Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:48, 02 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Szafirki w donicach klapły?
U mnie w doniczce padła lawenda francuska na słońcu stała, ale ją solidnie podlałam i już jest ok

Klapły bo one te nóżki miały takie wiotkie, bynajmniej nie od braku podlewania

Lawendę kosmetycznie skróciłam w sobotę, niech się zagęszcza. Jak posadziłam te nowo zakupione, to dopiero zobaczyłam ile urosła ta z zeszłego roku, a mi się wydawało, ze stoi w miejscu.
lindsay80 10:52, 02 maj 2016

MAD napisał(a)

To bedziecie mieli zabawy z napełnianiem... Nie zazdroszczę. Cieszę się, że mam to już z głowy.
A co planujesz sadzić? Ja tak właśnie się zastanawiam co wsadzić i jak rozmieścić.

Kompostownik już gotowy? Pochwalisz się? Ja mam fioła na punkcie kompostu. Mąż się ze mnie śmieje, że ryje tam jak kret. Zaczął doceniać jak zobaczył co tak naprawdę powstaje z tych wszystkich liści, chwastów, kuchennych odpadków itp.

No też się tego boję, bo trochę ziemi tam wlezie...
Jeśli chodzi o nasadzenia to w tym roku skromnie, bo już późno żeby zaszaleć w tym temacie. W jednej truskawki i poziomki, w drugiej pomidorki, które rosną mi na parapecie, a do kolejnych groszek, sałata, rzodkiewka, kilka ogórków, koperek i może coś tam jeszcze - kupię sadzonki na targu.

Na punkcie kompostu też mam fioła, kompostownik jeszcze nie gotowy, pozbijane poszczególne ścianki, czekamy na farbę do malowania, będzie dwukomorowy, bo na więcej nie miałam miejsca. Do pierwszej komory pójdzie nieprzerobiony kompost, który dotychczas gromadziłam na pryzmie, do nowej wrzucę kupiony, bo swój zużyłam przy sadzeniu grabów.
lindsay80 10:58, 02 maj 2016

Kuba napisał(a)
Edytko, ja bym do jednej donicy dała może coś limonkowego (np. elata?) dla kontrastu i ożywienia kompozycji, może zamiast lawendy bo się zlewa z donicą, a poza tym ślicznie
i przyszłam tulipany oberzjrzeć, pokażesz?

Elata chyba będzie, bo też o niej już myślałam, ale lawenda zostanie, może lepiej to zacznie wyglądać jak zakwitnie.

Zrobię dziś fotki, bo w końcu wszystkie tulipany zakwitły, ale szału nie będzie bo ja mam w niewielkich ilościach.
malkul 10:59, 02 maj 2016

to czekamy na foktki tulików

ps. piękne te wasze ogrodzenie
malkul 10:59, 02 maj 2016

wspaniałe masz te donice!
Kasya 11:08, 02 maj 2016

Ładnie obsadzone donice
Bo ze donice ładne to wiadomo
anbu 11:10, 02 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Donice przed domem

Ślicznie
nawigatorka 11:50, 02 maj 2016

A ja lubie brak kontrastow.
W nasze skrzynie,ale by wielkie,weszlo 80 taczek ziemi.cala wiosne ja przez sito przesiewalam by byla czysta
ag_zie 12:17, 02 maj 2016

Donice i kompozycje śliczne!!!
MAD 12:24, 02 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

No też się tego boję, bo trochę ziemi tam wlezie...
Jeśli chodzi o nasadzenia to w tym roku skromnie, bo już późno żeby zaszaleć w tym temacie. W jednej truskawki i poziomki, w drugiej pomidorki, które rosną mi na parapecie, a do kolejnych groszek, sałata, rzodkiewka, kilka ogórków, koperek i może coś tam jeszcze - kupię sadzonki na targu.

Na punkcie kompostu też mam fioła, kompostownik jeszcze nie gotowy, pozbijane poszczególne ścianki, czekamy na farbę do malowania, będzie dwukomorowy, bo na więcej nie miałam miejsca. Do pierwszej komory pójdzie nieprzerobiony kompost, który dotychczas gromadziłam na pryzmie, do nowej wrzucę kupiony, bo swój zużyłam przy sadzeniu grabów.

Ja mam 3 drewniane kompostowniki i 3 plastiki (szit straszny). Są u mnie na str. 185.

U mnie fajerwerków warzywnych też nie będzie. Idę w to co moje dzieci lubią: poziomki, truskawki, maliny, pomidory, ogórki.