Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:23, 12 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
Jak to tak bez rysunku choćby kształtu tej nowej rabaty oj oj nieładnie

Asia - nie ma rysunku, kształt rabaty niewymyślony, ale drzewa trzeba było przesadzić, no to zostały przesadzone.
Wypadałoby żeby osoba zainteresowana planowaniem w proces planowania się zaangażowała, a ja czasu nie mam na to na razie, więc jeszcze odkładam to na później.
Żeby było mniej roboty na wiosnę to nawet darń zaczęłam już ściągać.

lindsay80 23:26, 12 lis 2017

anna_t napisał(a)

Edyta pokaż jakieś przed i po

"Przed" to co 2 metry były inne nasadzenia, a teraz na całej długości tych rabat jest jednolicie.

Mam takie schemaciki.

Rabata z grabami

Rabata z Umbrami

lindsay80 23:30, 12 lis 2017

kasja83 napisał(a)

Fajnie...taki mocne podrygi jesienne u Ciebie jeszcze.

Kasia, prawda jest taka, że tych drzew wiosną nie zdążyliśmy przesadzić, doszły na tą rabatę graby i zrobił się tam niezły misz masz, także z półrocznym opóźnieniem akcja przesadzania miała miejsce.
lindsay80 23:32, 12 lis 2017

Madzenka napisał(a)
Obejrzałam ogród letnio -jesienny u Ciebie. Jestem pełna podziwu, ze masz motywację do dalszych zmian.

Marzenko, z tą motywacją to średnio, ale pewne rzeczy już dawno mieliśmy zaplanowane i chcieliśmy jeszcze w tym sezonie to odhaczyć.
lindsay80 23:36, 12 lis 2017

Magleska napisał(a)
Fajne zmiany niby takie kosmetyczne ,ale tak symetrycznie -uporządkowane teraz ....przy tarasie ładnie się buczek przebarwiony prezentuje . Masz pięęęękny ogród
.... można jeszcze drzewa przesadzać ? Mam kilka do przesadzenia ,ale jakoś boje się ,że padną .....
chyba do wiosny poczekam zimno już ...

rok mi zeszło wdrożenie tego w życie, jest w końcu ulga, że uporządkowałam te rabaty.

Magda, ja przesadzam i obaw nie mam, ale innym bałabym się zarekomendować przesadzanie, bo faktycznie jest już późno, jaka będzie zima nie wiemy, więc pewnie jest to odciążone jakimś ryzykiem.
lindsay80 23:37, 12 lis 2017

jolanka napisał(a)
Fajnie jest mieć takiego Tatę
Dobrze te zmiany wyglądają. Mam wrażenie, że jest "lżej" na rabacie.

dobrze, że Tata w końcu na emeryturze i ma możliwość pomóc.
Jest lżej i przejrzyściej, o to chodziło - teraz niech wszystko rośnie.
lindsay80 23:38, 12 lis 2017

wojtas2101 napisał(a)
Rewelacyjny ogród, nie mogę się napatrzeć. ....

Bardzo mi miło Wojtku i dziękuję za namiar na drzewa.
08:27, 13 lis 2017
lindsay80 napisał(a)

Jest w tym pewnie sporo racji, na szczęście w miarę upływu czasu podejście się zmienia i człowiek sobie zdaje sprawę, że w hierarchii ważności różnych spraw ogród raczej jest mało ważny.

coraz więcej osób ma takie przemyślenia ...to chyba sie nazywa dojrzałość ) ja tez ostatnio che już używać to co mam ...nawet jak czasem zabałaganione ..to jednak chce to używać zgodnie z przeznaczeniem dla którego tworzyłam ogród i dom też

wielu znawcóe piszę że na przesadzenie drzew to jesień jest najlepsza porą bo w okresie zimowym drzewa wzmacniaja system korzeniowy , wiosna musza sie dodatkowo wysilać na nowe przyrosty i utrzymanie liści podoba mi sie twój pomysł posadzenia drzew przy tarasie
Mirka 08:30, 13 lis 2017

lindsay80 napisał(a)

"Przed" to co 2 metry były inne nasadzenia, a teraz na całej długości tych rabat jest jednolicie.

Mam takie schemaciki.

Rabata z grabami

Rabata z Umbrami

Bardzo fajne rabaty i takie gotowe do skopiowania hehe Miłego tygodnia. U mnie leje od rana a wczoraj taki piękny dzień był. Ech
zieloniutka 08:33, 13 lis 2017

lindsay80 napisał(a)

Mam takie schemaciki.

Rabata z grabami

Rabata z Umbrami

Rety-ale zaszalałaś! Pełna profeska. Ja siedziałam nad swoim rysunkiem, żeby wkleić do pojedynczych pytań dt projektowania rabat i efekt mnie przeraził.

Zaskakujące jest, że na tak sporej powierzchni tak mało gatunków roślin. Ciekawe czy tak kiedyś będę umiała.