Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 15:38, 30 wrz 2015

No tak - Ensata, Iwka, Nawigatorka - mogłam się tego domyśleć
ren133 15:40, 30 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

Żurawki jako pierwsze idą z tego miejsca out.
Nad resztą musze myśleć bo Wasze wypowiedzi nie ułatwiły mi podjęcia decyzji

... naprawdę jest ładnie ... dorzuć zamiast żurawki jakiegoś jaśniejszego koloru, pasującego do szałwii i będzie pięknie
Na pewno wymyślisz coś fajnego
lindsay80 15:42, 30 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Szalwie daj do przodu A stipie dałbym w tym miejscu szanse Zima zwerifikuje czy chce tam być czy nie

Z przodu będzie obwódka z lawendy - przeciągnięta od tarasu, aż do końca ściany domu.

Muszę zdjęcie załączyć odpowiednie, albo jakiś nowy plan zrobić żeby wszystko było jasne.
lojalna_ 16:19, 30 wrz 2015

Stpipa pieknie Ci wyrosła mi sie podoba ...mozesz w przyszlym sezonie ograniczyc ja o kilka sztuk gdybys chciala " ujawnic" bukszpany ....super jest zostaw
Zagajanka 22:09, 30 wrz 2015

Mi się też podoba ta stipa, że tak nieskromnie dodam swoje 5 groszy
może rzeczywiscie wywal kilka sztuk, by bardziej pokazać co tam oprócz niej jest.
I żurawka mi tu pasuje - dodaje akcentu kolorystycznego.

A nie chcesz zrobić z tyłu (pod oknem) piętra, zamieniejąc bukszpany na coś wyższego? - np trzmielinę/cisy/bukszpany/sosnę karłową na pniu, albo cuś jeszcze?
lindsay80 22:25, 30 wrz 2015

Zagajanka napisał(a)
Mi się też podoba ta stipa, że tak nieskromnie dodam swoje 5 groszy
może rzeczywiscie wywal kilka sztuk, by bardziej pokazać co tam oprócz niej jest.
I żurawka mi tu pasuje - dodaje akcentu kolorystycznego.

A nie chcesz zrobić z tyłu (pod oknem) piętra, zamieniejąc bukszpany na coś wyższego? - np trzmielinę/cisy/bukszpany/sosnę karłową na pniu, albo cuś jeszcze?

Myslałam kiedyś o cisach, tylko, że przy ścianie strasznie sucho jest - nie dość, że drenaż całą wilgoć ściąga to jeszcze podbitka wystaje aż na 1 m i krople deszczu tam nie docierają, stąd obawy czy one to zniosą...
Zagajanka 22:35, 30 wrz 2015

Nie wiem akurat jak z cisami (chyba cisy nie lubią nadmiaru wody?), ale u mnie pod okapem przy ścianie rośnie trzmielina na pniu i świetnie sobie daje radę.
Tylko w pierszym sezonie troche "narzekała" na braki wody (dosyć wcześnie zgubiła liście na zimę), ale w kolejnym już jest spoko. Podlewałam ją w ciągu tego lata dosłownie kilka razy. Ale rabata jest podsypana kamyczkami, więc utrzymuje wilgoć trochę dłuzej.
lindsay80 22:43, 30 wrz 2015

Zagajanka napisał(a)
Nie wiem akurat jak z cisami (chyba cisy nie lubią nadmiaru wody?), ale u mnie pod okapem przy ścianie rośnie trzmielina na pniu i świetnie sobie daje radę.
Tylko w pierszym sezonie troche "narzekała" na braki wody (dosyć wcześnie zgubiła liście na zimę), ale w kolejnym już jest spoko. Podlewałam ją w ciągu tego lata dosłownie kilka razy. Ale rabata jest podsypana kamyczkami, więc utrzymuje wilgoć trochę dłuzej.

A... jeśli myślisz o czymś na pniu to właśnie planuje zastąpić wiąza Geisha 3 trzmielinami na pniu, nawet już się rozgladalam ale wiosną widzialam ładniejsze okazy więc się wstrzymam.
Lece odszukać u Ciebie jakaś fotkę z ta trzmielina.
inag 23:46, 30 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
Nie pomoge bo mi tez sie podoba

Popieram - mi też!
malkul 15:02, 01 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

No bo wychodzi na to, że te carexy The Beatles i bukszpany to niepotrzebnie sadziłam - i tak ich nie widać, choć w przypadku bukszpanów koślawców, które może kiedyś staną się kulkami, to nawet lepiej
Szałwii jest tam 12, a tylko te z przodu się przebiły.

Tak to od frontu wygląda.

wtrącę się.
u mnei stipa w sumie zjadła dwie mniejsze kulki bukszpanowe. i dumam czy ich statąd nie wezmę bo one nigdy nie będą wieksze (nie dam im)

więc musisz coś zmeinić na tej rabacie bo na 100% bukszpanów małych i beatlesów widac nei będzie

mnei natomiast bardzo się podoba ta stipa tam

ps. to widać pergolę od strony tarau? pokaż więcej