Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

szemusia 16:48, 21 lut 2015

Puk, puk...
Olili 19:45, 24 lut 2015

Odpukuję

U mnie nawet planów brak ,zastanawiam się jedynie czy w miejscach gdzie mam gołą ziemię na rabatach (spore przestrzenie),wypielonych jesienią, to mogę teraz wczesną wiosną wysypać korę czy zaczekać na wszystkie chwasty, wypielić i dopiero wysypać korę ???
Olili 14:37, 25 lut 2015

Wklejam moje osobiste, pierwszy raz w życiu posadzone, tulipany

Cudeńka oby mi je piesek nie podeptał !
szemusia 21:13, 25 lut 2015

No proszę, a jednak wiosna u Ciebie również
Ja wsadziłam tulipany do donicy, zadołowalam i zapomniałam o nich. Robiąc wiosenny przegląd ogrodu ze zdziwieniem je odkryłam...

Co do kory, myślę, żeby już wysypać, dopóki rabatki czyste. Kora ma właśnie uniemożliwić rozwój chwastów. Chyba że już zdążyły jakieś się zadomowić.
Pozdrawiam...
ren133 21:27, 25 lut 2015

Olili napisał(a)
Odpukuję

U mnie nawet planów brak ,zastanawiam się jedynie czy w miejscach gdzie mam gołą ziemię na rabatach (spore przestrzenie),wypielonych jesienią, to mogę teraz wczesną wiosną wysypać korę czy zaczekać na wszystkie chwasty, wypielić i dopiero wysypać korę ???

Witaj,
Widziałam, że dziewczyny pod korę dają gazety zamiast włókniny, która jak wiemy nie jest dobrym rozwiązaniem w ogrodzie.
szemusia 21:32, 25 lut 2015

Gazety też stosowałam, sypałam i na pewno też będę sypać nadal również skoszoną trawę.
Myślę, że jak zostawisz te puste rabaty, to chwasty wyrosną na bank. I znów będzie pielenie calości...
ren133 21:37, 25 lut 2015

szemusia napisał(a)
Gazety też stosowałam, sypałam i na pewno też będę sypać nadal również skoszoną trawę.
Myślę, że jak zostawisz te puste rabaty, to chwasty wyrosną na bank. I znów będzie pielenie calości...

Ale jak ... skoszona trawę?
gardney 21:00, 26 lut 2015

Iza ja bym już wysypała korę jeżeli dobrze przekopana ziemia widłami amerykańskimi i powybierane korzenie. Jak wysypiesz korę to nowe z nasion będą wschodzić wolniej ale jeżeli nie przygotowaliście dobrze ziemi czyli są dalej korzenie to ja bym kory na razie nie sypała. Ja u siebie tak perz musiałam wybierać. I nie sypałam przez jeden sezon kory
Tulipki pięknie wyglądają, nadzieja na wiosnę
Pozdrawiam!
iwonadm 21:22, 26 lut 2015

piękne te Twoje kiełki
ewalm 13:39, 04 mar 2015

Iza, Magda (gardney) mądrze mówi. Sama musisz ocenić, czy w ziemi są chwasty wieloletnie czy nie. Ewentualnie, jeżeli na razie nic tam nie sadzisz i nie przeszkadzałoby Ci to ze względów estetycznych, to możesz te rabaty przykryć agrowłókniną na przykład. Chwasty wieloletnie i tak będą pod nią próbowały wyrastać, ale będą słabsze bez dostępu światła i po zdjęciu folii można je wtedy dalej usuwać, bo widać gdzie są. A z wierzchu nie będzie się wysiewało.

Jak samopoczucie ?
Podobno niedźwiedzie w warszawskim zoo właśnie się obudziły, konkretnie niedźwiedzica Tatra. I podjęła próbę kąpieli. Hmmm..., optymistka.