Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

AgnieszkaW 11:20, 24 paź 2016

To jeszcze ja z pytaniem do klonowego eksperta: Janie, w moim ogrodzie niestety zimowe wiatry mogą uszkodzić klona, ale czy dołowany wiosną w donicy, a na zimę przenoszony z donicą do nieogrzewanej szklarni - dałby radę? Wolałabym go mieć w gruncie (chodzi o nieduży egzemplarz z ładnie 'powyginanymi" konarami, delikatnymi listkami, najlepiej w odcieniu różowo-bordowym, ewent. z odrobiną pomarańczy/moreli jesienią), ale czy są takie bardziej wytrzymałe?. Co byś mi radził? Pozdrawiam, Aga

Ps, kwitnący krzew śliczny
BasiaLT 11:29, 24 paź 2016

Krzew prześliczny Fajne ma te latarenki
Rumianka 21:46, 24 paź 2016

Te Twoje klony są prześliczne, takie dorodne, a kolorów uuuuu, albo jeszcze więcej...U mnie klonik nie chce rosnąć...sadziłam 2-krotnie i niestety poległy... Pozdrawiam i zapraszam do mojego wątku...
KasiaBawaria 07:31, 25 paź 2016

Pieknie najbardziej zachwycil mnie pomaranczowy kolor
Agania 09:05, 25 paź 2016

bql3 napisał(a)

witam,

fotki rzadko spotykanego u nas w ogrodach okazu który u mnie zagościł w kolekcji bo i co tu ukrywać bardzo mnie oczarował.
Krzew ten nie należy do tej grupy klonów choć nazywany potocznie jest chińskim klonem ze względu na kształt liści. Jak zobaczycie na fotkach kwitnie i poprzez te przeurocze duże kwiaty o dość specyficznym kształcie podobnym do lampionów - przylgneła do niego nazwa chiński latarniowiec.
Kwiaty kwitną od połowy maja do grudnia - tak, tak to nie pomyłka z mojej stony, potrzebuje tylko temperatury oraz słońca a jego kwiaty będą się otwierać non stop... z resztą sami popatrzcie:

pozdrawiam
Jan

Cudowny, możesz podac jego botaniczną nazwę, klony oglądam i jak zawsze zachwycam się kolorami
Pozdrawiam Janie
eda 16:03, 25 paź 2016

suuuper ale ciekawy a pachnie ten chiński latarniowiec prześliczny

Ewa777 18:09, 25 paź 2016

Wszystkie Twoje klony są cudowne Bogate w kolory i kształty Cieszę się, że chciało Ci się zamieścić tyle zdjęć - dałeś nam dużo radości

Chiński latarniowiec piękny jest - pierwszy raz widzę taki krzew
Basilikum 18:21, 25 paź 2016

a ja przybieglam za Edytka
ale obrazy wow piekna masz kolekcje
a lampionik tez mi sie spodoba, szkoda, ze nie mam odpowiedniej temperatury na niego.

A pytanie tez mam a co. Mj klonik sie wysial. mam z niego jeszcze 5 sadzonek jakies 5-8 cm. Co z nimi zrobic. Narazie zadolowalam z doniczkami. Zimy u mnie takie jak na Dolnym Slasku
bql3 19:38, 25 paź 2016

witam,

o kurcze! - nie było mnie dwa dni a tu tyle spacerowiczów było u mnie na herbaciarni...

Jolu, Haniu, Basiu i Agnieszko-
dziękuję że mnie odwiedziłyście i za Wasze ciepłe słowa dla mnie.

Aniu -
jesteś bardzo spostrzegawcza a powiem Ci że długo czekałem aby zadał mi ktoś to pytanie z tą podłogą. Otóż aby w pełni na Twoje pytanie odpowiedzieć to muszę się lekko cofnąć w czasie - bo gdy byłem na etapie tworzenia ogrodu i zgłębiałem w internecie wiedzę na temat japońskich herbaciarni.Bardzo zależało mi aby uzyskać choć zbliżony efekt wyglądu takiej mojej herbaciarni i podłóg na tarasie czy też ścieżkach bo wykonałem je z drzewa (sosna).
No i okazało się że:
po pierwsze - w starej Japonii nie stosowano ryflowanych desek to też u mnie też ich nie ma.
po drugie - nie znali innych farb jak farby wodne i nie stosowali lakierów oraz oleju do zabezpieczeń drewna w takiej formie jaką znamy dzisiaj.
po trzecie - jedyną na ówczesną wiedzę metodą odświeżenia danej budowli czy też najzwyklejszej podłogi to było kolejne pomalowanie.
No do tego dochodzi jeszcze upływ czasu plus użytkowanie i mamy piękny efekt często znany pod pojęciem 'PATYNA'.
I tak Aniu doszliśmy powoli do odpowiedzi na nurtujące Cie pytanie i niczym też nie impregnuję.

Alicjo -
obojętni tylko musisz pamiętać że jak zostawisz pod wiatą to będziesz musiała otulić doniczkę tego klona aby przy minusowych temperaturach nie przemarzł system korzeniowy w doniczce. Zaś gdy schowasz go do budynku trzeba kontrolować wilgotność gleby w donicy aby ziemia nie wyschła na przysłowiowy kamień a więc trzeba się liczyć z podlewaniem wody.

Sylwio -
Ja też tak uważam i w zupełnie się z Tobą zgadzam klony dla mnie są -'the best of'.

Elisa -
dziękuję za zaproszenie i obiecuję wpaść do Ciebie z rewizytą.

Kasiu -
miło słyszeć i cieszę się że Ci się podoba.

Aga -
pełna nazwa to tego latarniowca to: Abutilon - odmiany 'Moonchimes' zaś kwiaty ma ponoć jadalne i nadają się do konsumpcji ale jeszcze osobiście nie próbowałem.

Ewa -
szczerze mówiąc u nas na Ogrodowisku też się nie spotkałem bo chyba na to wygląda że jestem pionierem więc tym bardziej mam mały powód do dumy bo i nie łatwo go dostać w sprzedaży to gorąco Ci go polecam. Jest tak piękny zwłaszcza kwiaty, że gdy go zobaczysz na żywo to Cię oczaruje tak iż nie oprzesz się jego magii i będziesz go chciała mieć u siebie w ogrodzie. Abutilon omami Ciebie tak że bez żadnego oporu wydasz pieniądze przeznaczone na inne zakupy

IzaBela -
ja bym posadził te nasionka - niech rosną a jak już lekko podrosną to będą oko cieszyć a i gdy byś chciała je potem sprzedać to szybciej kupca na nie znajdziesz, bo taki potencjalny amator na klona będzie widział jego zalety i walory a nasionku tego nie zobaczy.

pozdrawiam
Jan

Basilikum 19:48, 25 paź 2016

to zostawie je w tych doniczkach zadolowane, jak przezyja zime i podrosna to za rok posadze je w jakies konkretniejsze miejsce. Sprzedawac nie bede ale moze je komus sprezentuje, no i jakis na pewno zostanie a zawsze