Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

L00zak 22:29, 20 kwi 2016

Nie poddawaj się, jesteśmy z Tobą
KasiaW76 07:48, 21 kwi 2016

L00zak napisał(a)
Nie poddawaj się, jesteśmy z Tobą

Dzięki choć mam wrażenie, ze tak jak w zeszłym roku tak teraz znowu i w tym przerasta mnie to wszystko. Wiele razy pisałam, ze mogę robić fizycznie ale nie potrafię sobie jakoś wyobrazić tego jak mają wyglądać moje rabaty. Mam totalny chaos w głowie.

Poza tym nie potrafię ze sobą zestawiać roślin takich małych. Niemniej jednak wyjścia nie mam muszę robić _ coś robić.

No właśnie, codziennie robię coś, a tej pracy nie widać..Najczęściej porządkuje ciemne kąty

Tyle jeszcze do zrobienia...
dominika_ 10:56, 21 kwi 2016

Kieruj się swoją intuicją i sercem, rabaty mają się Tobie podobać i to Ty masz czuć się dobrze we własnym ogrodzie
KasiaW76 10:58, 21 kwi 2016

dominika_ napisał(a)
Kieruj się swoją intuicją i sercem, rabaty mają się Tobie podobać i to Ty masz czuć się dobrze we własnym ogrodzie

Ladnie napisalas boje sie tylko, ze tak moglabym namieszac, ze potem odkrecenie tego byloby nie lada wyzwaniem
dajana 11:00, 21 kwi 2016

Oj Kasiu ,Kasiu wiele nas łączy nie tylko nierówny teren .Muszę cię pochwalić za wybór Serbów To piękne drzewa i wysokie ,a rosną 20cm rocznie tyle samo co Aureospicata.Mam to szczęście mieć i jedno i drugie .Tuje musisz ciąć każdego roku na wiosnę przed przyrostami. Rozkrzewią się pięknie, a kiedy połączą będziesz miała śliczna z nich osłonę .Broniłam się przed ich posadzeniem .Tuje nigdy mi się nie podobały ,ale z powodu ogromnego przeciągu musiałam je posadzić. Doradziła mi je pani w szkółce która pokazała mi swój z nich żywopłot i kupiłam Nie żałuje do dziś Pachną i pięknie mi rosną. Poszukam numer strony abyś zobaczyła ile przez 4 lata urosły .Serby to moje pupilki rosły w rzędzie ,ale sześc komuś ofiarowałam Właściwie to 9 szt bo wcześniej trzy pojechały do Częstochowy .Gdyby ten rząd z Serbów był na całej stronie wyglądałby ładnie, ale nie mogłam posadzić ich w ten sposób bo dalej mam skałę Postanowiłam po dwa z środka wykopać i teraz moim zdaniem piękniej się prezentują W puste miejsca posadziłam stożki ze świerka ,zaczyna mi się podobać. Kasiu ja tyram każdego dnia na działce i tez nie widać efektów Tym się nie przejmuj .Przyjdzie czas to i efekty będą.Dam ci dobra radę abys w kółko nie robiła tego samego, to moje błędy .Raz odchwaszczony teren (pomimo brzydkiego wyglądu) okryj kartonami bądź folią aby w tym miejscu nie rosły ci ponownie chwasty. Ile pracy zaoszczędzisz to ja już się o tym sama przekonałam .Nie kupuj Serbów na oślep musisz je widzieć. Nie patrz na okazję (czyli tanie) bo dwa razy stracisz Lepiej kupuj po kilka a już większych i zdrowych .Za długi ten post przejdę do następnego
anbu 11:07, 21 kwi 2016

