Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:17, 18 paź 2016

Na razie muszę uciekać, fajnie by było gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział w temacie tej rabaty
iwka 10:27, 18 paź 2016

Ja za bardzo się nie znam, ale dla mnie propozycja Asi z tymi bukszpanami ciekawsza.
Umbry chyba na tyle ukorzenione, że nie zaszkodzi im grzebanie, tak mi się wydaje ale ja nie mam ich więc tylko gdybam
ren133 10:27, 18 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

Asia, narysowałaś dokładnie to co ja miałam w głowie tylko proporcje są ciut inne.
Pierwsza sprawa - bukszpan musi być jednak przed wiśnią, bo drzewa są już na tyle ukorzenione, że bałabym się ryć w obrębie największej ilości korzeni - byłby to pasek składający się z 2 rzędów bukszpanów po 6 szt - czyli pewnie jego wymiary będą mniej więcej wynosić 150x60 cm. Jeśli będzie za długi to spróbuję opcji 2 rzędy po 5 bukszpanów.
Róże już rosną i ich też nie będę ruszać, w rzeczywistości jest to tak, że są bliżej płotu posadzone, ale zajmuja na szerokość mniej więcej pół rabaty.
Dywanik jak się rozrośnie w praktyce pewnie obejmie bez mała całą powierznię od wiśni do wiśni.
Wychodzi mi, że będzie to coś takiego.

Dzięki serdeczne, że Ci się chciało nad tym usiąść i nawet nie wiesz jak się cieszę, że Twoja i moja wizja są tak zbliżone, przypuszczam, że gdybyś widziała tą rabatę na żywo, to narysowałabyś dokładnie tak samo
Wczoraj nawet jak spotkałam się z Eweliną to jej coś takiego rysowałam i mówiłam, że właściwie zależy mi na ten moment na tym żeby ktoś doradził w którym miejscu ten bukszpanowy pasek zrobić, ale, że sama jednak skłaniam się do wersji żeby on był przed Umbrami, nie przed różami, bo będę mieć wtedy mniej roboty

150cm x 60cm wydaje mi sie, ze nie będzie za długi, będzie akurat
Według mnie fajnie to wymyśliłaś ... faktycznie w korzeniach ciężo byłoby posadzić bukszpany ... róż nie musisz przesadzać będą fajnie wyeksponowane nie to co u mnie ... a czy na dywanik przewidujesz variegatę?
10:29, 18 paź 2016
nie wiem co sadzić o twoich wiśniach ...trudno mi jednoznacznie stwiedzić czy beda chorowac po tym zabiegu bukszpanowym...ale....

ja mam Kanzan (2013 sadziłam) otoczony liliowcami ....ta wiśnia ma korzeni duzo i grube i rozlegle ...mam wokół niej liliowce i wiecznie tam z dziabaczka działam ...korzenie podcinam za kazdym razem ...i jakos wisni to nie zaszkodziło ....wydaje mi sie ze wisnie maja rozbudowany duzy i gesty system korzeniowy ...chyba bym sie tym nie przejmowała i bukszpany wcisnęła równo z wisniami ....bo jak je wysuniesz do przodu to efekt moze nie byc juz tak efektowny.
bdan 11:12, 18 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
no dobra tak na szybko na razie bez większych proporcji.
jest taka podobna osiedlowa rabata w Poananiu z poodobnymi nasadzeniami tyle ze sa tam akurat graby i cisy i "coś" niezidentyfikowanego.

nie wiem czy się nie zawiedziecie
odradzałam Ci edyto klasyczny zywopłocik ale uzyłam go tym razej inaczej - a mianowicie w osi drzew. za nim ML. Artemis bez zmian i dywanik z czegoś zadarniająceg, albo średniej trawy albo czegoś innego. wązne by bykszpan wcinała się w to coś róża miałaby oddech i była przysleta od dołu tam gdzie jest najmniej ciekawa. taki układ tez ją ładnie myślę uksponuje. bykszpan mógłby miec nawet z 50/60 cm wysokości.

uciekam

Edyta dla mnie też ten układ jest ciekawy. A nie chcesz zamiast żywopłotu z bukszpanu zrobić cisowego, skoro może być trochę wyższy?
Kupowałam ostatnio dla siebie mały hilli po 2,90, ale ma tak z 20 cm. JA to mam przed warzywnikiem to mogę go nawet trochę wyżej w przyszłości puścić, nie wiem na jakiej ostatecznie wysokości da się taki zywopłocik utrzymać.
Na rabacie frontowej przed kulkami bukszpanowymi na pniu mam zywopłot, który utrzymuję na 50 cm
frezja 13:42, 18 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

dziś miało być zimno i deszczowo, a tu niespodzianka, zmykam zatem coś podziałać, bo jak trochę słoneczka wychodzi to werwa do pracy wraca

