Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

magnolia 16:32, 27 lis 2017

tu lepiej widać selerię H- jest bardziej zielona niż sina i większa oraz bardziej miękka w kształcie

http://sklep.trawyozdobne.com/index.php/trawy-ozdobne-kategoria/sesleria-heufleriana-detail
mrokasia 17:37, 27 lis 2017

Wow, aleś się kobieto nawiązała . Moje trawy na razie swobodne, nie wiem, może tak zostawię...
Rzeczywiście, ta sesleria to taka se... ja mam jesienna i póki co jestem zadowolona, ale to tegoroczny nabytek więc przede mną obserwacja jak będzie sobie dawała radę. Zresztą to samo dotyczy wszystkich moich traw - ice dance, silver sceptre, rozplenic i miskantów. Mam co obserwować . Na razie najbardziej mnie interesuje czy wszystkie przezimują .
MirellaB 20:42, 27 lis 2017

Magleska napisał(a)
Ale fajne snopki ,super to wygląda trochę tego wiązania miałaś .......
i faktycznie ta sesleria taka sobie ...... znaczy związana super i te 3 szt też ....ale te co się pokładają ....średnie ale nie znam się na trawach i może trzeba dać jej szansę
Mi zawsze szkoda wyrzucać i przesadzam w inne miejsce

Był czas, że na forum dużo osób zachwycało się seslerią i ją polecano. Taka wychwalana to kupiłam i klops Już w pierwszym roku mi się nie podobała. Ja Haufleriany nie polecam ;(
Dobrze masz, że dysponujesz miejscem w ogrodzie na przesadzanie. Ja już nie mam luksusu miejsca ogrodowego tak mam napchane na rabatach
MirellaB 20:45, 27 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ale się nawiązałaś,super . Mnie też sesleria nie zachwyca póki co. Ona chyba jednak musi mieć samo słonko. Pozdrawiam

Trochę czasu spędziłam na wiązaniu, a to nawet nie połowa tego co powinnam związać. Może jutro uda mu się skończyć i zamknąć sezon
MirellaB 20:51, 27 lis 2017

magnolia napisał(a)

jak ona jest duża? Co ile ja posadziłaś?
Mam wątpliwości czy to sesleria heufleriana.
Kwitnie wiosną czekoladowymi kłoskami?
To nie jest kwestia braku słońca, ona dobrze radzi sobie z półcieniem

Jak się nie pokłada to sięga do kolan, sadzona co ok.30 cm.
Ja nie mam wątpliwości, że to Haufleriana. Kupowałam w dobrej szkółce i tam nie ma pomyłek. Czekoladowymi kłoskami nie kwitnie, kwitnie bardzo ciemnymi można powiedzieć czarnymi.
MirellaB 20:53, 27 lis 2017

magnolia napisał(a)

tu lepiej widać selerię H- jest bardziej zielona niż sina i większa oraz bardziej miękka w kształcie

http://sklep.trawyozdobne.com/index.php/trawy-ozdobne-kategoria/sesleria-heufleriana-detail

Moja nie tworzy takich kęp. Bardziej jest sterczącą.
m_gocha 20:57, 27 lis 2017

Mirello a czym wiązałaś swoje trawy?
Piękne masz snopeczki
MirellaB 21:00, 27 lis 2017

mrokasia napisał(a)
Wow, aleś się kobieto nawiązała . Moje trawy na razie swobodne, nie wiem, może tak zostawię...
Rzeczywiście, ta sesleria to taka se... ja mam jesienna i póki co jestem zadowolona, ale to tegoroczny nabytek więc przede mną obserwacja jak będzie sobie dawała radę. Zresztą to samo dotyczy wszystkich moich traw - ice dance, silver sceptre, rozplenic i miskantów. Mam co obserwować . Na razie najbardziej mnie interesuje czy wszystkie przezimują .

Będziemy się wymieniały spostrzeżeniami
Iwonka pisała, że można trawy korą podsypać. Ja nic nie robię tzn. w żaden sposób traw nie zabezpieczam na zimę. Dzisiaj obcięłam Trzcinniki Overdam, bo brzydkie były i myślę, że nic z nich nie będzie. Swobodnie źdźbła mogłam powyciągać z ziemi - chyba zgniły od tych deszczy. Trudno - kupię nowe, albo inne
MirellaB 21:02, 27 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Mirello a czym wiązałaś swoje trawy?
Piękne masz snopeczki

Wiązałam zwykłym białym sznurkiem. Chciałam spiąć trytkami, ale okazało się, że trytki za krótkie
tulucy 21:46, 27 lis 2017

Jedno mi się wyjaśniło, że moja nn trawa to sesleria, tylko ciekawe która, tatrzańska, Sadleriana... Będę wiosną dokładniej obserwować.

Mirello piękne snopki się nawiązałaś