Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 21:56, 22 wrz 2017

zieloniutka napisał(a)

A podczytuję sobie cichaczem. Wrzesień już pod kontrolą. Orzesze nie widziane od jakiegoś czasu. Pewnie wszystkie grzyby, które mi wyrastają na parkingu sąsiedzi zbierają.

O ile w ogóle wyrastają przy tej zimnicy,
My się raz wybrałyśmy do lasu, ale grzyby ledwo zakryły dno koszyka
leon60 21:59, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

ale trafiłam
kiedyś miałam i mi zimy nie przeżyły, ale jak spotkam to kupię jeszcze raz, bo bardzo mi się podoba - a Ty jakie masz o nim zdanie?

Poza tym,że obce koty lubią w niego sikać to nie ma z nim problemów u mnie 4 sezon.
lindsay80 22:01, 22 wrz 2017

Odkryłam właśnie po tych deszczowych tygodniach, że na gałęziach buka, który po zimie nie wystartował wyrosły grzybki - do tej pory miałam nadzieję, że wiosną cudownie ożyje, ale chyba w tej sytuacji muszę zacząć myśleć o wymianie drzewa na froncie.
Jak myślicie?

Tylko na jakie - znowu buk purpurea - bo na rabacie obok, jego kolega jest żyjący?

A może wymiana obu na coś innego? Mąż mówi, że on by tam Nigry widział.

lindsay80 22:04, 22 wrz 2017

leon60 napisał(a)

Poza tym,że obce koty lubią w niego sikać to nie ma z nim problemów u mnie 4 sezon.

U mnie też sąsiedzki kot jakby się sam zaadoptował, chyba częściej u nas przesiaduje, niż na podwórku właścicieli - jeszcze go toleruję, ale jak zacznie mi coś podsikiwać to przestaniemy się lubić
Gardener27 22:06, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

No to kolejny głos za ML - chyba nie ma co już wymyślać.

A co do miskantów mam dokładnie odwrotnie, bo ja je coraz bardziej lubię i te z kwiatostanami również, chociaż w przypadku gracków, ML czy Variegatusów wolę żeby nie zakwitały.
Ciekawa jestem czemu Ty lubisz je coraz mniej i które trawy w Twoich oczach zyskują sympatię, kiedy miskanty ją tracą?

Zacznę od tego że miskanty u mnie słabo zimują, z całkiem sporej kolekcji ostało mi się parę sztuk. U mnie jest bardzo wietrznie więc bez podwiązywania żaden nie trzyma pionu. Zazwyczaj większość oprócz ML jest połamana lub rozjechana na boki po deszczach, no i te ich kwiatostany, kurczę nie leżą mi i już, taki dziad ogrodowy się ze mnie robi
Uwielbiam za to rozplenice wszelakiej maści, jak dla mnie idealne pod każdym względem, wysokość, pokrój, kwiatostan, trawa perfekt
ren133 22:15, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)
Odkryłam właśnie po tych deszczowych tygodniach, że na gałęziach buka, który po zimie nie wystartował wyrosły grzybki - do tej pory miałam nadzieję, że wiosną cudownie ożyje, ale chyba w tej sytuacji muszę zacząć myśleć o wymianie drzewa na froncie.
Jak myślicie?

Tylko na jakie - znowu buk purpurea - bo na rabacie obok, jego kolega jest żyjący?

A może wymiana obu na coś innego? Mąż mówi, że on by tam Nigry widział.

Edytka
A może lepiej ze dwie/trzy kule na pniu o różnej wysokości zamiast buka zarówno na jednej jak i drugiej rabacie? Będzie wyższe pietro i na dodatek zimozielone i będzie nawiązanie do umbr...

PS ML pod oknem będzie się świetnie prezentowało
lindsay80 13:13, 23 wrz 2017

Gardener27 napisał(a)

Zacznę od tego że miskanty u mnie słabo zimują, z całkiem sporej kolekcji ostało mi się parę sztuk. U mnie jest bardzo wietrznie więc bez podwiązywania żaden nie trzyma pionu. Zazwyczaj większość oprócz ML jest połamana lub rozjechana na boki po deszczach, no i te ich kwiatostany, kurczę nie leżą mi i już, taki dziad ogrodowy się ze mnie robi
Uwielbiam za to rozplenice wszelakiej maści, jak dla mnie idealne pod każdym względem, wysokość, pokrój, kwiatostan, trawa perfekt

To już rozumiem - u mnie miskanty jak na razie (3 sezony) zimowały bardzo dobrze - bez żadnych strat, a rozłazi się tylko Variegatus.

Kasya 13:16, 23 wrz 2017

ja bym byla za drzewkiem...bez drzew pusto jest
lindsay80 13:18, 23 wrz 2017

ren133 napisał(a)

Edytka
A może lepiej ze dwie/trzy kule na pniu o różnej wysokości zamiast buka zarówno na jednej jak i drugiej rabacie? Będzie wyższe pietro i na dodatek zimozielone i będzie nawiązanie do umbr...

PS ML pod oknem będzie się świetnie prezentowało

Renia, cisy na pniu?

Zawsze mi się marzyło, żeby ich po kilka na tych rabatach wsadzić i pewnie kiedyś tak się stanie - ale drzewa chcę tam nadal mieć, bo powierzchnia rabat jest dosyć spora i bez nich będzie łyso.
lindsay80 13:20, 23 wrz 2017

Kasya napisał(a)
ja bym byla za drzewkiem...bez drzew pusto jest

tak też czuję, tym bardziej, że już się przyzwyczaiłam, że tam coś wyższego rośnie.

Tych nigr trochę się boję, bo je trzeba kilka razy w sezonie przycinać, a w środku lata to jest tam tak gęsto, że ciężko stopę wsadzić.