Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Tess 15:28, 19 lut 2015

MirellaB napisał(a)

A jak się rozrosną to nie będzie dobrze?
Podpowiedz co by w róg można posadzić bordowego lub różowego tylko nie wysokie, żeby okna w całości nie zakryło. Ja myślałam o berberysie kolumnowym.

Hakone wolno na początku przyrastają. Żurawki szybciej, ale i tak chyba za rzadko będzie. ale od czegoś trzeba zacząć - więc można i rzadziej, najwyżej dosadzisz, jak będzie za mało.
Berberys chcesz. A jak tam ze słońcem? Bo berberys musi mieć dużo światła, żeby się wybarwił ładnie. No i nie jest zimozielony. Zimą z niego wątpliwa ozdoba.
Fajnie, że przemyślałaś ten uskok i pozbędziesz się tej wątpliwej urody kamieni.
MirellaB 15:59, 19 lut 2015

Hej Tess fajnie, że się odezwałaś myślałam, że już o mnie zapomniałaś
Hakone na tej rabacie nie będzie tylko Carex Ice Dance.
Tak myślę, że jak wszystko porozstawiam i stwierdze, że jest za mało to dokupię i dopiero będę sadziła.
Z drugiej strony to nie chce mieć tak napchane i nie chodzi mi tu o koszty, lubię tak przestronnie
Odnośnie Berberysa: to jest strona wschodnia i trochę południowa, więc by nie rósł w pełnym słońcu, dlatego myślałam o ciemnej odmianie no ale fakt zgubi liście i nie fajnie wygląda. Bym chciała tam coś zimozielonego. Zastanów się i podpowiedź . Nie mam innego pomysłu. Nie znam tak roślin, więc może ktoś podpowie.
A ta rabata z kamieniami zniknie już wkrótce, mój eM ma mi ją przerobić. Ciężko było go namówić
Anusia 16:09, 19 lut 2015

Ojej, dziewczyno idziesz jak burza! Dobrze że eM dał się namówić na przeróbkę tej rabaty U nas za mokro, glina wszystko się lepi.
Tess 16:14, 19 lut 2015

Tylko trzy dni tu nie pisałam, a już że niby zapomniałam?

Rzeczywiście pomyliłam trawy, ice dance ma być. No to on dość szybko przyrasta.
Wiesz, jak się przymiarki na rabacie robi jak się nie ma jeszcze roślin?
Doniczki do góry dnem się ustawia w miejscu, gdzie miałyby być rośliny. I patrzy, czy będzie dobrze. Z każdej strony.
Co do zimozielonego - zastanowię się.
Może ktoś coś podrzuci?
MirellaB 16:22, 19 lut 2015

Fakt idę jak burza. Jak już się zabiorę to na całego.
Dzisiaj wysypałam pod dwoma ścianami domu kamyczek na opasce. Wiesz taka niby bzdurna drobnostka, ale zupełnie inaczej wygląda. Oj dużo roboty, całego ogrodu w tym sezonie nie zrobię, ale połowę muszę zrobić.
No i ta nieszczęsna kamienna rabata zniknie, już nie mogę się doczekać pracy nad nią
MirellaB 16:30, 19 lut 2015

Tess napisał(a)
Tylko trzy dni tu nie pisałam, a już że niby zapomniałam?

Rzeczywiście pomyliłam trawy, ice dance ma być. No to on dość szybko przyrasta.
Wiesz, jak się przymiarki na rabacie robi jak się nie ma jeszcze roślin?
Doniczki do góry dnem się ustawia w miejscu, gdzie miałyby być rośliny. I patrzy, czy będzie dobrze. Z każdej strony.
Co do zimozielonego - zastanowię się
.
Może ktoś coś podrzuci?

Nie wiedziałam. Kurczę, a ja całe dwa wory doniczek wyrzuciłam i nie mam nic Ale zapamiętam na przyszłość, to fajny pomysł.
Zastanów się odnośnie tej rośliny. Ja też ciągle szukam.
Anusia 16:49, 19 lut 2015

Tylko się nie przepracuj. Kamień jest dość ciężki ale ja tak piszę a sama za taczkę łapię
Anusia 16:51, 19 lut 2015

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/425-hortensje-bukietowe-najpiekniejsze-krzewy-lisciaste-kwitnace
MirellaB 16:54, 19 lut 2015

Anusia napisał(a)
Tylko się nie przepracuj. Kamień jest dość ciężki ale ja tak piszę a sama za taczkę łapię

Bo my jesteśmy kobiety pracujące, żadnej pracy się nie boimy
Dzięki za link
andziurex 01:10, 20 lut 2015

Działaj, działaj, idź za ciosem, bo się mąż rozmyśli ... U mnie aura nadal nie pozwala na prace ogrodowe, ale założyłam sobie, że do końca lutego raczej nic na rabatach nie tykam.