Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 12:43, 22 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Podziwiam, że rozpoznajesz siewki. U mnie też sporo różnych, ale wyrywam, bo nie wiem co to jest

Ja przez trzy lata wpadałam z szaleństwem w oku (no, dwóch) i wyrywałam wszystko co mi się nawinęło pod rękę. Bo odchwaścić te moje bidne rośliny trza. Nauczył mnie zeszły rok, gdy nie mogłam pojechać na działkę w kwietniu. To znaczy, jeździłam na pięć minut i nie zdążyłam siać spustoszenia w siewkach . Teraz jestem ostrożniejsza z poczynaniami wyrywawczymi. Bo sieję się roślinki! Wolę poczekać do maja i mieć swoje siewki, że tak powiem, wyhodowane co prawda nie "własnymi piersioma", ale w tych moich warunkach . Rozpoznaję, bo przy matkach rosną, nie znam się na tyle, by stwierdzić, czy jakieś ojce tam są.
roma2 17:17, 22 kwi 2017

Sylwinko i Mireczko, chyba zmienię strategię postępowania z dereniami! Generalnie uznawana jestem za otoczenie (nie najbliższe, bo mnie znają) za oschłą i wyniosłą, genaralnie mówiąc za niedostępną . A ja te derenie miziam i ciepło do nich przemawiam. Hii. Chyba je opierniczę (na początek delikanie), bo to moje własne jednak rośliny są. Ja dla zwierząt i roślin jestem milutka. Tylko ludzie mnie wkurzają.
Kasiek 17:24, 22 kwi 2017

]

Romciu co to za cudo ?
roma2 18:09, 22 kwi 2017

Bawarko Kochana to hortensja , pnąca. Posadzona dawno, w tym roku postanowiła zakwitnąć. Tyle mi powiedziała w poniedziałek.Teraz nie wiem co się dzieje na działce, bo nie mam jak pojechać. Czekam na łikend majowy. Zapowiadają nędzotę, ale ja niedowiarek jestem .

Gruszka_na_w... 12:19, 23 kwi 2017

Mira, pesymistycznie myślę o losie dereni pod brzozami. Miałam wsadzonych 8 sztuk. Te ze środka wysadziłam- poza 1 szt, bo wyglądały jak 5 minut przed zejściem. Zostawiłam 4 sztuki na obrzeżach i te wyglądają dobrze.Najlepiej radzi sobie bezodmianowy dereń biały, Flaviramea i Aurea. Elegantissima, Sibirica i Variegata nie dawały rady. Te nasadzone na zewnątrz rabaty załapują się na opady deszczu. Ten zostawiony w środku już w ogóle nie wygląda. Po kilkuletniej obserwacji pozwolę sobie na wysnucie wniosku, że derenie poradzą sobie tylko przy systematycznym podlewaniu. I pod karłowymi lub mniejszymi brzozami niż te pospolite.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 12:27, 23 kwi 2017

U mnie hortka pnąca też pędu nabrała, ale pączków jeszcze nie widzę. Ile latek ma Twoja Romeczko?
polinka 13:35, 23 kwi 2017

Też jestem niedowiarkiem pogodowym i czekam na majówkę Myślę, że przez tydzień jeszcze kilka razy mogą się prognozy zmienić. A jak nie to ciepła czapa na głowę i można działać Wiadomo w słoneczku przyjemniej ale jak nie ma wichury to mogę działać w każdej pogodzie
Kasiek 15:52, 23 kwi 2017

roma2 napisał(a)
Bawarko Kochana to hortensja , pnąca. Posadzona dawno, w tym roku postanowiła zakwitnąć. Tyle mi powiedziała w poniedziałek.Teraz nie wiem co się dzieje na działce, bo nie mam jak pojechać. Czekam na łikend majowy. Zapowiadają nędzotę, ale ja niedowiarek jestem .

No fiesz...toc to az nie przystoi byc taka piekna... Dzieki, foc ja i pokazuj
Makusia 21:26, 23 kwi 2017

Oświadczam Ci, iż weekend majowy będzie piękny, hortensja na pewno dostanie słowotoku, wyniosła znaczy chyba wysoka, tak?
Makusia 21:26, 23 kwi 2017

Oświadczam Ci, iż weekend majowy będzie piękny, hortensja na pewno dostanie słowotoku, wyniosła znaczy chyba wysoka, tak?