Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 00:04, 03 sie 2015

Warmia napisał(a)
Faktycznie czas mi jechać do domu, bo nic nie mogę zrozumieć coś Ty tam wymyśliła. W przyszłą niedzielę już jestem, więc w poniedziałek pewnie wpadnę do Ciebie. Wytrzymasz?

Chyba nie wytrzymam, bo zwariuję.
Jeszcze nigdy żadne rośliny mi nie sprawiały tyle problemu co te rozchodniki. Wielkie są, rozstawać nie mogę, bo się przewracają i łamią, kruche to, psy biegają, Kubuś pomaga, wyobraź sobie jaki sajgon
MirellaB 00:06, 03 sie 2015

amelia_b napisał(a)
Mirella idz już spać ja tu widze rozchodnik, rozplenice, rozchodnik

O matko racja, już poprawiłam, dzięki to z nerwów pomyłka
MirellaB 00:09, 03 sie 2015

Warmia napisał(a)

Jak się rozrosną to będzie za gęsto.

No i też tak myślę, ale nie mam gdzie indziej miejsca

A niech się rozrastają i walczą.

A jeszcze mam hosty szt 5 do posadzenie, tylko gdzie?

Idę spać Martuś - dobrej nocy
amelia_b 00:14, 03 sie 2015

Ja nie jestem przekonana do floksów, one teraz kwitną czy przez całe lato? bo jak teraz to bez sensu bo bys miała gołe rabaty, a chcasz żeby było ładnie przez cały sezon? A nie myślałaś o czyśćcu wełniastym,przed rozchodniki? kwitł wcześniej a jak go zetniesz to utworzyłby ci szary dywan przed rozchodnikami?
sylwia_slomc... 00:47, 03 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Oto moja największa rabata, która ma być rabatą bylinową, kolorową, kwitnącą od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Rabata od strony południowo - zachodniej, słoneczna, na nią jest widok z tarasu.

Rośliny posadzone jeszcze przed moim pobytem na O.

Wiem, że będziecie pisać, że duże rośliny jak np. śliwa wiśniowa, budleja, dereń, czy słonecznik szorstki powinny być z tyłu jako wyższe tło, ale niestety nie będą przesadzone, nie wynika to z braku chęci, ale z przyczyn zdrowotnych i nie chodzi o skręconą kostkę. Takich dużych roślin nie jestem w stanie sama wykopać, a nikt mi nie pomoże i mąż się nie zgadza, więc tam niestety zostają

I bardzo dobrze mnie się tak podoba
MirellaB 07:07, 03 sie 2015

amelia_b napisał(a)
Ja nie jestem przekonana do floksów, one teraz kwitną czy przez całe lato? bo jak teraz to bez sensu bo bys miała gołe rabaty, a chcasz żeby było ładnie przez cały sezon? A nie myślałaś o czyśćcu wełniastym,przed rozchodniki? kwitł wcześniej a jak go zetniesz to utworzyłby ci szary dywan przed rozchodnikami?

Floksy kwitną lipiec-wrzesień mam ich 5 szt.

Gołe rabaty nie będą, bo nam posadzone rośliny, które kwitną wcześniej i później, tak aby zawsze coś było kolorowego, kwitnącego.

Czyściec wełniasty nie znam tej rośliny.
Poszukałam, ale niezbyt mi się podoba
MirellaB 07:19, 03 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

I bardzo dobrze mnie się tak podoba

Sylwia ja nie mam innego wyjścia i musiałam polubić to ustawienie
zbigniew_gazda 08:13, 03 sie 2015

Wpadam Mirella i zaglądam - a tu się dzieje! Rozplenice ogromne rosną - zobacz u Alinki spod Klasztoru. A rozchodniki daj razem ( przynajmniej 2 po 3 szt w kupie). Jak zakwitną to będziesz miała piękne plamy widoczne z daleka. Ja mam nawet 6 w jednym miejscu.
Warmia 08:49, 03 sie 2015

Mirella, czy będziesz sadziła coś jeszcze przy wrzosach, bo może te rozplenice tam posadzić. Wrzosy fajnie wyglądają z trawami.
Anusia 09:02, 03 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Oto moja największa rabata, która ma być rabatą bylinową, kolorową, kwitnącą od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Rabata od strony południowo - zachodniej, słoneczna, na nią jest widok z tarasu.

Rośliny posadzone jeszcze przed moim pobytem na O.

Wiem, że będziecie pisać, że duże rośliny jak np. śliwa wiśniowa, budleja, dereń, czy słonecznik szorstki powinny być z tyłu jako wyższe tło, ale niestety nie będą przesadzone, nie wynika to z braku chęci, ale z przyczyn zdrowotnych i nie chodzi o skręconą kostkę. Takich dużych roślin nie jestem w stanie sama wykopać, a nikt mi nie pomoże i mąż się nie zgadza, więc tam niestety zostają

Najłatwiej będziesz mogła przetransportować słoneczniczek szorstki. Wystarczy, że wiosną jak wypuści pierwsze listki część wykopiesz i posadzisz gdzieś z tyłu. Najlepiej to zrób tuż po desczach, gdy ziemia jest dobrze nasączona, wtedy się przyjmie. Ja tak przetransportowałam swojego miałam z 10 wykopanych sadzonek. W tym roku mam już busz.
Co do reszty daj sobie na razie spokój, zdrowie ważniejsze. Pozdrawiam z Żuław