Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 17:28, 15 lip 2017

dominika_ napisał(a)
Miłorzęby- imponujące, czym Ty je zasilasz?

Nigdy nic nie dostały - chyba, że im trochę gnojówki z pokrzyw spłynie od Variegatusów.
lindsay80 17:29, 15 lip 2017

frezja napisał(a)
Podaj mi tak na oko, jaką ma szerokość korona..muszę porównać

Nigdy ich nie mierzyłam, aż sama ciekawa byłam, ten z fotki ma 95 cm
lindsay80 17:31, 15 lip 2017

anbu napisał(a)

Cudnie Edytko :
A co to za czosnki?

Dziękuję Aniu, to główkowate
Makao_J 19:48, 15 lip 2017

Na prawdę starałam się zacytować jakąś fotkę by powiedzieć że pięknie jest - no ale nie mogłam zdecydować która najładniejsza. Masz tak pięknie że po prostu nie wiem co wybrać. Które zestawienie lepsze, które kwiaty najpiękniejsze.
Ciemiernik Ci kwitnie a ja się dziwiłam że mój pąki zaczyna puszczać. Pomyślałam że coś mu się pomieszało. No ale widzę że to dobrze. Muszę tylko go wsadzić do gruntu bo wciąż w donicy na schodach stoi.
Makao_J 20:06, 15 lip 2017

zieloniutka napisał(a)

Nie wiem czy to mnie Edyta do tablicy przywołała, ale z moich cukiniowych doświadczeń
Czasami na opakowaniu z nasionami jest napisane, że jak ma 20 cm długości to jest już gotowa.
W handlu na targowiskach w mojej ocenie są juz przerośnięte egzemplarze.
Im mniejsze tym delikatniejsze.
Na szaszłyki na grilla zbieram kilkunastocentymetrowe, malutkie, delikatna skórka, mało nasionek w środku.
Cukinie trzeba obrywać systematycznie, żeby rosły kolejne.
Mam nadzieję, że pomogłam

Pewnie że pomogłaś. Dzięki wielkie. Idę zerwać swoją bo nawet nie zauważyłam że już jest taka duża i na pewno ma więcej niż 20 cm czyli przerośnięty egzemplarz. No ale się usmaży w plastrach to zobaczymy. Inne są takie 10 cm. Jeszcze troszkę poczekam i zacznę zrywać.
Makao_J 20:23, 15 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

Ania, brawo! Dobry strzał - Pan z F napisał, że to Mary Ann - niezła jesteś

I na Twoją prośbę szklarnia z dziś - widać, że tylko ten krzak przy wejściu sięga sufitu, reszta jeszcze spoko.

No to się cieszę że trafiłam. Raz na ruski rok to i mi uda się zabłysnąć spostrzegawczością
Pomidory masz też duże. Ja już takim wielkim to obcinam czubki bo to trzeba jeszcze 3 liście nad zawiązkami zostawić więc stwierdziłam że już nie dadzą rady się pomieścić bo po trzecim liściu zaraz puszczają kolejne kwiaty - i tak w kółko.
Na przyszły rok planowana jest szklarnia bo nie mieszczę się między rzędami. No i raczej na jeden pęd będę prowadzić bo miałaś rację- na dwa to za ciasno.
Sebek 20:27, 15 lip 2017

Pięknie masz wszędzie, ale to przedpłocie wymiata!
nawigatorka 21:36, 15 lip 2017

Przedpłacie światowe. Pamietam Twoja inspiracje i powiem Ci ze udało Ci się w pełni
A jezowki piekne i kolor jak do berberysa dobrany. U nas chyba jeszcze nie są tak zaawansowane
Luki 22:08, 16 lip 2017

Edytko bardzo lubię Twój ogród, a przedpłocie to wymiata
lindsay80 18:34, 18 lip 2017

Makao_J napisał(a)
Na prawdę starałam się zacytować jakąś fotkę by powiedzieć że pięknie jest - no ale nie mogłam zdecydować która najładniejsza. Masz tak pięknie że po prostu nie wiem co wybrać. Które zestawienie lepsze, które kwiaty najpiękniejsze.
Ciemiernik Ci kwitnie a ja się dziwiłam że mój pąki zaczyna puszczać. Pomyślałam że coś mu się pomieszało. No ale widzę że to dobrze. Muszę tylko go wsadzić do gruntu bo wciąż w donicy na schodach stoi.

Bardzo to miłe co piszesz, a ja ciągle jeszcze jestem krytyczna wobec swojego ogrodu, nosi mnie, żeby zmieniać, wiem już jak to ma być, tylko chyba co najmniej miesiąc jeszcze trzeba poczekać z ewentualnym przesadzaniem.