Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 16:20, 24 cze 2018

iwka napisał(a)

Renia, co masz tutaj, expres, piekarnik i ... mikrofala? jak w tym miejscu się użytkuje ?

Dokładnie ekspres, piekarnik i mikrofala.... Bardzo bałam się tego rozwiązania bo właściwie to powinna być jeszcze jedna szafka zwykła nad blatem a nie sprzęt ale miejsca mam tam za mało i... Zaryzykowałam i powiem Ci że dobrze zrobiłam... Dostęp do mikrofali jest dobry, otwiera się na styk do końca choć niekoniecznie tak trzeba można na 45stopni otworzyć i swobodnie coś włożyć... Cieszę się że podjęłam taką decyzję bo wizualnie jest fajnie a i funkcjonalnie bez zarzutu....2 w 1
ren133 16:21, 24 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Za późno, bo środek stosuje się w tzw. fazie kolanka u traw/zbóż, a więc na początku maja u trzcinników (tak myślę). Teraz nic nie da. A oprysk można wykonać raz w sezonie.

Ale czytam, że Polinka przekazała wiedzę od Mazana, środek do zastosowania na już.

Rdza jak jest to lubi być. Jak u malw, wyjątkowo wredna. Malwy się odmładza a trzcinników nie odmładzamy przecież tak często.

Ewuniu, nazwę środka sobie zapisałam i czekamy do wiosny... Dziękuję
ren133 16:22, 24 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
A w kuchni jest jesion na okleinach? Czy to jakieś inne drzewo?

W kuchni mam blat Egger bardolino i taka sama okładzina
popcorn 17:29, 24 cze 2018

Zachwycam się nadal, poproszę o więcej zdjęć wnętrz i ogrodu kuchnia w punkt
leon60 17:38, 24 cze 2018

ren133 napisał(a)

Wbrew pozorom nie jest taka pracochłonna... Bardzo jestem zadowolona z indukcji bo czyści się dużo łatwiej niż gazową a poza tym ważna jest dobra organizacja w szafkach... W drugiej kuchni udało mi się rozplanować wszystko dużo lepiej... Jestem z siebie dumna

mogłabym się pod tym podpisać

ren133 napisał(a)

Olu, uznałam że powinnam dać coś lżejszego jako przeciwwagę do tej zabudowy że sprzętem... Wydaje mi się że osiągnęła zamierzony efekt

oczywiście, że tak

HannaR 17:46, 24 cze 2018

ren133 napisał(a)

Gratuluję ja mam na razie kilka naparstnicę i trochę łubin, który już przejwita... Myślę o bylinówce na początek przy ściance w kolorystyce biało bordowej... Z wgłębnikiem to już jest bardziej skomplikowana sprawa... Ciekawa jestem twojej kompozycji

Na razie to tylko kilka kwitnących na żółto bylin i jedna na biało. Dojdzie niedługo biała jarzmianka. I jeszcze muszę dokupić coś białego. Chciałabym łubin i naparstnice, ale nie spotkałam w tych szkółkach, które odwiedziłam. Powiem tylko, że te kolory sprawdzają się na tle antracytowego murku - rozjaśniają i rozweselają ten kącik. I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie podobał mi się żółty kolor w ogrodzie. Wszystko się zmieniło po ostatnim Chelsea...

19:21, 24 cze 2018
ren133 napisał(a)

To jeszcze przydałyby się duże drzwi tarasowe

u mnie niby są juz wieksze drzwi na taras ...ale nie budowałam domu z mysla o ogrodzie ...dzis bym budowała z wieksza ilościa witryn sklepowych ...zeby ogród było widać z domu i planowałabym wyjscie z kuchni wprost do warzywnika ....nie wiem dlaczego ja nie myslałam o tym rozwiazaniu przed budową bo warzywnik u mnie jest starszy niz dom więc wiedziałam ze warzywnik bede mieć i uprawiać dokąd sie da

widze przez drzwi balkonowe meble tarasowe jak w wiekszości ostatnio budowanych domów ....i dla mnie to tez sa mankamenty obecnych projektów .....jakby nie można było tych tarasów przesunąć tak zeby były przytulone do ścian bez okien?

HannaR 12:42, 25 cze 2018

Kasya napisał(a)

No, to prawda
Ja od razu wiedziałam ze chce mieszkać prawie w ogrodzie ...tylko jeszcze ogrod trzeba wykończyć
Ty juz masz super

Ja też chciałam mieszkać prawie w ogrodzie. Niestety nie budowałam sama domu. Ale żeby go dostosować do moich potrzeb wybiłam podczas remontu okno na ogród, a w miejsce starego okna wbudowałam drzwi tarasowe i dobudowałam tarasik. Nie jest to to o czym marzę (przeszklenie na całej ścianie z pięknym widokiem), ale....jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

nicol21 15:01, 25 cze 2018

Salon świetny, choć podejrzewam że cośgo czasem ożywia szarość i naturalne drzewo to jest super baza. no i spójność z kuchnią to lukes sprawa. mam podobnie u siebie choc mamy dąb więc bardziej złoto jest.
szpaler róż i ML extra! trawniczek idealny, jak na tą szuszę.
ciekawa jestem jakie będzie drugie kwitnienie szałwi po tak drastycznym cięciu. a nóż równie obfite jak to pierwsze?! bo przecież to takie pierwsze krzaczki będą a nie odrosty na istniejących?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Pszczelarnia 15:58, 25 cze 2018

Myślałam, że 'Pastella' to raczej niska rabatowa róża, a u Ciebie ładnie poszła w górę do miskanta - świetne połączenie.