Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 07:46, 02 cze 2016

U mnie biala szalwia praktycznie nie istnieje.Twoja piekna
lindsay80 08:44, 02 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Nawet gdyby zamówienie było zgodne to i tak masz prawo bezkosztowo zrezygnować z zakupu. Takie jest prawo dot. Zakupów internetowych i ma nas chronić prezd nieuczciwymi sorzedawcami, ktore umieszczają nieprawidłowe opisy i zdjęcia wystawionych produktów.

Ale swoja droga Heidi wg mnie ładniejsza od Old Port Poczekaj z decyzja dzisiaj u mnie rozwinie kwiat Old port , to taka żarówa
Heidi u mńie nie chorowała, to Tantau a te róze są zdecydowanei zdrowsze od Austinek

Wiem, że mogę odesłać, problem w tym, że jak odeslę to na Old Port mi nie podmienią bo już jej nie ma, co do Heidi na pewno mi się będzie podobać, martwiła mnie tylko ta marna zdrowotność, o której piszą na forach, dlatego tak ważne są opinie osób, które tą róże mają i cieszy mnie to co napisałaś.
lindsay80 08:49, 02 cze 2016

eee_taam napisał(a)
jak ci nie pasuje to odeślij....mozesz tylko te dwie hedi odesłać i nich przyśla zgodne .

masz do tego prawo 14dni. ja w zeszłym roku odesłałam jarzmianki bo mnie nie satysfakcjonowała wielkość dwóch sadzonek ?(odesłałam wszystkie bo sie wk..)....ale przeszłam wojne która wygrałam o zwrot kosztów przesyłki w obie strony....ale to juz nie jest takie łatwe....za duzo nerwów mnie to kosztowało.

Z tym odsyłaniem roślin to najgorsza jest zabawa z pakowaniem i zwykle kończy się, że koszt przesyłki zwrotnej pokrywa niezadowolony klient, więc niezła jesteś jak wyrwałaś tą kasę

Jak składałam zamówienie to od czasu zamówienia, do wpłaty (może godzina) jedna z 3 Old Port zrobiła się niedostępna, dzwoniłam tam i Pan mi sam to zmienił odgórnie twierdząc, że mi ją znajdzie, no a potem taka niespodzianka - albo zrobione z premedytacją, bo okazało się, że wytrzasnąć się tej rózy nie da (jeśli tak to powinni zapytać czy w ogóle się na to zgadzam), albo zwykła pomyłka.
lindsay80 08:52, 02 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
U mnie biala szalwia praktycznie nie istnieje.Twoja piekna

Ta moja w zeszłym roku nie istniała, nie raz miałam ją ochotę wyrwać, ale została i teraz taki gigant się zrobił.
lindsay80 08:54, 02 cze 2016

Róże

Munstead Wood x 4

Voyage x 3

Heidi Klum x 2 i Old Port x 1

zieloniutka 09:13, 02 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Nawet gdyby zamówienie było zgodne to i tak masz prawo bezkosztowo zrezygnować z zakupu. Takie jestbprawo dot. Zakupów internetowych i ma nas chronić prezd nieuczciwymi sorzedawacami, ktore umieszczają nieprawidłowe opisy i zdjęcia wystawionych produktów.

Ale swoja droga Heidi wg mnie ładniejsza od Old Port Poczekaj z decyzja dzisiaj u mnie rozwinie kwiat Old port , to taka żarówa
Heidi u mńie nie chorowała, to Tantau a te róze są zdecydowanei zdrowsze od Austinek

Kochani, są sprzedawcy którzy:
1. Znają prawo i je stosują,
2. Znają i go nie stosują bazując na niewiedzy kupujących,
3. Nie znają,ale zależy im na klientach i działają po prostu po ludzku,
4. Nie znają i nie zależy na klientach.

Powodzenie załatwienia sprawy zależy na kogo się trafi i naszej determinacji.
Jeżeli mamy problem można udać się do Rzecznika Praw Konsumenta, jest w każdym mieście chyba.
UOKiK nie zajmuje się indywidualnymi problemami kupujących.

