Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

kasja83 10:04, 15 wrz 2017

ren133 napisał(a)

Rabatka to może za dużo powiedziane ... to raczej taki przerywnik w trawniku
A wygląda tak

Pięknie, pięknie...będziesz czymś obrzeżać czy na kancik?Marzę o czasach-by też robić już przerwyniczki w trawniku
Gruszka_na_w... 22:44, 15 wrz 2017

Reniu, podczytuję od dawna, a teraz się oficjalnie przywitam. Ogród masz zachwycający.
Przeczytałam u Asi/ Margerytki, że interesuje się technologia utrwardzenia powierzchni klińcem. Z czasów budowy u siebie mam zrobioną sporą dokumentację fotograficzną. Jeśli chcesz, to mogę Ci podesłać, żebyś zobaczyła jak to wygląda. Podaj tylko na jaki adres.
Najdroższe było korytowanie (wybieranie humusu) z transportem miału granitowego. Kosztowało to ok. 3 tysięcy. Sam kliniec/grys sypaliśmy później. Za niego płaciliśmy ok. tysiąca. Może ciut mniej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
frezja 13:49, 16 wrz 2017

Reniu, czy pamiętasz kto ma buki cięte przy ziemi w kulki ?
ren133 14:26, 16 wrz 2017

leon60 napisał(a)
fajnie

Myślisz? Ja mam wątpliwości ale daję sobie czas

ren133 14:27, 16 wrz 2017

eee_taam napisał(a)
jednak Reniu działasz nie ma co sie nadwyręzać ....masz naprawde ładnie wiec trzemanie wolnego tempa zmian jest własciwe

Masz rację Justyś
Dziś akurat wygrzewam się w łóżku bo mnie przeziębienie dopadło...
ren133 14:33, 16 wrz 2017

kasja83 napisał(a)

Pięknie, pięknie...będziesz czymś obrzeżać czy na kancik?Marzę o czasach-by też robić już przerwyniczki w trawniku

Kasiu
No właśnie się zastanawiam czy nie powinnam dać ekobordów... Ale wysypię tam korę i nie wiem czy nie wystarczy zwykły kancik. Na razie jest jak jest... nawet kory jeszcze nie wyspałam... bo się kuruję.
Z tym przerywnikiem po prostu tak wyszło... musiałam przesadzić graba
ren133 14:57, 16 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Reniu, podczytuję od dawna, a teraz się oficjalnie przywitam. Ogród masz zachwycający.
Przeczytałam u Asi/ Margerytki, że interesuje się technologia utrwardzenia powierzchni klińcem. Z czasów budowy u siebie mam zrobioną sporą dokumentację fotograficzną. Jeśli chcesz, to mogę Ci podesłać, żebyś zobaczyła jak to wygląda. Podaj tylko na jaki adres.
Najdroższe było korytowanie (wybieranie humusu) z transportem miału granitowego. Kosztowało to ok. 3 tysięcy. Sam kliniec/grys sypaliśmy później. Za niego płaciliśmy ok. tysiąca. Może ciut mniej.

Haniu
Witam Cię serdecznie u mnie i dziękuję za miłe słowa
Myślałam o wyżwirowaniu przy rabacie z hortensjami... swego czasu była u mnie długa dyskusja na ten temat tylko wówczas nie brałam pod uwagę zlikwidowania ścieżki z kostki...a teraz już rozważam opcję zerwania kostki i części trawnika przed hortensjami...
Próbuję wkleić zdjęcia z tel i nie potrafię
ren133 15:00, 16 wrz 2017

frezja napisał(a)
Reniu, czy pamiętasz kto ma buki cięte przy ziemi w kulki ?

Ja wiem tylko o grabach ciętych na kulki przez Magdę arbuzową
frezja 15:03, 16 wrz 2017

ren133 napisał(a)

Ja wiem tylko o grabach ciętych na kulki przez Magdę arbuzową

Aha graby..
ren133 15:15, 16 wrz 2017

W końcu udało mi się wgrać zdjęcie ufff
Myślałam zlikwidować kostkę, powiększyć nieco trawnik z lewej i w miejsce trawnika po prawo wysypać żwirek lub właśnie ten kliniec ...