Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

malkul 14:17, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

Ja w ogóle jestem wielbicielką liliokształtnych tulipanów, a te mnie dodatkowo zauroczyły kolorem i wielkością.

pamiętasz gdzie kupowałas te burgundy? ja kupiłam i mam pomylone (czerwone jakieś ) i neistety nei pamietam gdzie i paragonu niet
malkul 14:17, 04 maj 2017

Przepiękna wisona u ciebie, szczególnie mnie ujeły tulipany z kwitnąca sesleria
lindsay80 14:17, 04 maj 2017

frezja napisał(a)

Super to wygląda. Wszystkie odmiany, jakie zaprezentowałaś godne uwagi

jak na razie miałam dobre tulipanowe wybory.
Spring Green chwalę jak tylko umiem
Agi2006 14:22, 04 maj 2017

Ja tez tam dzwoniłam ale niestety po pierwszym kontakcie Pan już sie ze mną nie skontaktował, nie odpowiadał na sms-y. Domyślam się , że chodziło o transport... Bede w takim razie ją obserwować. Dziękuję i dodam, ze cudowny ogród tworzysz...
14:22, 04 maj 2017
lindsay80 napisał(a)

Z tematów różanych mam problem z odmianami pnącymi, które rosną mi przy pergoli tarasowej Eden Rose i Giardiną - niby nie miały gałązek czarnych tylko lekko brązowe, niestety do teraz nic na nich nie wypuściły, nowe przyrosty mają tylko przy ziemi. Długo czekałam, ale chyba trzeba poobcinać już te kilkuty - najważniejsze że żyją.

Gardina - u mnie w tej samej fazie ....w zeszłym roku słabo kwitła ...a teraz taka jest ....no to tak jabys sie chciała podbudować ...taki typ tak ma zły wybór? ...zobaczymy czy sie poprawi

Eden nie mam ...korci mnie ...ale czy warto ?
lindsay80 14:22, 04 maj 2017

malkul napisał(a)

pamiętasz gdzie kupowałas te burgundy? ja kupiłam i mam pomylone (czerwone jakieś ) i neistety nei pamietam gdzie i paragonu niet

Gosia, pamiętam - kupiłam na cebule.pl - to były jedyne cebule z tamtego miejsca, które były ładne i zdrowe, kupowałam tam jeszcze tulipany bukietowe i kamasje i wszystko przyszło nadgnite, o dziwo jednak wszystko wyrosło i będzie kwitnąć, także o ile wtedy miałam złe odczucia, to ostatecznie nie mogę narzekać.

A poza Burgundy brałam stamtąd krokusy Pickwick i one też były ładne i duże.
malkul 14:22, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

jak na razie miałam dobre tulipanowe wybory.
Spring Green chwalę jak tylko umiem

zalety?
malkul 14:24, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

Gosia, pamiętam - kupiłam na cebule.pl - to były jedyne cebule z tamtego miejsca, które były ładne i zdrowe, kupowałam tam jeszcze tulipany bukietowe i kamasje i wszystko przyszło nadgnite, o dziwo jednak wszystko wyrosło i będzie kwitnąć, także o ile wtedy miałam złe odczucia, to ostatecznie nie mogę narzekać.

A poza Burgundy brałam stamtąd krokusy Pickwick i one też były ładne i duże.

moje Kamasje wylądowały w brzuchach nornic!!! jak one mnei nie zabiją to ja je !!! musze znaleźć pewny sposób jak zabiezpieczyc cebulowe przed nimi!!!! myslałam o siatce metalowej .

Toszka pomóż !!!pleaseee
lindsay80 14:26, 04 maj 2017

malkul napisał(a)
Przepiękna wisona u ciebie, szczególnie mnie ujeły tulipany z kwitnąca sesleria

Miłe pochwały, ale naprawdę to jest tragedia, sporo się nagimnastykować musiałam, żeby ukryć mankamenty ogrodu. Wszystko mam zaniedbane, ogród woła o pielęgnację.
Nawet lawendę mam nieściętą, bo nie było kiedy - a też jak u Ciebie w 3/4 zdechła.
Miałam dziś się za nią zabrać ale pada, więc lipa, chciałam chociaż z pojedynczych żyjących gałazek zrobić sadzonki, ale moknąć nie będę, czekam na słońce.
lindsay80 14:31, 04 maj 2017

Agi2006 napisał(a)
Ja tez tam dzwoniłam ale niestety po pierwszym kontakcie Pan już sie ze mną nie skontaktował, nie odpowiadał na sms-y. Domyślam się , że chodziło o transport... Bede w takim razie ją obserwować. Dziękuję i dodam, ze cudowny ogród tworzysz...

Przypuszczam, że to dlatego, że wiosna to dla szkółkarzy bardzo gorący okres, szczególnie dla takich, którzy zajmują się drzewami, na kopanie mają zaledwie kilka tygodni zanim drzewa wypuszczą liście. Pan generalnie jest bardzo miły i pomocny.
Ja przed zakupem również zgłębiałam temat transportu ale koszty wychodziły wyższe niż zakup 3 drzew, więc zrezygnowałam - udało się, że eM miał delegację 100 km od Szczecina i przywiózł mi te drzewa, choć proste to nie było.