Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

popcorn 17:35, 16 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Renia, tyle, że ta rabata jest długaśna, więc chociaż jest ich 14 to w tym roku pewnie spektakularnego efektu nie będzie, ale muszę się już ograniczać z wydatkami na roślinki
Nic to, za rok sobie rozmnoże wg instrukcji Magnolii, o ile mi tych jeżówek ślimaki nie wszamają.
poprosze o te instrukcje
lindsay80 18:11, 16 lip 2015

popcorn napisał(a)
poprosze o te instrukcje

W takim razie pozwolę sobie wkleić link do wątku Gosi malkul, bo tutaj przepis autorstwa Magnolii na rozmnażanie jeżówek się pojawił:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=999

lindsay80 18:14, 16 lip 2015

popcorn napisał(a)
dziękuję może akurat by się udało

I takie podejście mi się podoba
lindsay80 18:19, 16 lip 2015

BusyBee napisał(a)

Świetne te jeżówki jeden krzaczek a jaki rozrośnięty to nie jakiś chudy badyl z jednym pąkiem ja też poszukuję jeżówek, ale boję się zamawiać z netu, bo właśnie o jakość mi chodzi.....

A może wiesz gdzie warto zamówić?

Ja jeszcze będę chciała nabyć odmiany Green Jewel i Green Envy, do tej pory w lokalnych szkółkach nie spotkałam i jeśli zdecyduję się na zamawianie w necie to wybiorę chyba Bylinowy Raj - ale to już po powrocie z krótkiego urlopiku.

A co do tych moich jeżówek, to rzeczywiście rozrośnięte, zdjęcie tylko nie oddaje, że one są niziuteńkie, docelowo ta odmiana osiąga 30 cm, a z kwiatem 40 cm.

Padniesz jak dowiesz się jaka cena za sztukę - zgaduj
BusyBee 21:00, 16 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Ja jeszcze będę chciała nabyć odmiany Green Jewel i Green Envy, do tej pory w lokalnych szkółkach nie spotkałam i jeśli zdecyduję się na zamawianie w necie to wybiorę chyba Bylinowy Raj - ale to już po powrocie z krótkiego urlopiku.

A co do tych moich jeżówek, to rzeczywiście rozrośnięte, zdjęcie tylko nie oddaje, że one są niziuteńkie, docelowo ta odmiana osiąga 30 cm, a z kwiatem 40 cm.

Padniesz jak dowiesz się jaka cena za sztukę - zgaduj

No nie wiem jak na giełdzie to niby niedrogo?? - u mnie jeżówki mniej niż 15 zł nie kosztują.....

Bylinowy raj powiadasz...można spróbować. Ja chciałabym jeżówki w mocnym różowym kolorze o dużych kwiatach rosnące dużą kępą do 60 cm np Glowing dream lub Amazing dream. Mają być z daleka widoczne
leon60 21:52, 16 lip 2015

Boooskie zakupy ! jeśli to nie kłopot także poproszę o namiary sprzedawców
lindsay80 22:42, 16 lip 2015

BusyBee napisał(a)

No nie wiem jak na giełdzie to niby niedrogo?? - u mnie jeżówki mniej niż 15 zł nie kosztują.....

Bylinowy raj powiadasz...można spróbować. Ja chciałabym jeżówki w mocnym różowym kolorze o dużych kwiatach rosnące dużą kępą do 60 cm np Glowing dream lub Amazing dream. Mają być z daleka widoczne

Obie odmiany fajne, też mam takie miejsce gdzie wysokie też będą mi pasować.
A te swoje miniaturki kupowałam po 5 zł za sztukę
sylllwia 23:36, 16 lip 2015

lindsay80 napisał(a)
I u mnie musiały pojawić się jeżówki.
Będą na rabacie z Umbrami i bukszpanami.
Szukałam niskiej, kompaktowej odmiany i decyzja padła na Butterfly Kisses z grupy Double & Short.

Czy to dzisiejsze zakupy?
Ja też byłam dzisiaj na giełdzie w Tychach
Może się gdzieś mijałyśmy
Madzenka 07:00, 17 lip 2015

Uwielbiam jezowki i chetnie zajezówkowałabym sie podobnie jak zatrawkowala na smierć superowe zakupy poczyniłaś. Zawilce Prinz sa bardzo niskie, mam je i maja 30-40 cm a te Whirlwind sa natomaist bardzo wywysokie. Nie popełnij błedy z sadzeniem obok siebie bo Prinza u mnie zza jezowek i róz nie widac....

Do ice swietne, czekam na kolejne Nie wiem czy vertigo to dobry pomysł. Brązy/bordowe w grafitowych donicach u mnie słabo wygladaja - mam rubrum.... Najlepiej wygladaja jasne trawy - frosted curls, amazon, stipa. Ale Ty tu rządzisz.
lindsay80 07:39, 17 lip 2015

sylllwia napisał(a)

Czy to dzisiejsze zakupy?
Ja też byłam dzisiaj na giełdzie w Tychach
Może się gdzieś mijałyśmy

Tak Sylwia, jeżówki kupione wczoraj, całkiem możliwe, że się mijałyśmy