Ale konkrety- dostałam towar zgodny z zamówieniem, ale jednak chcę odesłać co z kosztami przesyłki:

http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/czy-sklep-internetowy-powinien-poniesc-koszty-przesylki-w-razie-odstapienia-przez-klienta-od-umowy/

Ile osób wie, że możemy dochodzić zwrotu najtańszej opcji dostarczenia do nas towaru?
Odsyłamy jednak na swój koszt i to w przypadku roślin jest kosztowne

Chcę reklamować towar, jako niezgodny z umową kto ponosi koszty przesyłki:

http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/kto-ponosi-koszty-przesylki-reklamowanego-towaru-klient-czy-sprzedawca/

Koszty odesłania towaru ponosi sprzedawca- lub inaczej, jeżeli reklamacja zostanie uznana, koszty w dwie strony ponosi sprzedawca.

Wzory pism:

http://www.konsumenci.org/pomoc-konsumencka,wzory-pism-dla-umow-po-25-12-2014,2,34.html

Dlaczego warto odsyłać w wzorami pism?
Bo sprzedawca wie, że nie ma do czynienia z jakimś nowicjuszem w zakupach przez internet. Po drugie gdybyśmy musieli wkroczyć na drogę prawną (choćby pomoc Rzecznika Praw Konsumenta, który często wystarcza)to jest to już jakiś dokument.
A może być i tak, że sprzedawca pofatyguje się i sprawdzi podstawę prawną, na którą się powołujemy w piśmie i się z nią zapozna.

W przypadku pomylonych róż koszty odesłania ponosi sprzedawca.
Można powiedzieć, że się chce je odesłać i on ponosi koszty, jako towar niezgodny z umową;
lub zostawić proponując obniżenie ceny choćby o koszty odesłania.

Niedawno robiłam zakupy ogrodnicze u sprzedawcy, który w swoim regulaminie nie ma słowa o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni. I wiecie co w związku z tym? Ma się 3 miesiące na zwrot towaru u takiego sprzedawcy bez podawania przyczyny.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą komuś z ogrodowiska.

Osobiście mam różne doświadczenia z zakupami przez internet (te ogrodnicze wypadły póki co najgorzej), ale naprawdę wszystko zależy od tego, kto siedzi po drugiej stronie monitora. Jednak swoje prawa trzeba znać i egzekwować, oni liczą na to, że nam się nie będzie chciało!!

ren133 10:32, 02 cze 2016

Edytko Na której stronie u Ciebie są rady Toszki na temat RH?
Kasya 10:41, 02 cze 2016

lindsay80 napisał(a)

Przesyłkę miałam za free, ale zamiast 3 zamówionych róż Old Port w paczce znalazłam 1 Old Port i 2 Heidi Klum, generalnie te róże są podobne, ale na Heidi sama się nie zdecydowałam bo ponoć chorowita, już napisałam maila, bo nikt mnie nie uprzedził, że taka sytuacja zaistnieje, zobaczymy co odpowiedzą.

zareklamuj bo moze dostaniesz old port bez odsylania i bedziesz miala dodatkowe ale jak cos to ja bym sie nie upierala i nie odsylala

ja mam obie i sa sliczne, najpierw krecilam nosem na old port ale potem bardzo mi sie spodobal

heidi to mniejsza wersja old port wg mnie

sliczna na rabatke z przodu, pieknie pachnie i nie chorowala mi wcale w zeszlym roku
lindsay80 10:46, 02 cze 2016

zieloniutka napisał(a)

W przypadku pomylonych róż koszty odesłania ponosi sprzedawca.
Można powiedzieć, że się chce je odesłać i on ponosi koszty, jako towar niezgodny z umową;
lub zostawić proponując obniżenie ceny choćby o koszty odesłania.

Swoje prawa trzeba znać i egzekwować, oni liczą na to, że nam się nie będzie chciało!!

Zuza, szacun za powyższy post, widać, że byłaś świetnie przygotowana do walki z nieuczciwym sprzedawcą, ja kiedyś też z sukcesem wygrałam taką sprawę dotyczącą mozaiki do łazienki, ale tam chodziło o 4000 PLN więc warto było walczyć.
Masz rację, sprzedawcy liczą na to, że nie będzie nam się chciało zawracać głowy całą procedurą reklamacyjną.
lindsay80 10:48, 02 cze 2016

ren133 napisał(a)
Edytko Na której stronie u Ciebie są rady Toszki na temat RH?

Renia, temat rododendronowy zaczął się na stronie 814 a na 820 Toszka jeszcze napisała długi podsumowujący post, w którym jest mnóstwo ciekawych spostrzeżeń.