Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Anusia 17:10, 28 mar 2015

Uwielbiam piwonie, pięknie pachną. Widziałam zdjęcia kwiatów na bodajże poprzedniej stronie to te ze skalniaka? Planuję zabrać sie za przebudowę swojego tuż po świętach
MirellaB 20:17, 28 mar 2015

Anusia napisał(a)
Uwielbiam piwonie, pięknie pachną. Widziałam zdjęcia kwiatów na bodajże poprzedniej stronie to te ze skalniaka? Planuję zabrać sie za przebudowę swojego tuż po świętach

Tak. Niektóre z nich były ze skalniaka☺
wietrzyk 22:16, 28 mar 2015

MirellaB napisał(a)

Ok. W takim razie jutro obetnę końcówki☺, musi mi wkońcu wyjść kształtna kulka☺
Cisy kupiłam w szkółce między Mosiną, a Stęszewem. Na polu mają dużą ilość. Jaka to odmiana to nie wiem, ale te urosną duże i rozłożyste, a mam jeszcze taki kolumnowy też bardzo ładny ☺, cena 23,00 złote. Potrzebujesz cisy?

Hej
gdzie Cię przywiało Mirello jeżdżę czasami tą trasą, ale szkółki nie kojarzę... Czy mogłabyś napisac na priw jakiś bliższy namiar? Moje cisy zakupione na wyprzedaży w Jucce właśnie umierają jeden po drugim. Kupiłam z opuchlakami Buuu...
A wykulkowany iglak, moim skromnym zdaniem, wyszedł Ci bardzo dobrze
MirellaB 10:51, 29 mar 2015

wietrzyk napisał(a)

Hej
gdzie Cię przywiało Mirello jeżdżę czasami tą trasą, ale szkółki nie kojarzę... Czy mogłabyś napisac na priw jakiś bliższy namiar? Moje cisy zakupione na wyprzedaży w Jucce właśnie umierają jeden po drugim. Kupiłam z opuchlakami Buuu...
A wykulkowany iglak, moim skromnym zdaniem, wyszedł Ci bardzo dobrze

Fajnie, że Ci się podoba ☺
Odpisałem Ci na priv ☺
Luki 15:00, 29 mar 2015

Witam się na początku
Już wczoraj wszystko poczytałem, ale miałem niespodziewanych gości
To po kolei.
Na takiej wystawie jeżeli chodzi o nasłonecznienie możesz posadzić każdą żurawkę i będzie dobrze rosła. Żurawka, która u mnie rośnie to Berry Smothie i rosła wtedy na podobnych warunkach świetlnych. Myślę, że ta kolorystyka ładnie zgra się z żółtym kolorem trzmielin. Na dodatek są dość spore, więc ładnie wypełnią przestrzeń.

Co do ziemi to widzę, że masz zbitą glinę, a żurawki nie przepadają za takim podłożem. Dla nich idealna jest gleba piaszczysta(przepuszczalna) z dodatkiem kompostu. Musisz rozluźnić troszkę glebę, aby żurawki dobrze rosły, jak dokładnie to zrobić to nie wiem bo nigdy nie sadziłem niczego w gliniastej ziemi, ale na pewno masz już jakieś doświadczenie z rozluźnianiem podłoża. Z wiedzy wyczytanej dobrze powinien sprawdzić się torf odkwaszony, kompost piasek, ale w jakich proporcjach to już nie napiszę. Ważne, aby nie rozluźniać tylko małych dołeczków pod żurawkami bo zrobisz wtedy 'glinianą doniczkę' w której będzie stała woda.
Jak chcesz posadzić je w rządku (przyznam, że nie wiem na czym stanęło ) to najlepiej przerobić pasek ziemi gdzie będą sadzone żurawki.

Nie wiem czy ta odmiana Cię zadowala, ale gdyby chciałaś posadzić coś innego to pisz
Warmia 17:38, 29 mar 2015

Mirellko, czy u Ciebie też jest dzisiaj tak brzydko i pada jak u mnie?
wiunia 18:44, 29 mar 2015

Mirelko u mnie też piwonie kiełkują w zeszłym roku kwitła mi tylko biała, była cudna z różowym środeczkiem mam nadzieję. że wtym roku bordowe i różowe (chyba?) mi zakwitną!
Pozdrawiam serdecznie z deszczowej, wietrznej i zimnej wsi
MirellaB 19:37, 29 mar 2015

ŁUKASZU dziękuję Ci za odpowiedź.
Ziemię oczywiście rozluźnię tak jak piszesz nie dołek tylko cały pas
MirellaB 19:46, 29 mar 2015

Warmia napisał(a)
Mirellko, czy u Ciebie też jest dzisiaj tak brzydko i pada jak u mnie?

Pogoda paskudna, pada, błoto i ma tak być do czwartku
Byłam po ziemię w L i kupiłam wierzbę hakuro i takie fajne wiadro-kosz gumowe
MirellaB 19:51, 29 mar 2015

wiunia napisał(a)
Mirelko u mnie też piwonie kiełkują w zeszłym roku kwitła mi tylko biała, była cudna z różowym środeczkiem mam nadzieję. że wtym roku bordowe i różowe (chyba?) mi zakwitną!
Pozdrawiam serdecznie z deszczowej,
wietrznej i zimnej wsi

A czy biała piwonia już u Ciebie wschodzi? Bo u mnie jeszcze nie, wschodzi różowa i bordowa, martwię się o białą. Odgarnęłam ziemię i coś tam jest, myślę, że jest późniejsza