Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 10:58, 25 kwi 2017

Sylwinko Ty wiesz jak ja się do rad ogrodowych nadaję ? Ale wg. mnie jako zadarniacz niekoniecznie. Ona najładniej wygląda gdy się pnie i trochę rozłazi dołem, jeśli ktoś lubi i potrzebuje. Wymaga wilgoci i nie lubi pełnego słońca. Zadarniacza innego wybierz. Gubię się w Twoich rabatach i nie kojarzę o którą konkretnie chodzi. Pokaż mi. Może jakieś powojniki bylinowe?
Toszka 11:09, 25 kwi 2017

roma2 napisał(a)
Toszko ona u mnie na tym domku ogrodnika ładnie się pnie sama. Jak do tej pory. Wiem, że te wąsy robią dywanik, bo już zrobiły całkiem pokaźny. Ale Ty wiesz, że ja boję się ciachać. Ciągle...Ona u mnie rośnie faktycznie ok. 4 lata. Bujnęła mocno w zeszłym roku, a w tym zawiązała pąki kwiatowe. Mam nadzieję, że dały radę przymrozkom. A tak w ogóle to kiedy ją ciąć? I jak?

Tnę ją jak tylko zakwitnie - widzę dokładnie które gałązki warto zostawić, a które cienizny skrócić mocno. Po prawdzie prócz korygującego cięcia nie trzeba jej ciąć w ogóle. U mnie ma na słup wejść i cięciem ją motywuję Na dobry start dostała tylko jakiś żelazny, leciwy stelaż. Dół mocno pilnuję, bo na dole ma być miejsce na inne rośliny
Z tym cieniem dla niej to bym nie demonizowała - byle miała wilgoć w korzeniu (takie pnącze musi pić), ale góra calutki dzień w pełnym słońcu i do tego słońca mocno się wyciąga. Kiedyś widziałam zdjęcie z Japonii - rosła w rogu budynku, miała kilkadziesiąt lat i jak to w Japonii była formowana w drzewo (oparte o budynek). Zachwyciłam się

Kwiaty zawiązuje na grubszych, poziomych gałązkach.
sylwia_slomc... 11:16, 25 kwi 2017

roma2 napisał(a)
Sylwinko Ty wiesz jak ja się do rad ogrodowych nadaję ? Ale wg. mnie jako zadarniacz niekoniecznie. Ona najładniej wygląda gdy się pnie i trochę rozłazi dołem, jeśli ktoś lubi i potrzebuje. Wymaga wilgoci i nie lubi pełnego słońca. Zadarniacza innego wybierz. Gubię się w Twoich rabatach i nie kojarzę o którą konkretnie chodzi. Pokaż mi. Może jakieś powojniki bylinowe?

Na bylinowe jakoś trafić nigdy nie mogę. Romeczko pół ogrodu mam z rabatami trocinami ścielonymi, nie mam konkretnej na myśli tylko tak się zastanawiam , bo ta moja w podwórku też po ziemi już idzie i tak mi do głowy przyszło
elka_ 11:37, 25 kwi 2017

Witaj Romeczko

Gaik brzozowy przyszłam zobaczyć Nie przejmuj się, moje brzózki sadziłam jeszcze mniejsze patyczki, a teraz górują nad całym ogrodem, świerki przegoniły

O hortensji pnącej poczytałam (Toszko niezastąpiona, dziękuję). moja przesadzana 2 razy, cierpliwie czekam

Pozdrawiam cieplutko
roma2 11:56, 25 kwi 2017

Elu gaik brzozowy przedstawię, gdy patyczki wypuszczą listki. Bo one później listki mają niż zwykłe brzozy, z tego co obserwuję za płotem. Na razie słabo widoczne są .
Gruszka_na_w... 23:16, 25 kwi 2017

W gaiku sadziłaś Doorenbosy? One rzeczywiście dopiero startują.
Oby do majówki!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
eda 08:47, 26 kwi 2017

Macham dziś słońce
Mira104 10:22, 26 kwi 2017

Moje doorenbosy, też dopiero leniwie wypuszczają listki, a zwykłe brzozy to już zieloniutkie. Ciekawe jak pogoda będzie na majówkę, mam ambitny plan, zrobić porządek i budkę gospodarcza przenieść, zobaczymy co z tego wyjdzie
Rytla 14:00, 26 kwi 2017

Tak, późno i leniwie! nasza była przesadzana jesienią i nie mogąc się doczekać, czy się zazieleni, czy nie, jeszcze zimą uszczknęłam gałązkę i wsadziłam do wody w domu. Wielkie uff, zaakceptowała przeprowadzkę i ma już malutkie listeczki w miejscu docelowym.
MirellaB 14:12, 26 kwi 2017

Hortensje pnąca ma moja sąsiadka i też stoi w miejscu od dwóch lat