Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 10:44, 12 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Ja jestem fanem Renatki, a ten trawniczek to tylko tak do zagajenia rozmowy służy.

Zwykłą wodą można tak zaszkodzić roślinom, że później trzeba je przenieść spać do kompostownika. Po to są podane dawki aby ich nie przekraczać. Nadmiar minerałów tak samo szkodzi roślinom co ich brak. Także potwierdzam Moniko i Reniu aby być ostrożnym przy aplikacjach nawozów zarówno doglebowo jak i dolistnie. Nie tylko azot potrafi zniszczyć trawnik.

Zapomniałeś o tym znaczku:
Mam nadzieję, że zachowałam właściwą proporcję woda/nawóz Ja tylko chciałam Cię jeszcze prosić o opinię na temat tego preparatu https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=406
siakowa 11:06, 12 paź 2015

ana_art napisał(a)
dokładnie tak, lub pomieszać szafirki z krokusami i będą najpierw krokusy, a potem szafirki i tulipki

o matko czyli lepeij dokupic cebul i posadzić raz a dobrze niz potem szukac tych wcześniej zasadzonych szafirków i ładowac pod nie tulipany
ren133 11:08, 12 paź 2015

siakowa napisał(a)

o matko czyli lepeij dokupic cebul i posadzić raz a dobrze niz potem szukac tych wcześniej zasadzonych szafirków i ładowac pod nie tulipany

... a jaki kolor dobierzesz do tych szafirków?
Kasya 12:03, 12 paź 2015

Taka ilośc wsadzonych cebul zachwyca
Margarete 12:43, 12 paź 2015

siakowa napisał(a)
W sensie ze mozna wykopac dolek wsadzic tulipana zasypac troche i wsadzic szafirka ????

Tak, tak własnie poradziła mi zrobić Mała Mi a że ja mam mały ogródek a dużo chciejstw i duże drzewa a co za tym idzie korzenie rozległe wiec cebulowe wciskam pietrowo : duzy dołek i na dno czosnek, przysypac, wczesny tulipan, przysypac i na samej górze krokusik albo ten mały wiosenny irysek....bo one kwitna wczesniej niż tulipany a czosnki na samym koncu...
siakowa 12:45, 12 paź 2015

Margarete napisał(a)

Tak, tak własnie poradziła mi zrobić Mała Mi a że ja mam mały ogródek a dużo chciejstw i duże drzewa a co za tym idzie korzenie rozległe wiec cebulowe wciskam pietrowo : duzy dołek i na dno czosnek, przysypac, wczesny tulipan, przysypac i na samej górze krokusik albo ten mały wiosenny irysek....bo one kwitna wczesniej niż tulipany a czosnki na samym koncu...

kopiuje do siebie
siakowa 12:47, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

... a jaki kolor dobierzesz do tych szafirków?

myslałam o późniejszych tlipkach które to po szafirkach nadejdą razem nie chce
ren133 12:50, 12 paź 2015

siakowa napisał(a)

myslałam o późniejszych tlipkach które to po szafirkach nadejdą razem nie chce

Ale Ty szyfrem piszesz ... czyli?
Margarete 12:54, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

Akurat w maju - na urodziny moich dzieci Może jednak "wcisnę" te szafirki gdzieś w pobliżu tarasu. Część wsadziłabym do okrągłej białej donicy (nie wiem tylko jak to zrobić? ... bo należałoby wcześniej do gruntu wsadzić cebule i wiosną przenieść do donic)

PS Ana posadziłam ostatnio kilkadziesiąt cebul tulipanów i ... jestem pełna podziwu dla Ciebie ... to nie jest łatwa praca ... i jeszcze trzeba to kolorystycznie zaplanować ... naprawdę jesteś wielka!!!

Reniu dopasuj rozmiarem do tej ładnej donicy jakąs zwswykłą plastikową doniczke i w niej posadź cebule (to jest metoda Danusi-szefowej) i zadołuj te donice na zime albo postaw w jakms pomieszczeniu nieogrzewanym ale tez nie takim za ciepłym... ja w pierwszym roku wstawiłam do garażu, a że mam graż pod domem to jednak było w nim ciepło i wyrosły mi takie dzikie, żółte(brak światła) tulipanowe liscie juz w lutym, potem je "hartowałam" czyli wystawiłam na dwór i odkrywałam na dzien a zakrywałam na noc włókniną...zawracanie głowy z tym było, już wiecej tak nie zrobie....wiec zdecydowanie lepiej zadołowac, jak sie robi cieplej i nie ma juz wielkich mrozów np w marcu to wykopujesz i wkładasz do donic ozdobnych, przysypujesz ziemia żeby nie było widac plastiku i git...masz tulipany czy szafirki czy narcyze w donicy na tarasie....tu link do moich tak własnie "podhodowanych"....
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=225
siakowa 12:56, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

Ale Ty szyfrem piszesz ... czyli?

kochana bo to dla mnie tez szyfr narazie jak to przeczytałam że pod szafirka w ten sam dołek tylko głębiej daje sie tulipana a nawet jeszcze głebiej czosnek to zaczełam myślec o kupieniu tulipanów jednak..wcześniej ich nie planowałam. ale tak można za jedną robota miec wszytsko a nie w przyszłym roku wykopywac szafirki żeby dac pod nie tulipany...nie mam pojęcia jakie tulipany bo to pomysł sprzed 10 minut