Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:17, 23 maj 2017

polinka napisał(a)

Fajne ujęcie drzew

Żałuję, że nie udało się buka przesadzić wtedy, gdy jeszcze liści nie miał, bo teraz psuje całą kompozycję, a ruszyć szkoda, bo może to źle znieść.
lindsay80 14:20, 23 maj 2017

Zana napisał(a)
Cudny stworzyła ten łany tulipanowy pod grabami. Bardzo podoba mi się zestawienie fioletu z pomarańczem, takie chyba nietypowe na O.
U mnie carex Elata rośnie w cieniu, ale coś kiepsko mi przyrasta. Buka na pewno teraz nie przesadzaj, mus poczekać do jesieni, on za duży jest i szkoda by go było.

Z tym bukiem to też tak czułam, musi zostać na tym miejscu do jesieni.

U mnie też kilka sadzonek elaty jakoś od roku nie mogło się zebrać podczas gdy inne wyrosły na potwory, przy przesadzaniu rozbiłam im bryły korzeniowe, bo był zbity torf i myślę, że w końcu ruszą.
lindsay80 14:23, 23 maj 2017

eee_taam napisał(a)

graby można ciąc bez problemu ..moje przy warzywniku też bede ciąć ...i wierzchołki skróce też zeby w gore juz nie szły ...ponoć czerwiec to najlepszy czas ...albo w lutym ...żeby nie płakały.

ale zapytaj Marzenę ...ona ma najwieksze doświadczenie ... ma żywopłot z grabu ..wiec tnie regularnie.

PS. carex evergold mam od kilku sezonów ...była bezproblemowa ...ciełam do zera kazdej wiosny i ładnie odbijała ...jesienią kilka szt sie zagrzybiło i wygladały kiepsko po cieciu ...ale ruszyły wiec licze ze szybko sie zregenerują

No to czerwiec blisko i wtedy się za nie wezmę.

Evergoldy miałam śliczne przez dwa lata, aż po zeszłej zimie zrobiły się paskudne, a część w ogóle padła.
Wkurzają mnie trawy, które dopiero w czerwcu zaczynają jako tako wyglądać dlatego Evergoldów już kupować nie zamierzam.
lindsay80 14:24, 23 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Tojesc rozesłana

Właśnie
lindsay80 14:24, 23 maj 2017

AngelikaX napisał(a)
Edytko, ale Ty masz widoczki piękne... tulipanowe... ach!

jak przekwitają to już tak fajnie to nie wygląda
lindsay80 14:25, 23 maj 2017

frezja napisał(a)

U mnie buki młode i chyba zasada cięcia ta sama. Czy boczne gałązki tez ciąć? takie mają piękne, bujne rozgałęzienia aż żal to ruszać.

ja każdą gałązkę skracam, nie ma co żałować w każdym miejscu cięcia jeszcze mocniej się osobnik rozkrzewi i o to chodzi
lindsay80 14:26, 23 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Ja zawsze czubki grabom ucinam i tak zawsze wybija się któryś pozniej

a ja jakoś boję się, że stożek wzrostu jak się utnie to drzewo padnie - muszę się tego pozbyć
lindsay80 14:27, 23 maj 2017

malkul napisał(a)
kolorowo na wisonę u Ciebie

tak lubię
lindsay80 14:29, 23 maj 2017

Wiolka5_7 napisał(a)

Witam!
Polecam zamiast carex Evergold kupić sobie molinię Variegatę albo hakonechloa Aureola....ja wymieniłam paskudnego Evergolda na te fajne bezproblemowe trawki

Mam je obie, każdą lubię, choć trzeba powiedzieć, że tego fontannowego pokroju Evergoldów nic nie podrobi.
lindsay80 14:30, 23 maj 2017

eee_taam napisał(a)

mam obydwie z wymienionych zamienników nie dokońca sie zgodzę ze mozna je zamiennie uzyc ...bo akurat w bezsniezna zimie gdzie najbardziej buro jest tylko evergold widac na rabacie

gdyby tylko po zimie nie wymagały skubania i tak długiego czekania aż będą ładne....