Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Marta 07:51, 09 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

ja nawet nie wiem co to jest ten Biomass, nazwa wskazuje w każdym razie, że coś ekologicznego.

Niedługo czeka mnie akcja z glebogryzarką i przygotowanie miejsca pod graby, więc jeśli jacyć goście siedzą u mnie w ziemi to pewnie będzie okazja żeby ich spotkać.

Dziwne, że krety do mnie nie przylazły, (odpukać), choć na okolicznych działkach pełno kopców, czyżby nie miały u mnie co jeść?

Obyś nie natrafiła na nie. Biomass wytwarzany jest z trzciny cukrowej, więc ekologiczny jest. Piszą, że rezultaty widać po trzykrotnym zastosowaniu. Zobaczymy czy się sprawdzi. Muszę doczytać przy jakiej temperaturze można go stosować.

Fajne masz lilie.
lindsay80 14:47, 09 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Tak to poskrzypka, Effa dobrze pisze. Trzeba zgniatać to robactwo, bo potrafi szybko obeżreć lilie
Kiedy sadzisz graby?

Będę się w takim razie przyglądać swoim w tym roku.

Mam nadzieję, że do 20.03 się wyrobię z przygotowaniem placu pod graby, a jest co robić, bo mam tam teraz ugór.
Potrzebuję troszkę słoneczka, żeby wysuszyło teren i wkraczam do akcji.
lindsay80 14:49, 09 mar 2016

nawigatorka napisał(a)
Moje krety maja co jesc na pewno bo nie dosc,ze gdy kopie.to miliony tlustych dzdzownic.i innych spotykam to i kopcow trudno nie zauwazyc

A graby to na zywoplot?

tak na żywopłot, miejsce z sadzonkami obczajone, do pracy trzeba się brać.

A tu nic się nie składa, przedpołudnia spędzam z dzieckiem na rehabilitacji w Katowicach, pogoda cały czas deszczowa, ja ledwo co po antybiotyku, no i czas ucieka.
lindsay80 14:50, 09 mar 2016

Marta napisał(a)

Obyś nie natrafiła na nie. Biomass wytwarzany jest z trzciny cukrowej, więc ekologiczny jest. Piszą, że rezultaty widać po trzykrotnym zastosowaniu. Zobaczymy czy się sprawdzi. Muszę doczytać przy jakiej temperaturze można go stosować.

Fajne masz lilie.

To próbuj i oby to było skuteczne!
lindsay80 14:51, 09 mar 2016

Czy miedzianem pryskać tuje, serby i wszystko inne co mam w ogrodzie?
Jakie rośliny ominąć przy takim oprysku?
14:45, 11 mar 2016
lindsay80 napisał(a)

dobre pytanie ...bo ja opryskuje tylko to co jest na rabatach ...a żywopłotu z tuj już nie....a może też powinnam ?
lindsay80 17:58, 11 mar 2016

eee_taam napisał(a)

dobre pytanie ...bo ja opryskuje tylko to co jest na rabatach ...a żywopłotu z tuj już nie....a może też powinnam ?

ja w zeszłym roku potraktowałam i tuje i serby miedzianem, nie zaszkodziłam im, ale czy potrzebnie pryskałam to nie wiem, może ktoś jeszcze się odezwie w tym temacie.
malkul 18:14, 11 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

Mam nadzieję, że do 20.03 się wyrobię z przygotowaniem placu pod graby, a jest co robić, bo mam tam teraz ugór.
Potrzebuję troszkę słoneczka, żeby wysuszyło teren i wkraczam do akcji.

ja tez czekam na słonko by przekopac wzrywnik i posiac marchewkę. czekamy zatem razem CMOK
Toszka 22:18, 11 mar 2016

można pryskać i serby i tuje - to zarazem oprysk p/grzybom, a także uzupełnienie braków miedzi u roślin.
polinka 23:36, 11 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

Smaragdów nie pryskałam miedzianem ale nie mam też z nimi żadnego kłopotu.

Edytko póki co nie nadrobię ostatnich stron ale buziaki zostawiam