Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Mala_Mi 10:11, 30 wrz 2015

Olili 10:26, 30 wrz 2015

Polinka - fajnie,że czekasz ze mną ,razem raźniej i się tak nie dłuży

Sztuk kupiłam 13 ,bo po prostu nie wiedziałam ile ,a kupka kamieni uniemożliwiała mi jakiekolwiek przymiarki ,bo nie wiem czy to w jednym rzędzie czy w dwóch trzeba będzie posadzić....

Jak będą rośliny to będę ustawiać i się Was radzić ,bo dobra wiadomość jest taka,że dziś przed chwila dosłownie kamień został przełożony poza rabatę i teraz to tam mogę przymiarki robić .
Ale się cieszę !!

Lindsay80 - właśnie jak będą rośliny to lepiej coś ustalić
Berberysów już trochę mam,bo i Admirationy na tej rabacie,a przy wrzosach mam obwódkę z z Nana i ją tnę właśnie i.....trochę mnie wkurza ta robota
Zwłaszcza jak mi się tak stanie jak ostatnio,że miałam podłożoną włókninę przy cięciu i tak ją fajnie złapałam ,że wszystkie ścinki mi się rozsypały i musiałam wybierać...
Olili 10:27, 30 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)

ewalm 16:26, 30 wrz 2015

Jaką odmianę rozchodników kupiłaś?

Obejrzyj sobie proso rózgowate "Squaw'.

Dereń Midwinter Fire" w ciągu lata wygląda podobnie do derenia białego - kopulasty krzew, szeroki na dole, zimą dość ażurowy. Liście z charakterystycznym dereniowym unerwieniem, takim równoległym. To jest zaleta - kopulasty kształt - w Twoim ogrodzie, bo krzewy pokrywają ziemię i niedopuszczają do wzrostu chwastów. Jak coś ma pokrój fontannowy, czyli jest wąskie na dole, to pod tym pojawią się chwasty. A derenie na dole są najszersze, rozkładają się szeroko.
Derenie zielonolistne sa bardzo ładne jesienią, pięknie się przebarwiają. Odmiany pstre, biało-zielone nie są takie ładne jesienią. Można tam pomyśleć w okolicach brzóz o dwóch kępach po 3-5 sztuk, każda kępa z innej odmiany.

Plan daje do myślenia...sporo miejsca.
ewalm 16:26, 30 wrz 2015

Edytuję, wysłało mi się podwójnie.
Olili 18:52, 30 wrz 2015

ewalm napisał(a)
Jaką odmianę rozchodników kupiłaś?

Ewalm- Ładną . Ma zielone liście,kwitnie na różowo,nie choruje i nie jest to rozchodnik okazały ,no za nic nie mam głowy do tych nazw... Z niemiecka brzmiało

A o tych dwóch kępach dereni w okolicach brzóz to mówisz,w wersji gdy przed brzozami miskanty Ml posadzę?
I jaka by to miała być ta okolica brzóz dokładniej ?
Olili 15:38, 01 paź 2015

Roślinki są !

Sadzonki piękne,zapakowane równie pięknie

Matko jak mi się micha cieszy

Nerwa mam tylko , bo bardzo chciałabym je już poprzymierzać a siły mnie opuściły i muszę czekać aż mi się baterie podładują, nie wiem czy do wieczora czy aż do jutra.
Olili 19:11, 01 paź 2015

Kochani ,ustawiłam miskanty ,proszę powiedzcie czy mniej więcej tak miałoby wyglądać ich rozstawienie..?? Czy Wam się nasuwa jakieś inne..?

Olili 19:14, 01 paź 2015

Coś mi zżera a właściwie już zżarło derenia...

i wcale nie am na myśli werbeny..tylko

...mszyca ??
Toszka 19:38, 01 paź 2015

Tak, to mszyca. Miskanty moga tak być, aczkolwiek jak dla mnie to zbyt wojskowo, zbyt przewidywalnie, zbyt w równych odstępach. No, ale nie wiem jaki masz w końcu pomysł.