Witam się na początku

Już wczoraj wszystko poczytałem, ale miałem niespodziewanych gości

To po kolei.
Na takiej wystawie jeżeli chodzi o nasłonecznienie możesz posadzić każdą żurawkę i będzie dobrze rosła. Żurawka, która u mnie rośnie to Berry Smothie i rosła wtedy na podobnych warunkach świetlnych. Myślę, że ta kolorystyka ładnie zgra się z żółtym kolorem trzmielin. Na dodatek są dość spore, więc ładnie wypełnią przestrzeń.
Co do ziemi to widzę, że masz zbitą glinę, a żurawki nie przepadają za takim podłożem. Dla nich idealna jest gleba piaszczysta(przepuszczalna) z dodatkiem kompostu. Musisz rozluźnić troszkę glebę, aby żurawki dobrze rosły, jak dokładnie to zrobić to nie wiem bo nigdy nie sadziłem niczego w gliniastej ziemi, ale na pewno masz już jakieś doświadczenie z rozluźnianiem podłoża. Z wiedzy wyczytanej dobrze powinien sprawdzić się torf odkwaszony, kompost piasek, ale w jakich proporcjach to już nie napiszę. Ważne, aby nie rozluźniać tylko małych dołeczków pod żurawkami bo zrobisz wtedy 'glinianą doniczkę' w której będzie stała woda.
Jak chcesz posadzić je w rządku (przyznam, że nie wiem na czym stanęło

) to najlepiej przerobić pasek ziemi gdzie będą sadzone żurawki.
Nie wiem czy ta odmiana Cię zadowala, ale gdyby chciałaś posadzić coś innego to pisz