Ciekawa jestem.u mnie nie bilo molini.
Heidebraut i ED - miedzy nimi wybierałam i do teraz nie wiem czy dobrze wybralam.zobaczymy
Ciekawa jestem tych Waszych.
Jeszcze mixe siebprzyda co Marta Finka napisala mi kiedys o tych odmianach
"Edith Dudszus osiąga 90 - 110 cm (czasem nawet piszą 60-90 cm) z kwiatostanem. Heidebraut 110-120 cm
Edith Dudszus ma nieco łukowato wygięte pędy (zewnętrzne, środek kępy wyprostowany - tworzy się taka litera V, nie jest jakoś szczególnie szeroka), natomiast Heidebraut pędy ma sztywno wyprostowane. Pod tym względem podobna jest odmiana 'Moorhexe' ona też ma ciemny kwiatostan i też tak jak Heidebraut jest wyprostowana (110 cm)"
Ta moja ED ma może 3 centymetrowe przyrosty, ciężko mi się nawet o niej na razie wypowiadać, ale przyjrzę jej się bardziej i może jakąś fotkę uda się cyknąć za kilka dni jak bardziej podrośnie.
Z tego opisu wynika, że biedronkowa molinia to nie będzie jednak Heidebraut.
to super wiadomość, widocznie masz to miejsce lepiej osłonięte, bo mróz pewnie i u Ciebie był.
Za tą lawendą to się najeździłam w Rybniku nie było wcale, a w Tychach do 2 O. musiałam podjechać i w każdym po 2 paletki wzięłam - cieżko było wybrać bo albo podeschnięta, albo przymrożona.
Myślę, że po majówce zrobią nowe dostawy, czasami można ją też spotkać w T...o, albo A....n.
kostrzewy były maleńkie, a w moliniach można było przebierać, za te sadzonki co ja wzięłam można było wydac te 9 zł, na mniejsze nie zwracałam uwagi bo faktycznie to za drogo.
Molinię ED w takiej samej doniczce kupowałam po 7 zł, a jak przyszła to ledwo ją z ziemi widać było.
Dzisiaj na giełdzie się przeraziłam, ceny wszystkich traw kosmiczne, porównywalne z marketowymi, a tam też tanio nie jest - trzeba podziały uskuteczniać, jak tylko się da