gruncie - moja rada aby wkopać go bo będzie lepiej. Lecz gdy nie jesteś zdecydowana jeszcze co do jego lokalizacji na ogrodzie no to schowaj go na zimę ale musisz wiedzieć że na wiosnę wcześniej Ci się obudzi i wystrzeli z listkami od innych roślin które masz na zewnątrz. A i będziesz musiała uważać na poranne wiosenne przymrozki które są szczególnie niebezpieczne bo mogą porazić twój okaz klonika, którego być może będziesz miała już na zewnątrz w ogrodzie.

pozdrawiam
Jan

Oooo Janie, nie da się żyć spokojnie w cieniu kloników, kiedy pokazujesz takie cudowności Już przepadło, wszystkie jesteśmy pod wrażeniem magii kolorów i miejsca jakie tworzysz. Jest przecudnie i bardzo, ale to bardzo klimatycznie.

Janie, problem w tym, że nie mam dla swojego klonika póki co odpowiedniej lokalizacji, czytałam zdaje się u Karolci, że jak go schowam gdzieś w pomieszczeniu, to na wiosnę wcześniej wystartuje.
Czy pod wiatą będzie mu dobrze? Czy za zimno raczej i do pomieszczenia go przenieść.
sylwia_slomc... 10:03, 24 paź 2016

Cudownie energetyczne foty. Klony to drzewka nr 1
bql3 11:11, 24 paź 2016

witam,

A tutaj mam dla wszystkich odwiedzających mój ogród herbaciany oraz Chashitsu specilne fotki rzadko spotykanego u nas w ogrodach okazu który u mnie zagościł w kolekcji bo i co tu ukrywać bardzo mnie oczarował.
Krzew ten nie należy do tej grupy klonów choć nazywany potocznie jest chińskim klonem ze względu na kształt liści. Jak zobaczycie na fotkach kwitnie i poprzez te przeurocze duże kwiaty o dość specyficznym kształcie podobnym do lampionów - przylgneła do niego nazwa chiński latarniowiec.
Kwiaty kwitną od połowy maja do grudnia - tak, tak to nie pomyłka z mojej stony, potrzebuje tylko temperatury oraz słońca a jego kwiaty będą się otwierać non stop... z resztą sami popatrzcie:

pozdrawiam
Jan