Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

malgorzata_s... 10:23, 03 sie 2015

Mirelko floksów nie sadziłabym z przodu rabaty. Po pierwsze będą o wiele wyższe niż teraz w donicach i zasłonią resztę. Moje mają 130 cm a były takie jak Twoje. Po drugie dolne liście żółkną i robią się brzydkie, będą Cię denerwować.
MirellaB 12:35, 03 sie 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Wpadam Mirella i zaglądam - a tu się dzieje! Rozplenice ogromne rosną - zobacz u Alinki spod Klasztoru. A rozchodniki daj razem ( przynajmniej 2 po 3 szt w kupie). Jak zakwitną to będziesz miała piękne plamy widoczne z daleka. Ja mam nawet 6 w jednym miejscu.

Zbyszku, to by był fajny efekt tylko czy ja tak pomieszczę? Wielkie mam te rozchodniki w doniczkach, a co dopiero jak się rozrosną w ziemi, a gdzie się zmieszczą rozplenice?
Idę poprzestawiać znowu wg.Twojego pomysłu.

Upał dzisiaj okropny - paść można.

Poszalałam - kupiłam tyle, a miejsca brak i teraz problem

Już zaczynam żałować
MirellaB 12:38, 03 sie 2015

Warmia napisał(a)
Mirella, czy będziesz sadziła coś jeszcze przy wrzosach, bo może te rozplenice tam posadzić. Wrzosy fajnie wyglądają z trawami.

Tam tylko dojdą cebulowe wiosenne, ale na rozplenice to tam Martuś miejsca nie ma
Jedynie za nimi, a przed tujkami, ale tam musi być przejście

Myśl dalej kobito, bo zwariuję
MirellaB 12:42, 03 sie 2015

Anusia napisał(a)

Najłatwiej będziesz mogła przetransportować słoneczniczek szorstki. Wystarczy, że wiosną jak wypuści pierwsze listki część wykopiesz i posadzisz gdzieś z tyłu. Najlepiej to zrób tuż po desczach, gdy ziemia jest dobrze nasączona, wtedy się przyjmie. Ja tak przetransportowałam swojego miałam z 10 wykopanych sadzonek. W tym roku mam już busz.
Co do reszty daj sobie na razie spokój, zdrowie ważniejsze. Pozdrawiam z Żuław

Aniu - one muszą tam zostać, wielkością między budleją i dereniem nawet ładnie wyglądają, nie mam miejsca gdzie indziej, żeby je wsadzić i mąż się nie zgodzi, bo to jego ulubione kwiaty po dziadkach.
Wkońcu to też jego ogród
MirellaB 12:44, 03 sie 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mirelko floksów nie sadziłabym z przodu rabaty. Po pierwsze będą o wiele wyższe niż teraz w donicach i zasłonią resztę. Moje mają 130 cm a były takie jak Twoje. Po drugie dolne liście żółkną i robią się brzydkie, będą Cię denerwować.

Aż 130 cm - to chyba jakieś giganty masz? Na tabliczce było, że do 90 cm.

A co do liści to masz rację, już zdążyłam zauważyć, że się robią od dołu brzydkie, ale sądziłam, że jak posadzę to odbiją?
dominika_ 14:17, 03 sie 2015

Tak to już jest, człowiek kupi, później lata i szuka miejsca a w szkółce wszystko do rączek się lepi
Iwk4 17:50, 03 sie 2015

MirellaB napisał(a)
W planie mam kupić takie roślinki.
Nie wiem z czym najlepiej wygląda?
Czy ona się nie wykłada - nie lubię roślin, które leżą na ziemi.
Czy ktoś ją ma i coś o niej mi napisze?
Warto ją mieć?

Perovska pieknie wygląda, jeśli jest kilka sztuk . Możesz ją łączyć z werbeną, miskantami, lawendą. Lubi suche podłoże, słońce. Są różne gatunki, przy zakupie zwróć uwagę, jaka odmiana, jak wysoko rośnie.
Little jest niska, są też odmiany wysokie, które sadzi się w plecy. Np. Blue Spire osiąga 1,5 m wysokości:
Tutaj młode nasadzenie z werbeną, stipą, ML, z przodu tawułka cięta w kulkę (może być berberys)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931153/original.jpg
A tu w większej ilości z lawendą:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931136/original.jpg
Tess 17:55, 03 sie 2015

A tu zobacz. Mój faworyt kompozycji z perovskią.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1779-dla-odmiany-czas-na-zmiany?page=720

Możesz sobie sama sadzonki zrobić. Jeśli nabędziesz egzemplarz mateczny
amelia_b 18:21, 03 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Floksy kwitną lipiec-wrzesień mam ich 5 szt.

Gołe rabaty nie będą, bo nam posadzone rośliny, które kwitną wcześniej i później, tak aby zawsze coś było kolorowego, kwitnącego.

Czyściec wełniasty nie znam tej rośliny.
Poszukałam, ale niezbyt mi się podoba

Co do czyśćca to mi tez sie nie podoba jak kwitnie, ale podobaja mi sie jego liście przed i po, milusie włochate Ja też mam taką rabate co powiecmy ma kwitnąć przez cały sezon, a bywaja tygodnie że łyso jest czysciec podadziłam u siebie przed perovskią
MirellaB 18:39, 03 sie 2015

dominika_ napisał(a)
Tak to już jest, człowiek kupi, później lata i szuka miejsca a w szkółce wszystko do rączek się lepi

Tyle bym chciała jeszcze mieć, ale nie mam gdzie sadzić