Daj tego słoneczka...
lindsay80 14:49, 18 paź 2016

iwka napisał(a)
Ja za bardzo się nie znam, ale dla mnie propozycja Asi z tymi bukszpanami ciekawsza.
Umbry chyba na tyle ukorzenione, że nie zaszkodzi im grzebanie, tak mi się wydaje ale ja nie mam ich więc tylko gdybam

Ciekawsza, dla mnie też nie ulega to wątpliwości, ale muszę podejść do tego od strony praktycznej, jeszcze nie wiem, przyglądam się temu wszystkiemu.
lindsay80 14:52, 18 paź 2016

ren133 napisał(a)

150cm x 60cm wydaje mi sie, ze nie będzie za długi, będzie akurat
Według mnie fajnie to wymyśliłaś ... faktycznie w korzeniach ciężo byłoby posadzić bukszpany ... róż nie musisz przesadzać będą fajnie wyeksponowane nie to co u mnie ... a czy na dywanik przewidujesz variegatę?

Mam już trochę więcej danych i zaczęłam ściągać darń więc trochę lepiej może będzie teraz wszystko widać.

Wiśnie rosną 90 cm od ogrodzenia, pomiędzy nimi jest około 290 cm, w środku tej odległości są róże Artemis, czyli od pnia wiśni do środka krzaczka róży jest około 145 cm.
Róże od ogrodzenia posadzone są w odległości 65 cm.

Nie Renia, ani Variegaty, ani ID ja tam nie posadzę, u mnie one nie wyglądają zbyt dobrze, za dużo słońca tam jest i są zbyt limonkowe.
lindsay80 14:58, 18 paź 2016

eee_taam napisał(a)
nie wiem co sadzić o twoich wiśniach ...trudno mi jednoznacznie stwiedzić czy beda chorowac po tym zabiegu bukszpanowym...ale....

ja mam Kanzan (2013 sadziłam) otoczony liliowcami ....ta wiśnia ma korzeni duzo i grube i rozlegle ...mam wokół niej liliowce i wiecznie tam z dziabaczka działam ...korzenie podcinam za kazdym razem ...i jakos wisni to nie zaszkodziło ....wydaje mi sie ze wisnie maja rozbudowany duzy i gesty system korzeniowy ...chyba bym sie tym nie przejmowała i bukszpany wcisnęła równo z wisniami ....bo jak je wysuniesz do przodu to efekt moze nie byc juz tak efektowny.

Czekam aż Asia się pojawi, ona przesadzała kilkuletnie Umbry to będzie wiedziała jak te ich korzenie wyglądają, w każdym razie poszerzałam właśnie tą rabatę i na korzenie wiśni o grubości 5 mm natrafiałam w odległości 1,1 m od niej.

Ja chyba bym jednak wolała, żeby przed bukszpanem traw nie było, tym bardziej, że na razie nie mam pewności jakie to miałby być trawy.
lindsay80 15:07, 18 paź 2016

bdan napisał(a)

Edyta dla mnie też ten układ jest ciekawy. A nie chcesz zamiast żywopłotu z bukszpanu zrobić cisowego, skoro może być trochę wyższy?
Kupowałam ostatnio dla siebie mały hilli po 2,90, ale ma tak z 20 cm. JA to mam przed warzywnikiem to mogę go nawet trochę wyżej w przyszłości puścić, nie wiem na jakiej ostatecznie wysokości da się taki zywopłocik utrzymać.
Na rabacie frontowej przed kulkami bukszpanowymi na pniu mam zywopłot, który utrzymuję na 50 cm

Danusiu, no to mi teraz dałaś do myślenia.
Jasne, że cisy byłyby bardziej reprezentacyjne, ale co ja mam zrobić z setką dorodnych bukszpanów ?
Jak eMa do kolejnych zakupów przekonać ?

Zakładając nawet, że bukszpany gdzieś upchnę, to obawiam, że ewentualne sadzenie cisów musiałoby odbyć się już wiosną.
O ile buksy mogę bezpośrednio do tej ziemi wsadzać, to z cisami byłoby więcej zabawy bo musiałabym im mieszać podłoże. Torf odkwaszony kupić, kompost kupić i na sadzenie poświęcić więcej czasu a już 18 październik.