Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:39, 02 sie 2015

Mysza napisał(a)
Nowe wiadomości nabyłam o trawniku
Macham.

Pozdrawiam serdecznie
Iwk4 00:27, 03 sie 2015

Nie pomyślałabym, że trawa może mieć zły odczyn
ren133 00:41, 03 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Nie pomyślałabym, że trawa może mieć zły odczyn

I ja nie pomyślałam ... ale może z taką wiedzą w końcu mi się uda odzyskać i utrzymać soczystą zieleń trawnika
Pozdrawiam
waldek727 00:41, 03 sie 2015

Iwonko.
Każda roślina w swoim naturalnym środowisku rośnie w glebie o odpowiednich parametrach.
Najistotniejszą wartością decydującą o tym, w jakim stopniu roślina będzie zdolna pobrać z gleby substancje odżywcze, jest często bagatelizowany przez nas odczyn gleby. Przy zmianie wyglądu rośliny doszukujemy się stu chorób nie zdając sobie z tego sprawy, że roślina ma zbyt niski lub zbyt wysoki odczyn gleby w której przyszło jej żyć.
Margarete 09:49, 03 sie 2015

ren133 napisał(a)

Małgosiu ale możesz też spróbować ciąć ... będzie szybciej; )

Może i tak, szybciej jest pewnie z obcinaniem, choć jeak wiesz areał ma niewielki wiec na nowych sadzonkach mi nie zależy.....no chyba że miałabym np. dla ciebie rozmnażąc ...to bardzo proszę..jedno słowo i wiosna zrobie ci "przedszkole" rozchodników......
ren133 10:17, 03 sie 2015

A jaki masz kolor?
Może faktycznie zrobiłabym z nich towarzystwo rozplenicom
Margarete 10:19, 03 sie 2015

Krys napisał(a)
Bylam wczoraj i wszystko widzialam,trawnik po proponowanych zabiegach Waldka bedzie najwyzszej klasy,chciala bym miec choc ten obecny ogrod zmienil sie niesamowicie nabraly kolorow i jest przemyslany wglebnik tez jest juz bardzo ladny jak bedzie skonczony to bedzie odlot to jest kolejny wzorowyogrod na ogrodowisku,pozdrawiam i sorry za wczoraj

Fajnie że widziałas na zywo......
ana_art 11:50, 03 sie 2015

Reniu powiedz jak się robi próbki ziemi do badania i gdzie dostarcza? Jestem ciekawa jaka mam ziemię, może spróbuje przebadać
ren133 12:30, 03 sie 2015

ana_art napisał(a)
Reniu powiedz jak się robi próbki ziemi do badania i gdzie dostarcza? Jestem ciekawa jaka mam ziemię, może spróbuje przebadać

Musisz odszukać najbliższą sobie Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą i tam zadzwonić w kwestii przygotowania ziemi do badania. Ja pobrałam ziemię z kilku miejsc w trawniku rurką długą na 20cm i wymieszałam to - w sumie miał być 1 litr ziemi. M dowiózł to do Łodzi w poniedziałek a w piątek dostałam na pocztę e-mail wyniki z zaleceniami (ale o zalecenia poprosiliśmy przy oddawaniu próbek i dodatkowo zapłaciliśmy).

Życzę powodzenia
Margarete 13:10, 03 sie 2015

ren133 napisał(a)
A jaki masz kolor?
Może faktycznie zrobiłabym z nich towarzystwo rozplenicom

Ten do rozmnażania mamzwykły , klasyczny o liściach szmaragdowych i kwiatostanach ciemnorózowych, zraz poszukam fotki i zalinkuje do mnie na mój wątek to sobie zobaczysz : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=318