dajana napisał(a)
Oj Kasiu ,Kasiu wiele nas łączy nie tylko nierówny teren .Muszę cię pochwalić za wybór Serbów To piękne drzewa i wysokie ,a rosną 20cm rocznie tyle samo co Aureospicata.Mam to szczęście mieć i jedno i drugie .Tuje musisz ciąć każdego roku na wiosnę przed przyrostami. Rozkrzewią się pięknie, a kiedy połączą będziesz miała śliczna z nich osłonę .Broniłam się przed ich posadzeniem .Tuje nigdy mi się nie podobały ,ale z powodu ogromnego przeciągu musiałam je posadzić. Doradziła mi je pani w szkółce która pokazała mi swój z nich żywopłot i kupiłam Nie żałuje do dziś Pachną i pięknie mi rosną. Poszukam numer strony abyś zobaczyła ile przez 4 lata urosły .Serby to moje pupilki rosły w rzędzie ,ale sześc komuś ofiarowałam Właściwie to 9 szt bo wcześniej trzy pojechały do Częstochowy .Gdyby ten rząd z Serbów był na całej stronie wyglądałby ładnie, ale nie mogłam posadzić ich w ten sposób bo dalej mam skałę Postanowiłam po dwa z środka wykopać i teraz moim zdaniem piękniej się prezentują W puste miejsca posadziłam stożki ze świerka ,zaczyna mi się podobać. Kasiu ja tyram każdego dnia na działce i tez nie widać efektów Tym się nie przejmuj .Przyjdzie czas to i efekty będą.Dam ci dobra radę abys w kółko nie robiła tego samego, to moje błędy .Raz odchwaszczony teren (pomimo brzydkiego wyglądu) okryj kartonami bądź folią aby w tym miejscu nie rosły ci ponownie chwasty. Ile pracy zaoszczędzisz to ja już się o tym sama przekonałam .Nie kupuj Serbów na oślep musisz je widzieć. Nie patrz na okazję (czyli tanie) bo dwa razy stracisz Lepiej kupuj po kilka a już większych i zdrowych .Za długi ten post przejdę do następnego

Bardzo fajnie napisane, każdy coś dla siebie uszczknie
KasiaW76 11:19, 21 kwi 2016

Aniu tu same mądre kobiety siedza Jedną bardzo mądra mialam juz okazje poznać pozostałe poznaje tutaj Zdarzają sie i mężczyźni
KasiaW76 11:43, 21 kwi 2016

dajana napisał(a)
Dam ci dobra radę abys w kółko nie robiła tego samego, to moje błędy .Raz odchwaszczony teren (pomimo brzydkiego wyglądu) okryj kartonami bądź folią aby w tym miejscu nie rosły ci ponownie chwasty. Ile pracy zaoszczędzisz to ja już się o tym sama przekonałam .Nie kupuj Serbów na oślep musisz je widzieć. Nie patrz na okazję (czyli tanie) bo dwa razy stracisz Lepiej kupuj po kilka a już większych i zdrowych .Za długi ten post przejdę do następnego

Wiesz, a Ja myslalam, ze za bardzo chaotycznie robie. Troszke tu, troszke tam... Zmieniam co rusz zakres prac. Chwastow mam malenko na cale szczescie bo chodzac rabatami nie moge przejsc obojetnie obok czegos niechcianego

Serbów szukam po szkolkach ale ciezko ocenic czy sa dobre czy nie takie mlodziutkie. wszystkie wyglądają tak samo tzn cieniutkie, chudziutkie, lichutkie

Cieszę sie co do opinii o aureospicatach
dajana 12:01, 21 kwi 2016

Podam ci strony dla porównania abyś zobaczyła czas i wzrost Aureospikaty i Serbów. Strona nr 1 Posadzone tuje 2011 wrzesień.,str 232 rok 2013 jeszcze bez cięcia bo nie wiedziałam ze tak trzeba No i strona 408 przycinane każdej wiosny Przy okazji na tej samej stronie są Serby. Moje przy zakupie miały metr wysokości, dzisiaj mają prawie dwa.Na oczy uważaj bo bez nich nie dość ze już nic nie zrobisz, to niczego nie zobaczysz. Nie wolno dźwigać i weź to na poważnie Dźwiganie przy schorzeniu oka grozi odklejeniem siatkówki. To naprawdę nie są żarty i nie ma że nikt inny nie zrobi. Zrobi, tylko później .Naprawdę chcesz mi pomóc? To raczej ja tobie bym mogła bo moje oczy są zdrowe, słabo widzę ale to starość nie choroba Wracając do Serbów to zapewne na stronie którą ci podałam przeczytasz skąd się u mnie wzięły Rozejrzę się, popytam czy gdzieś nie ma solidnych już drzewek .dam ci znać jak się dowiem Musze wrócić do pracy Trzymaj się i nie szalej
KasiaW76 14:56, 21 kwi 2016

Przeleciałam sie z telefonem przez rabaty.
Ta będzie poszerzana o prawie metr i tak myślę sobie, ze musiałabym niektóre rośliny zacząć przesadzać a potem zastanawiać się co pójdzie na tyły na zdjęciu widać te kulki i troszkę jeszcze przed nimi wyjdzie rabata... do tej deski- jej rogu