Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 15:55, 15 lip 2017

ren133 napisał(a)
Edytka
A jak to jest z tymi czosnkami? Bo Asia mnie oświeciła, że powinno się je ścinać zaraz po przekwitnięciu a u Ciebie widzę jeszcze Krzysztofy ... ja Globemastery dopiero teraz ciachnęłam więc kolosów z nich już nie będzie w przyszłym roku

Powinno się ścinać zaraz jak przekwitną, bo tracą energię na zawiązywanie nasion.
Też nie byłam konsekwentna w tej kwestii w tym roku, Krzysztofy dalej nie ścięte tak mi się podobają
lindsay80 15:56, 15 lip 2017

malkul napisał(a)
twoja dichondra to jakieś potwory hihihihihihih bosoko

bo ja już kupiłam wielkie sadzonki.

A wiesz jak ona się łatwo korzeni? Niektóre gałązki zanurkowały w doniczkach obok i wypuściły korzonki

lindsay80 15:58, 15 lip 2017

malkul napisał(a)
powinno się ciąć po przekwitnieciu aby nei raciły energii na wytworzenie nasion.

notabene , idę sciąć czym prędzej moej szuberty i krzysztofy

właśnie

Szubertów nie miałam, a w tym roku mnie zauroczyły u Ciebie i jeszcze innych osób, jak spotkam to kupię.
lindsay80 15:59, 15 lip 2017

iwka napisał(a)
jejku, jaki varietagus śliczny, u mnie drugi rok i dosłownie po 5 listków mają. Muszę miejsce im w takim razie zmienić

To coś im musi nie pasić, daj im kompostu, obornika, mączki bazaltowej, a potem podlewaj pokrzywą - zobaczysz urosną w oczach.
lindsay80 16:02, 15 lip 2017

zieloniutka napisał(a)

Nie wiem czy to mnie Edyta do tablicy przywołała, ale z moich cukiniowych doświadczeń
Czasami na opakowaniu z nasionami jest napisane, że jak ma 20 cm długości to jest już gotowa.
W handlu na targowiskach w mojej ocenie są juz przerośnięte egzemplarze.
Im mniejsze tym delikatniejsze.
Na szaszłyki na grilla zbieram kilkunastocentymetrowe, malutkie, delikatna skórka, mało nasionek w środku.
Cukinie trzeba obrywać systematycznie, żeby rosły kolejne.
Mam nadzieję, że pomogłam

jasne, że Ciebie - no ja teraz znacznie więcej o cukiniach wiem - dzięki
lindsay80 16:09, 15 lip 2017

Kawa napisał(a)
ślicznie masz
te jeżówki przy grackach sliczne - mus mieć

to odmiana Sensation Double - teraz nie umiem jej nigdzie spotkać, ale świetna jest

lindsay80 16:10, 15 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
Ja takie to na surowo ze skuta wyciągam w plasterki jak ogórek

na surowo to by mi chyba nie podeszła, ale z piekarnika w plastrach, lub grillowana - mniam
lindsay80 16:12, 15 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
ale to tak od razu ich nie zabije tylko nie powinno ir pozwalać na zawiązywanie nasion jeśli nie chce się ich wyśpiewać

Ja wyrywałam część takich co były już uschnięte i wystarczyło lekko pociągnąć za łodygę i wychodziły, tak więc natura chyba sama sobie z tym radzi.
lindsay80 16:28, 15 lip 2017

_Martini_ napisał(a)
Tak się przygladam Twoim jeżówkom i myślę, czemu mi się podobają, a u mnie nie. Już wiem! Jednak dobrałaś im lepsze towarzystwo trawiaste. Moje w stipie wydawałoby się, że ok, ale jednak coś mi tam nie pasuje.
Na tym froncie co masz w pierwszym rzędzie między buksami? To jakieś wrzosy?

Ja uważam, że stipa to tak super na zdjęciach wygląda, a w ogrodzie to przez krótki czas, potem się robi bardzo nieporządna.
Między buksami są wrzośce, kwitnące na biało.

A co do wrzosów, to moje źle zniosły zimę, po obcięciu ukazały się suche środki - będę je wkrótce wyrywać, a pod świdośliwami pojawią się zamiast nich trawy.
lindsay80 16:42, 15 lip 2017

frezja napisał(a)
Marikeny masz tak rozkrzewione...jejku, co im dajesz?? Ogród piękny,zadbany aż miło.

Zupełnie nic - w końcu się pozbierały po tym jak je przymroziło.
Na jednego mam widok z okna kuchennego, lubię tą jego zieleń