Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

beata_m 08:56, 03 wrz 2017

babka napisał(a)
Becia nie załamuj mnie tymi hortensjami... co one Ci tak ładnie stoją ?? Masz je podwiązane do siatki ??
Pamietam, że cięłaś je kaskadowo, czy to zasługa cięcia?
Ja cięłam króciutko, na 1 - 2 oczka, krócej się nie da i leżą Co prawda z każdym deszczem kładły się coraz bardziej a potem nawałnica dokończyła dzieła ale myślę, że mimo to poległyby na bank.
Różnicę widzę w wielkości kwiatostanów, moje są potwory. Może w przyszłym roku nie bedę ich tak intensywnie zasilać ??
A tak przy okazji to pięknie masz
A czochy i ja nabyłam, prawie wszystkie z półki zgarnęłam
Cmok

Oluś w tym roku nie są wiązane do siatki, dają na razie radę ... choć przyznam, że nawałnic nie było a większych ulew może dwie .. i ładnie się dźwignęły po nich. Ciełam kaskadowo ... a przynajmniej się starałam za radą Toszki. Wszystkie gałązki cieńsze niż ołówek wycinałam ... takie coś było z nich w maju:

Szczerze mówiąc niczym nie nawoziłam w tym sezonie.
I dziekuję za pochwał bardzo mnie ciszą i mobilizują i dziękuję za głosik na tulipanko
beata_m 08:56, 03 wrz 2017

tulipany stamtad juz wydalam siostrze bo zupełnie pomarańcz nie pasował tam będą same czosneczki tylko bardziej z tyłu
anabuko1 08:57, 03 wrz 2017

beata_m napisał(a)
i prośba o radę mam tulipany queen of the night z zeszłeg roku (trochu jeszcze dokupiłam w biedronce), chciałabym zrobić zaś dwukolorową L-kę z tulipanów przed szkrzyniami warzywnymi:

coś na wzór tej co mam przy tarasie czyli dwa kolory:

i nie wiem z czym je skomponować? z białymi? czy też z wysokimi mocnoróżowymi?

Ja byłabym za białym kolorkiem
beata_m 11:19, 03 wrz 2017

na jesień bardzo buro w tym miejscu więc pasuje je rozświetlić jakimś kolorem, prawda
babka 11:22, 03 wrz 2017

beata_m napisał(a)

Oluś w tym roku nie są wiązane do siatki, dają na razie radę ... choć przyznam, że nawałnic nie było a większych ulew może dwie .. i ładnie się dźwignęły po nich. Ciełam kaskadowo ... a przynajmniej się starałam za radą Toszki. Wszystkie gałązki cieńsze niż ołówek wycinałam ... takie coś było z nich w maju:

Szczerze mówiąc niczym nie nawoziłam w tym sezonie.
I dziekuję za pochwał bardzo mnie ciszą i mobilizują i dziękuję za głosik na tulipanko

W przyszłym sezonie nie będę ich tyle zasilała, może tu leży problem ?
Jeśli dalej będą tak podatne na przewieszanie się to zacznę myśleć o podmianie na inne.
Jeszcze o cięciu słówko; Czy wycinałaś te cienkie gałązki tylko przy głównym cięciu czy również w fazie wzrostu krzewu ?
beata_m 11:37, 03 wrz 2017

u Reni widziałam połączenie queen of the night z elegant lady:
babka 11:39, 03 wrz 2017

Piękne !!
Luki 20:43, 03 wrz 2017

Beatko jak dobrze, że do mnie wpadłaś ... ile jeszcze pięknych ogrodów z świetnymi pomysłami i realizacjami mnie omija??? a Twój bez wątpienia do takich należy. Będę sobie podglądał co tam dalej będziecie tworzyć.
beata_m 22:21, 03 wrz 2017

babka napisał(a)

W przyszłym sezonie nie będę ich tyle zasilała, może tu leży problem ?
Jeśli dalej będą tak podatne na przewieszanie się to zacznę myśleć o podmianie na inne.
Jeszcze o cięciu słówko; Czy wycinałaś te cienkie gałązki tylko przy głównym cięciu czy również w fazie wzrostu krzewu ?

Oluś wycinałam gałązki tylko przy cięciu głównym, potem już nie podcinałam nic a nic
beata_m 22:26, 03 wrz 2017

Luki napisał(a)
Beatko jak dobrze, że do mnie wpadłaś ... ile jeszcze pięknych ogrodów z świetnymi pomysłami i realizacjami mnie omija??? a Twój bez wątpienia do takich należy. Będę sobie podglądał co tam dalej będziecie tworzyć.

a ja sobie dokładnie to samo pomyślałam, jak oglądałam wątek z ogrodu siostry ... że jest mnóstwo wspaniałych ogrodów na O., których jeszcze nie odkryłam dla Ciebie Luki tak w ogóle chapeau bas no i niezwykle miło mi czytać takie miłe słowa pozdrawiam ciepło