Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:51, 17 lip 2015

Kacha123 napisał(a)

Moje już nie wyglądają, ale cyknę fotkę u sąsiadki

Aż tak to nie chcę Cię kłopotać.
A kupowałaś wiosną czy właśnie masz z sadzonek od kogoś?
Czytałam, że najlepiej rozmnażać z nasion albo przez podział karpy.
Toszka 11:54, 17 lip 2015

Wszystkie ciemiernikowe kwiaty z czasem zielenieją. To piękne i naturalne. Nie muszą już "zapylaczy" wabić, bo zajmują się wytwarzaniem nasion. Te zielone kwiaty utrzymują się do mrozów. Niedawno je wycięłam, by rośliny nie zmęczyć wytwarzaniem nasion, by szła w rozetę i kwitła już od wrzesnia.
lindsay80 12:05, 17 lip 2015

Toszka napisał(a)
Wszystkie ciemiernikowe kwiaty z czasem zielenieją. To piękne i naturalne. Nie muszą już "zapylaczy" wabić, bo zajmują się wytwarzaniem nasion. Te zielone kwiaty utrzymują się do mrozów. Niedawno je wycięłam, by rośliny nie zmęczyć wytwarzaniem nasion, by szła w rozetę i kwitła już od wrzesnia.

Moim marzeniem jest dorobić się kiedyś kolekcji ciemierników.
To nawet dobrze, że one są w sprzedaży wtedy, gdy innych ogródkowych kwiatów w sprzedaży jest mało, już musze zacząć odkładać na planowane zakupy.

Ponoć bywają kłopotliwe w uprawie, to teraz będę widziała gdzie się zgłaszać jak będę mieć pytania w ich temacie

Toszka - miło, że czasami do mnie zaglądasz - ostatnio od Taty przywiozłam sobie 25 kg worek mocznika, odnotowałam, że go polecałaś
Konieczki 12:06, 17 lip 2015

Ależ tu się dzieje pięknie się dzieje
nawigatorka 12:28, 17 lip 2015

Białe ciemierniki jak przekwitają to zielenieją. A siewki ciemiernikow z tego co czytałam zakwitają w 2/3 roku
Toszka 12:58, 17 lip 2015

Jeśli będzie perfekcyjnie przygotowany dołek (prawdziwy dół - po prawdzie) to ciemiernik jest najmniej kłopotliwą i chimeryczną rośliną, i może spokojnie rosnąć nieruszany min. 25 lat.
Dołek MUSI być bardzo głęboki (korzeń palowy), wypełniony mieszanką ziemi rodzimej, kompostu, obornika i dolomitu. Sadzimy, podlewamy. Na wiosnę, co roku pamiętać trzeba, by obsypać kompostem i garstką dolomitu. I kochać koniecznie
Można spokojnie sadzić pod koronami drzew liściastych, bo ciemiernik pięknie tak wygląda i rośnie.
siakowa 13:07, 17 lip 2015

Toszko możesz doradzic u mnie w sprawie brzózek?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=678
siakowa 13:11, 17 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Dzięki Kasiu, za rok powinno być znacznie lepiej na tej rabacie
Teraz muszę z pół metra od trawy zostawić bez kory, bo mąż jeszcze kopie pod nawadnianie trawnika.
A myślę, żeby kiedyś dodać tam ciemierniki białe lub zielone i może stipę?

A jeśli chcesz jechać na giełdę i w miarę na spokojnie wszystko pooglądać to jedź między 6:00 a 7:00 rano (niezależnie w jaki dzień), bo o godzinie 8:00 to już wielu sprzedawców się pakuje, szczególnie jak są takie temperatury jak dziś.
Jutro też możesz się wybrać, tylko kupujących jest więcej, bo wiadomo, w tygodniu (wtorek, czwartek) mniejszy tłok bo ludzie w pracy.

no własnie...w pracy....
lindsay80 14:05, 17 lip 2015

Kiedyś u Marty Zielonej zakochałam się w różach Eden Rose i postanowiłam, że muszę je kiedyś mieć - dziś dotarły - nawet nie spodziewałam się takich pięknych egzemplarzy!

Dziś rano pisałan Nawigatorce, że na kwitnienie róż przy tarasie w tym roku nie ma co liczyć, a okazuje się, że może jednak kilka kwiatuszków Edenki się pojawi.

Acha, znowu muszę stwierdzić, że sprzedawca spisał się na medal, mam ostatnio szczęście do zakupów internetowych

Kacha123 14:08, 17 lip 2015

Rzeczywiście piękne i już możesz cieszyć się kwiatami