Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Kasya 22:39, 16 cze 2015

rozark napisał(a)

a pędy są prosto w pionie czy poskręcałaś je? i w jakim wieku ją masz?

od zeszlej wiosny z gołym korzeniem
pędy przy kratce wygiemam ile sie dało, od brzegu do brzegu, bo dosyc sztywne, a wlasciwie jeden pęd
ale zle mi przezimowala, zal mi było ciąć i został taki w ciapki

chyba zle zrobilam ze zawinełam matą słomianą
Krys 23:02, 16 cze 2015

Reniu ale masz piekne lwie paszcze to kwiaty z mojego dziecinstwa a jak nazywa sie zolta roza krtorej zdjecie zostawilas u mnie?jest pnaca czy rabatowa? Mam zolta pnaca Dukat a szukam rabatowych
jankosia 12:05, 17 cze 2015

Renia, poczytałam sobie wczoraj o różach, poprzeglądałam katalogi i fora i chyba zdecyduję się jednak na tą new dawn. Pasuje mi a ludzie chwalą że zdrowa, niewybredna i idealna dla początkujących. Jak myślisz? Ty mi ją chyba też polecałaś? Masz ją? Muszę w końcu zacząć od czegoś łatwego Zresztą, nie wyobrażam sobie pryskania w miejscu wypoczynku.
I jeszcze tak myślę o tej szałwii co to ją wzięłaś. Chyba rzeczywiście ona jest inna niż ta na przodzie. Myślę że to jest jednak jakaś odmianowa która po siewie wróciła do cech gatunku. Wiosną jak będę dzieliła to wsadzę i dla ciebie kawałek do doniczki. Sorry że wzięłaś nie to co chciałaś. Szukałam w niej pędów na sadzonki zielne ale ni ma, wszystko z pąkami
Mala_Mi 13:55, 17 cze 2015

Pooglądałam róże Piękne.
Róża Astrid - bardzo piękna
popcorn 14:19, 17 cze 2015

jankosia napisał(a)
Eno, ta druga bardziej mi się podoba ale piszą że przemarza do ziemi i naszych warunkach 1,5 metra Za mała
Ta pierwsza też jest ładna ale żeby zamiast łososiowego był róż. Nie będzie ze mną łatwo

Moniko, o Eden spytaj Bogdzię, u niej jest wielka. A u mnie drugi rok i ma z 1,3m na razie, nie przemarzła ale zimy nie było. Bożenka ją ma długo, popytaj.
pozdrawiam
rozark 21:30, 17 cze 2015

Kasya napisał(a)

od zeszlej wiosny z gołym korzeniem
pędy przy kratce wygiemam ile sie dało, od brzegu do brzegu, bo dosyc sztywne, a wlasciwie jeden pęd
ale zle mi przezimowala, zal mi było ciąć i został taki w ciapki

chyba zle zrobilam ze zawinełam matą słomianą

to młodziutka róża, pnące potrzebują trochę czasu, myślę że w następnym roku będziesz cieszyć się jej urokiem , ona po prostu musi mieć czas urosnąć, róże pnące tniemy dopiero w 2-3 roku, na pędach bocznych
ja Florentiny nie okrywam na zimę
rozark 21:49, 17 cze 2015

Krys napisał(a)
Reniu ale masz piekne lwie paszcze to kwiaty z mojego dziecinstwa a jak nazywa sie zolta roza krtorej zdjecie zostawilas u mnie?jest pnaca czy rabatowa? Mam zolta pnaca Dukat a szukam rabatowych

bardzo lubię lwie paszcze, mam je co roku

a żółte róże mam takie:

Lichtkonigin Lucia

gdy kwiat przekwita lekko jaśnieje, jego wielkość to 9-10cm zbudowane z ok. 30 płatków, pachnie lekko, róża witalna i obficie kwitnąca do mrozów, może osiągnąć 2m, ale ja ją tnę, u mnie ma ok. 1m w tej chwili, pędy z licznymi kolcami, grube, sztywne, u mnie nie chorowała do tej pory
rozark 22:02, 17 cze 2015

The Pilgrim (Austin, 1991) bardzo ją lubię, wybarwienie jest tym ciemniejsze im sa zimniejsze noce,

Danusia o tej róży często pisze, wielkość kwiatów to 8 – 10 cm, do 170 płatków o silnym zapachu, wysokość krzewu do 1,8 m, u mnie ma też ok. 1m,po silnym cięciu, nie chorowała
rozark 22:09, 17 cze 2015

Anisade, świeżo ją nabyłam, czytałam wiele dobrego, z własnego doświadczenia jeszcze nic o niej nie napiszę

tu się moczyła przed wsadzeniem

rozark 22:20, 17 cze 2015

Bernstein Rose® (Tantau, 1987) trochę żółta trochę pomarańczowa, zależy od pogody