Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 16:46, 13 lip 2017

Kasya napisał(a)

zobaczymy

a tojesci ciemnopurpurowej jak nie wysialam to nie mam, szałwia tez sie nie wysiala ...a z nasionek posadzilam ze 2 szt...

ja tojeści też w końcu nie wysiałam, przez wyjazdową wiosnę musiałam się ograniczyć z siewami, wystarczy, że pomidorki i paprykę na czas pobytu w Anglii podrzuciłam sąsiadce.
lindsay80 16:48, 13 lip 2017

anna_t napisał(a)

hahahah idealnie ten zapach opisałaś! dobrze że ją mam daleko od tarasu.

chyba dzięki twoim pochwałom kupię też róże Voyage, zalezy mi na mocno pachnącej i trwałej. ja też uwielbiam pashmine, to róża ideał!jedyny minus to brak zapachu

No przy tarasie bym gipsówki nie polecała.

Ja kupując Voyage wahałam się między nimi a Schone Maid - podpytaj Anulajdę, ona ma obie odmiany.
lindsay80 16:50, 13 lip 2017

Kindzia napisał(a)
I Ty na lilie narzekasz??? Przecież cudniste masz!!! Obrażą się, zobaczysz...

Kasiu, gdzie im tam do Twoich

Posadzone tej wiosny w hortkach zaczynają kwitnąć, ale są niższe od hortek o połowę, ledwo co je widać, ale w przyszłym roku powinno już być lepiej.
lindsay80 16:55, 13 lip 2017

Zana napisał(a)

O nieee, nie podłamuj mnie

Aniu, chyba lepiej wiedzieć o tych mankamentach i wybrać coś innego.
lindsay80 16:56, 13 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze 'Burgundy Iceberg' - wygląda jak szmata. I tym razem się nie wywinie spod szpadla. Niech ją tylko ktoś przygarnie, bo inaczej na ognisku skończy.

A w zeszłym roku tyle zachwytów nad tą różą było, no prosze...
lindsay80 16:58, 13 lip 2017

anulajda napisał(a)
.

Justyno wystarczy tylko odpowiednio wcześniej ściąć przekwitające kwiaty a widoku sobie oszczędzisz

ja się właśnie spóźniłam i wichury z deszczem rozniosły płatki przekwitających róż po całym ogrodzie, niesamowity bałagan się zrobił.
Zana 16:59, 13 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

Aniu, chyba lepiej wiedzieć o tych mankamentach i wybrać coś innego.

No, ale ja już ją mam, tę Novalis znaczy się. I to całe cztery krzaczki. Ale jak na razie będąc początkującą w temacie róż byłam zachwycona jej kwitnieniem.
lindsay80 17:01, 13 lip 2017

anulajda napisał(a)
Edyto pięknie Voyage Ci obrodziła, zresztą jak wszystko warzywek zazdraszczam ja nie mam czasu i miejsca na nie

Aniu, ja się właśnie w tym roku bardziej skupiłam na tej warzywno-owocewej części ogrodu i niestety to widać w części reprezentacyjnej - wszystkiego się nie da ogarnąć na tip top.
lindsay80 17:05, 13 lip 2017

AngelikaX napisał(a)
Edyta gipsówka urocza... bardzo

Co do lilii masz może gdzieś foty z dalszej perspektywy? Bardzo podoba mi się połączenie delikatności jej kwiatów z "ostrością" igieł serbowych

Taka romantyczna roślinka i mimo nienajlepszego zapachu i tak ją lubię.

Lilie właściwie już przekwitły, nie ma co fotografować - a zresztą to połączenie czysto przypadkowe, lilie były pod płotem posadzone jako pierwsze z roślin, potem przyjechały serby i musiały tam zostać bo przesadzanie lilii pod koniec kwietnia to nienajlepszy pomysł, w rezultacie zostały tam na dwa lata bo pomysłu było brak gdzie je wsadzić, ale jesienią już zrobię z tym porządek.
lindsay80 17:06, 13 lip 2017

frezja napisał(a)
Edytko, byłam widziałam i same komplementy pchają się na usta )

te komplementy to już nieaktualne by były - ogród wymęczony wiatrem i deszczami, widoki są dołujące.