Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Luki 23:39, 21 maj 2016

Na moje oko to może być Beni-Kaze, Nicolas lub Al Gold trzymana w cienistym miejscu bo ma sporo limonkowego koloru na młodych liściach, chcociaż All gold zielenieje z czasem jeżeli rośnie w głębszym cieniu, więc raczej odpada. Innych nie znam, więc się nie wypowiem
ren133 23:40, 21 maj 2016

ivo napisał(a)

Reniu mam tą taka zwykłą zieloniutką dostałam od dobrej duszy

Rozumiem A masz jej zdjęcia w zbliżeniu?
ren133 23:42, 21 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Ja dziś na targach widziałam podobnie wyglądającą i nazywała się Nicolas i nawet myślałam o Tobie, ale obok stała fotka, na której było pokazane jak ta trawa wygląda jesienią, a że się przebarwia, to stwierdziłam, że pewnie nie byłabyś zainteresowana.

Ale zobacz ostatnią fotkę na tej stronie, bo chyba jest podobieństwo do Twoich sadzonek

http://www.futuregardens.pl/hakonechloa-macra-nicolas.html

Takiej bym nie chciała ... no i znowu problem ... nigdy nie może być łatwo
Asiuniaa 23:42, 21 maj 2016

ren133 napisał(a)

Amazon mist mnie aż tak bardzo nie zawiodly ... na rabacie część już fajnie się rozkręca a te kilka sztuk, co dała ciała będzie w przyszłym tygodniu podmieniona i zobaczymy
Teraz sie martwię tą hakone bo jeśli to nie Albostriata to co?
Jeszcze zbliżenie na hakone - może ktoś ją zidentyfikuje?

Renia ona nie wygląda na Albostraitę.
ren133 23:44, 21 maj 2016

Luki napisał(a)
Na moje oko to może być Beni-Kaze, Nicolas lub Al Gold trzymana w cienistym miejscu bo ma sporo limonkowego koloru na młodych liściach, chcociaż All gold zielenieje z czasem jeżeli rośnie w głębszym cieniu, więc raczej odpada. Innych nie znam, więc się nie wypowiem

Na All Gold mi nie wygląda, te dwie pozostałe przebarwiają się tak, że mi to nie pasuje ... no kurcze no ...
ren133 23:45, 21 maj 2016

Asiuniaa napisał(a)

Renia ona nie wygląda na Albostraitę.

A nie wygląda Ci na zwykłą macrę?
ren133 23:48, 21 maj 2016

Asiuniaa napisał(a)

No to jest to . Zaplanować jedno a zrealizować drugie.Ja kupiłam sporo traw przez net. Kupiłam Hakonę Aureolę ale jest mikroskopijna. Jutro chyba śmiałka darniowego kupię . Zastanawiam się czy cos ze stipy mojej będzie i krwawnika. Krwawnik jest ładny ale nie wiem czy zakwitnie ale stipę to trzeba z lupą szukać

Moja stipa posadzona do gruntu wygląda jakby marniała ... nie wiem może to tylko takie wrażenie ale jest trochę takich jakby przysychających źdźbeł ... może to taki okres adaptacji i potem juz będzie lepiej? Tak będę sobie to tlumaczyć
A masz zdjęcie swojej hakone?
AnnaCh 23:58, 21 maj 2016

ren133 napisał(a)
Moja stipa posadzona do gruntu wygląda jakby marniała ... nie wiem może to tylko takie wrażenie ale jest trochę takich jakby przysychających źdźbeł ... może to taki okres adaptacji i potem juz będzie lepiej? Tak będę sobie to tlumaczyć
Ja też tak sobie tłumaczę Moja tak samo, a miała w gruncie zacząć szaleć Czekam jeszcze, w końcu do tej pory było zimno, deszczowo i bez słońca. Może trochę teraz odbije.
P.S. Miałam u Ciebie mnóstwo do nadrobienia
ren133 00:03, 22 maj 2016

Moja dopiero piąty dzień siedzi w gruncie. Na razie trochę ją podlewam chociaz nie wiem ona raczej nie lubi zbyt wilgotno ... za tydzień będzie już wiadomo czy coś z niej wyrośnie
To ja jutro będę nadrabiac u Ciebie
Dobranoc
MirellaB 01:17, 22 maj 2016

Ehhhh z tą stipą z wysiewu to same problemy. Część posadziłam do gruntu, część jeszcze nie. Cieszę się, że kupiłam dorodne egzemplarze. Z wysiewu już rezygnuję - strata czasu.