Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 18:09, 30 kwi 2015

kitek81 - ,jakieś lokum im jednak znalazłam

Milka - kto wie ..kto wie czy kiedyś u nie nie zagoszczą,choć przeszkadza mi ich pokładanie się (głównie po deszczu)

katiax - na docelowe rośliny czekam....nie robię im zamienników ,jednak na coś nadprogramowego czasem się skuszę.

Mam taki pomysł by w mój róg dać platana klonolistnego. Myślicie,że to dobry pomysł ?
Dla przypomnienia ,o który róg mi chodzi:

LewOgrodowy 21:26, 30 kwi 2015

Jak ja lubię połączenie sałatowej zieleni z winnym bordem.
Dziś byłam w 2 szkółkach w poszukiwaniu konkretnych roślin, ale też rzucałam okiem, co jest. Śmiem twierdzić, że jeśli chodzi o zaopatrzenie, to sugerują się Ogrodowiskiem na bank. Kule bukszpanowe, cisy, trzmieliny na pniu, wiśnie na pniu, buki o czerwonych liściach. Chciałam właśnie kupić 3 wyższe drzewa na ten bok przy siatce, ale były po 348 zł. Nie wiem, drogo, tanio? Muszę się zorientować przed zakupem.
A w drugiej mnie wkur...zyli. Już tam nie pojadę. A jak coś kupowałam, to przeważnie u nich. Żałuję tylko, że nie napyskowałam temu panu tak, jak on mi. Ale ja taka jestem, ktoś po mnie jedzie, a ja cicho...
Olili 21:33, 30 kwi 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Jak ja lubię połączenie sałatowej zieleni z winnym bordem.
Dziś byłam w 2 szkółkach w poszukiwaniu konkretnych roślin, ale też rzucałam okiem, co jest. Śmiem twierdzić, że jeśli chodzi o zaopatrzenie, to sugerują się Ogrodowiskiem na bank. Kule bukszpanowe, cisy, trzmieliny na pniu, wiśnie na pniu, buki o czerwonych liściach. Chciałam właśnie kupić 3 wyższe drzewa na ten bok przy siatce, ale były po 348 zł. Nie wiem, drogo, tanio? Muszę się zorientować przed zakupem.
A w drugiej mnie wkur...zyli. Już tam nie pojadę. A jak coś kupowałam, to przeważnie u nich. Żałuję tylko, że nie napyskowałam temu panu tak, jak on mi. Ale ja taka jestem, ktoś po mnie jedzie, a ja cicho...

Nie wiem jakie duże były...??? fotki im zrobiłaś?
Myślę,że ponad 300 to dużo,no chyba ,że one już ogromne..
Też tak mam ,że czasem ktoś mi głupot nagada a ja jak taka d...jeszcze bym przeprosiła ale uczę się ,że nie można sobie pozwolić..
Mysza 21:33, 30 kwi 2015

Gardenarium napisał(a)

Dla hortensji warto specjalnie uformować dołek, zagłębienie, wyściółkować grubo...wtedy więcej wody zatrzyma z deszczu. Kup i posadź więcej. Pozdrawiam

Iza i jak napisałaś, że byłaś w szkółce i kupiłaś 5 szt......pomyslałam hortensjiAch Ty...Sasanki też są śliczne

Co do platana to pewnie ktoś lepiej doradzi. Myślę, że pasowałoby w tym miejscu większe drzewko, a platan do takich chyba należy
Olili 21:35, 30 kwi 2015

dokupiłam tawuł i pociągne je za tego dużego berberysa,by też zatopił się w sałatowej zieleni (choć ona może bardziej kanarkowa )
szemusia 21:51, 30 kwi 2015

A te platany oglądałaś może w naszej szkółce?
Bo ja też o nich myslałam, ale niestety szczepionych nie mieli, a na takiego dużego to miejsca u mnie brak. Myślę, że u Ciebie będzie dobrze w tym rogu - takie majestatyczne drzewo...
LewOgrodowy 22:05, 30 kwi 2015

Ładne, duże dwumetrowe wiśnie i jabłonie ozdobne o zwisłych gałązkach.
A magnolie jakie piękne, wyprowadzony pień i uformowana korona, też ok. 2 metry. Ceny nie sprawdzałam.
Brakuje mi wysokości, nie wiem, czym i gdzie ją utworzyć. Czy na boku pod siatką, czy za hortensjami. Brakuje też pleców hortensji, może jakiś ekran iglasty. A to z kolei wyklucza coś wysokiego w tym miejscu.
Malgosik 22:18, 30 kwi 2015

jak ma być duże drzewo to napewno nie szczepiony platan, bo on duży nie wyrośnie, kula na pniu
coś bym posadziła co docelowo nie jest tak duże jak naturalny platan, ale o naturalnym pokroju
ambrowiec?
Olili 10:29, 01 maj 2015

Beatka - odpiszę u Ciebie

Monika - jeśli te drzewa już takie widać ,że dojrzalsze.(grubszy pień) to może i cena dpowiednia.
Kurczę ,masz dylematy czy plecy czy coś wysokiego..fajnie mieć jedno i drugie..hmmm ....
Jadąc wczoraj do domu i widząc z daleka ,że znad mojej siatki wystają już korony "drzew" , to aż sie uśmiechnęłam i pomyślałam,że ta wysokosc jaka dają drzewa sprawia większą frajdę niż tło,które dają tuje innym roslinom...
Wybrałabym drzewo.

Małgosik
- ja nie chcę tam szczepionego drzewa koniecznie o naturalnym pokroju
I chyba na tego platana się napaliłam i przepadłam..No chyba,że do poniedziałku ochłonę (bo jutro nie mam jak kupić ,mogę dopiero w poniedziałek)i znów będę rozważać coś innego.
Ambrowiec piszesz ..cudne drzewo ale nie ma go u nas ...ot tyle w temacie
Zielona 19:16, 01 maj 2015

Iza - platan to ogromne drzewo, ale nie za naszego życia Poza tym... można go ciąć. Nawet radykalnie. Zerknij do Filipa /Loosiuu/, On już ciął swojego platana, by korygować koronę, a też ma gatunek, a nie szczepionego. Myślę, że w ten narożnik nadaje się idealnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies