Tak, tak własnie poradziła mi zrobić Mała Mi a że ja mam mały ogródek a dużo chciejstw i duże drzewa a co za tym idzie korzenie rozległe wiec cebulowe wciskam pietrowo : duzy dołek i na dno czosnek, przysypac, wczesny tulipan, przysypac i na samej górze krokusik albo ten mały wiosenny irysek....bo one kwitna wczesniej niż tulipany a czosnki na samym koncu...
Reniu dopasuj rozmiarem do tej ładnej donicy jakąs zwswykłą plastikową doniczke i w niej posadź cebule (to jest metoda Danusi-szefowej) i zadołuj te donice na zime albo postaw w jakms pomieszczeniu nieogrzewanym ale tez nie takim za ciepłym... ja w pierwszym roku wstawiłam do garażu, a że mam graż pod domem to jednak było w nim ciepło i wyrosły mi takie dzikie, żółte(brak światła) tulipanowe liscie juz w lutym, potem je "hartowałam" czyli wystawiłam na dwór i odkrywałam na dzien a zakrywałam na noc włókniną...zawracanie głowy z tym było, już wiecej tak nie zrobie....wiec zdecydowanie lepiej zadołowac, jak sie robi cieplej i nie ma juz wielkich mrozów np w marcu to wykopujesz i wkładasz do donic ozdobnych, przysypujesz ziemia żeby nie było widac plastiku i git...masz tulipany czy szafirki czy narcyze w donicy na tarasie....tu link do moich tak własnie "podhodowanych".... https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=225
kochana bo to dla mnie tez szyfr narazie jak to przeczytałam że pod szafirka w ten sam dołek tylko głębiej daje sie tulipana a nawet jeszcze głebiej czosnek to zaczełam myślec o kupieniu tulipanów jednak..wcześniej ich nie planowałam. ale tak można za jedną robota miec wszytsko a nie w przyszłym roku wykopywac szafirki żeby dac pod nie tulipany...nie mam pojęcia jakie tulipany bo to pomysł sprzed 10 minut