Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 13:12, 06 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Renia, ty się tak nie ciesz. I tak ściankę Ewy skopiuję do siebie

a kiedy planujesz realizację?
Iwk4 13:22, 06 wrz 2015

Reniu, wymiarami chcę podobnie. Tylko ze starej cegły chcę ściankę. Teraz zbieram cegłę. M zwozi od znajomych, wypytuje się, kto ma...
Pogoda deszczowa nie sprzyja realizacjom. No i kasy trochę brakuje. Chciałam teraz, ale są inne priorytety. Więc nie wiem, czy dam radę teraz przed zimą.
ren133 13:28, 06 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Reniu, wymiarami chcę podobnie. Tylko ze starej cegły chcę ściankę. Teraz zbieram cegłę. M zwozi od znajomych, wypytuje się, kto ma...
Pogoda deszczowa nie sprzyja realizacjom. No i kasy trochę brakuje. Chciałam teraz, ale są inne priorytety. Więc nie wiem, czy dam radę teraz przed zimą.

Ja przed zimą to chciałabym zdążyc chociaż z poszerzaniem rabat i poprawieniem nawadniania a zostanie mi jeszcze do obsadzenia rabata przy bukach, wgłębnik do wykończenia i ... myślałam o tej ściance wodnej ... ale to już w przyszłym sezonie i ... zależy czy eM będzie chciał się podjąć ... fachowców, którym trzeba wszystko tłumaczyć to ja nie chcę
Aaa jeszcze przed zimą chciałabym posadzić cebulowe ... to będzie mój pierwszy raz Nie wiem jak dobrać tulipany ... pomogłabyś mi? ... mam zyptanie klilka postów wyżej
popcorn 13:41, 06 wrz 2015

ren133 napisał(a)
I cały czas również dumam nad cebulowymi
Zastanawiam się nad połączeniem tulipana Van Eijk
http://cebule-kwiatowe.pl/tulipan/tulipan-van-eijk-5-szt.html
z Salmon Van Eijk Geolia
http://www.leroymerlin.pl/rosliny-nasiona-cebule/cebulki-kwiatowe/cebulki-jesienne/tulipan-darwina-salmon-van-eijk-geolia,p265302,l384.html
Tylko nie wiem czy quenny z B zgrają się z nimi tzn zakwitną w tym samym czasie? Co Wy na to?

nie mam żadnego z tych tulipków, bladego pojęcia nie mam czy kwitną razem czy na przemian... ja bym posadziła po np. 200 szt tego samego i nie bawiła się włączenie, może być różnie
pozdrawiam!
szemusia 14:03, 06 wrz 2015

Akcja cebulowe na całego widzę
Ja też debiutantka w tym temacie, więc będę podglądać u Ciebie
Pozdrawiam...
Iwk4 14:25, 06 wrz 2015

Reniu, ja w zeszłym roku sadziłam razem Van Eijk i Salmon Van Eijk.
Teraz dosadzę do nich Quiny. Czyli to samo zestawienie. Pierwsze zakwitły Van Eijk. Po tygodniu Salmon. Oba kwitły bardzo długo. Ok. 6-7 tygodni. Nie wiem, jak będzie kwitł Quin z biedry. Takie kupiłam. Ale się tym nie przejmuję. Skoro długo kwitną na przełomie kwietnia i maja, to kiedyś będzie ten moment, że się zgrają. A jak nie, to najwyżej będę miała długo kwitnącą rabatkę. Teraz piszę z telefonu. Potem ci zalinkuję moje Eijki.
Salmon kolorem bardziej mi się podobał. Ciemnoróżowy w ciągu kwitnięcia zmieniał trochę kolor, robił się na słońcu bardziej wyrazisty. Zestawienie dobre.
Gdzie chcesz je posadzić ?

Reniu, zobacz u mnie na str. 946. Mam tam trzy fotki Eijków z kwietnia i maja
ren133 15:47, 06 wrz 2015

popcorn napisał(a)

nie mam żadnego z tych tulipków, bladego pojęcia nie mam czy kwitną razem czy na przemian... ja bym posadziła po np. 200 szt tego samego i nie bawiła się włączenie, może być różnie
pozdrawiam!

Mówisz 200 sztuk?
ren133 15:48, 06 wrz 2015

szemusia napisał(a)
Akcja cebulowe na całego widzę
Ja też debiutantka w tym temacie, więc będę podglądać u Ciebie
Pozdrawiam...

Ale przecież ja też debiutuję
ren133 15:51, 06 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Reniu, ja w zeszłym roku sadziłam razem Van Eijk i Salmon Van Eijk.
Teraz dosadzę do nich Quiny. Czyli to samo zestawienie. Pierwsze zakwitły Van Eijk. Po tygodniu Salmon. Oba kwitły bardzo długo. Ok. 6-7 tygodni. Nie wiem, jak będzie kwitł Quin z biedry. Takie kupiłam. Ale się tym nie przejmuję. Skoro długo kwitną na przełomie kwietnia i maja, to kiedyś będzie ten moment, że się zgrają. A jak nie, to najwyżej będę miała długo kwitnącą rabatkę. Teraz piszę z telefonu. Potem ci zalinkuję moje Eijki.
Salmon kolorem bardziej mi się podobał. Ciemnoróżowy w ciągu kwitnięcia zmieniał trochę kolor, robił się na słońcu bardziej wyrazisty. Zestawienie dobre.
Gdzie chcesz je posadzić ?

Reniu, zobacz u mnie na str. 946. Mam tam trzy fotki Eijków z kwietnia i maja

Dziękuję Iwonko
Powiem Ci, że nie spodziewałam się, że tulipany tak długo mogą kwitnąć
Chciałabym takie zestawienie przy jałowcach zrobić.
Idę popatrzeć u Ciebie
wietrzyk 16:02, 06 wrz 2015

200szt o ja cię...

Renia, ale poszalałaś z trawnikiem komu jak komu, ale Tobie po trawnikowych przejściach należy się

i jeszcze czytam o poszerzaniu rabat, jestem za