Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 22:11, 02 sie 2015

Karol99 napisał(a)

Ja tez musze koniecznie kupić floksy. Tak mi się podobają..

Ładne są i te moje nawet ładnie pachną
MirellaB 22:18, 02 sie 2015

AlKa napisał(a)
Perowskie ma Madżenka w zestawieniu z hortkami i Beta https://www.ogrodowisko.pl/watek/1779-dla-odmiany-czas-na-zmiany?page=620

u Marty zielonej też chyba jest.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/886-perowskia-lobodolistna-perovskia-atriplicifolia

Ooooo super dzięki, bo tego nie widziałam i nie czytałam
Mysza 22:24, 02 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Gosia dzwoniłam do Ciebie rano, ale nie odbierałaś Szkoda, bo myślałam, że razem się spotkamy.
Poczekamy jak przyjedzie Marta i się spotykamy wszystkie, bo to już sierpień, za chwilę rok szkolny i znowu brak czasu A spotkać się musimy. Tak myślę, że jak w Rogalinie to możemy najpierw do naszej zaprzyjaźnionej szkółki podjechać, pewnie już mają wrzosy

Mirelko kom.mi padła na wakacjach
Od dzisiaj już mam kontakt ze światem
Wrzosy powiadasz już będą
MirellaB 22:26, 02 sie 2015

zabaewa napisał(a)
No cudne te rozchodniki dostałaś. I jakie zdrowe jak będą miały taki kolor to ja się piszę na odnóżkę przy rozmnażaniu
A floksy - cud malina. Ja dostałam od Napi białe ale w tym roku nie zakwitną - może w przyszłym.
Perowskia rośnie wysoko i lubi suche i słoneczne stanowiska - tyle o niej wiem.
A co to za zaprzyjaźniona szkółka ?

Ewuniu kochana jesteś, że się zgłaszasz po rozchodniki, bo zaczęłam się martwić co z nimi zrobię jak się rozrosną, a wiesz, że ja nie mam serca wyrzucać roślin. Obdaruję Cię nimi na pewno
Dobrze, że mi odradziłaś kupno tych chorych. Widzisz jaka ja jestem nawet takie chciałam kupić, bo mi ich było żal

Perowskia to akurat u mnie będzie miała dużo słońca

A szkółka to właśnie blisko Rogalina. Gosia tam sporo kupuje i ja też. Fajna duża szkółka, zdrowe rośliny i wiele odmian wrzosów i wrzośców mają - piękne
Warmia 22:27, 02 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Aha. Ty to masz dobrze A będziesz miała ich więcej ?

Jeszcze nie wiem ile dostanę. Ja to w ogóle nie wiem jak się spakuję, bo trochę tych roślinek już mi się nazbierało, a mój samochód nie należy do największych. Chyba walizki pojadą na dachu.
MirellaB 22:29, 02 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Perovskia zawszystkie pieknie wyglada. Teraz chyba połączę ją z zawilcami i gracillimusami. Pomyśl też o kompozycji z werbena patagońską lub klasycznie z bladoroźowymi różami.

Madżenko pewnie piękne te kompozycje, ale ja mam jedynie miejsce na nią między rozchodnikami Tyle bym chciała mieć na tej rabacie bylinowej piękności, zestawień i ryczę, bo nie mam miejsca
MirellaB 22:33, 02 sie 2015

Mysza napisał(a)

Mirelko kom.mi padła na wakacjach
Od dzisiaj już mam kontakt ze światem
Wrzosy powiadasz już będą

Aaaaaaa to dlatego nie odbierałaś. A ja myślałam, że gadać ze mną nie chcesz

Gosiu wrzosy 100% będą, a ogrodniczych już widziałam, u mnie już kwitną
Oni w sierpniu to już zawsze mają.
Ale ja wrzosy dopiero kupuję we wrześniu - taka moja ogrodowa tradycja
MirellaB 22:53, 02 sie 2015

Warmia napisał(a)

Jeszcze nie wiem ile dostanę. Ja to w ogóle nie wiem jak się spakuję, bo trochę tych roślinek już mi się nazbierało, a mój samochód nie należy do największych. Chyba walizki pojadą na dachu.

Jasne walizki na dach, miejsce dla roślin musi być.

U nas ta Perowskia jest po 7,00 złotych.

Marta jak mi tu Ciebie brakuje, przyjeżdżaj, bo oszaleję z tą rabatą bylinową

Będę wklejała zdjęcia i pytała o radę.
AlKa 23:03, 02 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Tak jak piszesz ten krzak nie należy do porządnych, więc myślę, że z tyłu rabaty jako akcent kolorystyczny może być. Planuję go posadzić między dwa rozchodniki

Właśnie przeczytałam w artykule, że nie ma niebieskich i żółtych floksów.

No to wiem czemu moje niebieskie floksy nie wyszły z ziemi, bo ich nie ma
MirellaB 23:11, 02 sie 2015

Oto moja największa rabata, która ma być rabatą bylinową, kolorową, kwitnącą od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Rabata od strony południowo - zachodniej, słoneczna, na nią jest widok z tarasu.

Rośliny posadzone jeszcze przed moim pobytem na O.

Wiem, że będziecie pisać, że duże rośliny jak np. śliwa wiśniowa, budleja, dereń, czy słonecznik szorstki powinny być z tyłu jako wyższe tło, ale niestety nie będą przesadzone, nie wynika to z braku chęci, ale z przyczyn zdrowotnych i nie chodzi o skręconą kostkę. Takich dużych roślin nie jestem w stanie sama wykopać, a nikt mi nie pomoże i mąż się nie zgadza, więc tam niestety zostają