Iwonko.
Każda roślina w swoim naturalnym środowisku rośnie w glebie o odpowiednich parametrach.
Najistotniejszą wartością decydującą o tym, w jakim stopniu roślina będzie zdolna pobrać z gleby substancje odżywcze, jest często bagatelizowany przez nas odczyn gleby. Przy zmianie wyglądu rośliny doszukujemy się stu chorób nie zdając sobie z tego sprawy, że roślina ma zbyt niski lub zbyt wysoki odczyn gleby w której przyszło jej żyć.
Może i tak, szybciej jest pewnie z obcinaniem, choć jeak wiesz areał ma niewielki wiec na nowych sadzonkach mi nie zależy.....no chyba że miałabym np. dla ciebie rozmnażąc ...to bardzo proszę..jedno słowo i wiosna zrobie ci "przedszkole" rozchodników......
Musisz odszukać najbliższą sobie Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą i tam zadzwonić w kwestii przygotowania ziemi do badania. Ja pobrałam ziemię z kilku miejsc w trawniku rurką długą na 20cm i wymieszałam to - w sumie miał być 1 litr ziemi. M dowiózł to do Łodzi w poniedziałek a w piątek dostałam na pocztę e-mail wyniki z zaleceniami (ale o zalecenia poprosiliśmy przy oddawaniu próbek i dodatkowo zapłaciliśmy).