Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 00:25, 18 maj 2017

Agi2006 napisał(a)

Pewnie tysiąc razy to czytałaś ale napisze to raz jeszcze DOSKONAŁA PLAMA KOLORYSTYCZNA.

Energetycznie jest

lindsay80 00:35, 18 maj 2017

sylwai napisał(a)

To mnie zmartwiłaś,ja planowałam ją na rabate południową .Może Ty mi doradzisz jakąś niewielką trawkę na południową stronę,muszę wymienić moje evergoldy,bo w tym roku wyglądają nieciekawie,ale słyszę że prawie u wszystkich tak wygląda,przez paskudnego grzyba?

Szczerze odradzam tą Elatę do słońca.
Z Evergoldami rok temu miałam podobne doświadczenie, z całej kolekcji ogromnych okazów zostały mi dwa, więcej nie kupię, na pewno nie traktowałabym tej trawy jako podstawę rabaty.

Wiele traw przetestowałam takich do słońca, bo cały ogród niemal taki mam.
Na ten moment mogłabym polecić wszystkie rodzaje seslerii, carexa Montana i śmiałka.
Fajny jest carex Variegata, ale w słońcu liście ma prawie limonkowe, zdecydowanie ładniej wygląda w cieniu.
Ja w zeszłym roku przytargałam sobie z lasu jakiegoś carexa, który dotychczas bardzo ładnie się zachowuje w moim ogrodzie i dałam go na słoneczną rabatę.

Czy to jest ta roślinka, o którą pytałaś u Asi? To jakaś tojeść.

lindsay80 00:36, 18 maj 2017

Filemon24 napisał(a)
O jak pieknie moje czosnki dopiero zaczynają "pękać"

Przy takiej pogodzie szybko się otworzą.
Dawno nie zaglądałaś
lindsay80 00:37, 18 maj 2017

Marta napisał(a)
Piękną wiosnę masz u siebie, miksy tulipanowe urocze, no i super urlopik sobie sprawiłaś. Fajnie, że wszyscy byli zadowoleni ) w takich okolicznościach przyrody nie mogło być inaczej. Pozdrawiam

Dzięki Marta,
pokaż jeszcze swoje tulipany
lindsay80 00:40, 18 maj 2017

jolanka napisał(a)
Wymyśliłam, że kupię porzeczki szczepione na pniu ale trochę boje się takich bez nazwy Kiedyś miałam czarne porzeczki, jedna była pyszna drugiej nie dalo się zjeść taka była kwaśna i twarda

ogród do malowania Śliczne kolory

też myślałam o tych na pniu, ale trochę sie boję, że się pokładą od ciężaru, choć doświadczenia nie mam.

Mam nadzieję, że nie trafiły mi się takie niezjadliwe odmiany
lindsay80 00:41, 18 maj 2017

Pluszakowa napisał(a)
U mnie w tulipanach z B. też pomyłki, ale nie jest tragicznie zamiar QoN część okazała się niższymi fioletowymi chyba Purple flag.

W sprawie porzeczek zabiorę głos. Jak są dobre krzaki tylko stare,to wystarczy na wiosnę odmłodzić. Wycina się stare pędy jak dawno nie cięte to ok 1/3 krzaka i za rok znowu 1/3 tych starych pędów w trzecim roku reszta starych i krzak odmłodzony tylko trzeba pilnować i ewentualnie wycinać na wiosnę najstarsze pędy. Podobnie agrest czy borówki amerykańskie. Ja osobiście nie polecam krzewów owocowych szczepionych na pniu, moim zdaniem słabiej owocują i podkładka nawet po x latach nie stanowi wystarczającej podpory.

Bardzo przepraszam że się tak szarogęszę nie u siebie

Fajnie, że to napisałaś Magda - nie wiem kiedy się na swoich owoców doczekam, ale przydałoby się zapamiętać te porady.
lindsay80 00:48, 18 maj 2017

Wieczorne Balleriny

Iwk4 01:42, 18 maj 2017

Cudne masz Edytko tulipanowe kompozycje. Gęsto je sadziłaś?
polinka 06:10, 18 maj 2017

lindsay80 napisał(a)
Jeszcze raz moje mixy tulipanowe

Fajne ujęcie drzew
Zana 06:25, 18 maj 2017

Cudny stworzyła ten łany tulipanowy pod grabami. Bardzo podoba mi się zestawienie fioletu z pomarańczem, takie chyba nietypowe na O.
U mnie carex Elata rośnie w cieniu, ale coś kiepsko mi przyrasta. Buka na pewno teraz nie przesadzaj, mus poczekać do jesieni, on za duży jest i szkoda by go było.