Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:58, 12 paź 2015

Kasya napisał(a)
Taka ilośc wsadzonych cebul zachwyca

Zachwycać to będą wiosną ... mam nadzieję
Margarete 13:01, 12 paź 2015

I tu jeszcze widać wcześniejsze zdjęcie - te donice z "podgonionymi" tulipanami...jeszcze nie zasypane ziemia i widac wyraxnie donice w donicy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=219
ren133 13:26, 12 paź 2015

Margarete napisał(a)

Reniu dopasuj rozmiarem do tej ładnej donicy jakąs zwswykłą plastikową doniczke i w niej posadź cebule (to jest metoda Danusi-szefowej) i zadołuj te donice na zime albo postaw w jakms pomieszczeniu nieogrzewanym ale tez nie takim za ciepłym... ja w pierwszym roku wstawiłam do garażu, a że mam graż pod domem to jednak było w nim ciepło i wyrosły mi takie dzikie, żółte(brak światła) tulipanowe liscie juz w lutym, potem je "hartowałam" czyli wystawiłam na dwór i odkrywałam na dzien a zakrywałam na noc włókniną...zawracanie głowy z tym było, już wiecej tak nie zrobie....wiec zdecydowanie lepiej zadołowac, jak sie robi cieplej i nie ma juz wielkich mrozów np w marcu to wykopujesz i wkładasz do donic ozdobnych, przysypujesz ziemia żeby nie było widac plastiku i git...masz tulipany czy szafirki czy narcyze w donicy na tarasie....tu link do moich tak własnie "podhodowanych"....
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=225

O Małgosiu
Właśnie tak zrobię ... i część szafirków i 9szt niebieskich hiacyntów w doniczkach zadołuję
ren133 13:27, 12 paź 2015

siakowa napisał(a)

kochana bo to dla mnie tez szyfr narazie jak to przeczytałam że pod szafirka w ten sam dołek tylko głębiej daje sie tulipana a nawet jeszcze głebiej czosnek to zaczełam myślec o kupieniu tulipanów jednak..wcześniej ich nie planowałam. ale tak można za jedną robota miec wszytsko a nie w przyszłym roku wykopywac szafirki żeby dac pod nie tulipany...nie mam pojęcia jakie tulipany bo to pomysł sprzed 10 minut

Spooooko Czyli masz o czym myśleć przez najbliższe dni?
siakowa 13:43, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

Spooooko Czyli masz o czym myśleć przez najbliższe dni?

powiem Ci ze chyba im dłużej myśle tym bardziej mam ochote odpuścić temat na ten rok...bo to bedzie pierwszy rok z rośłinami w ogrodzie i pierwsza wiosna, nie wiem jeszcze dokłądnie jak i w których miejscach tak na prawde bedzie łyso, i co po zimie dostanie eksmisje...chyba poczekam do przyszłego roku z wiekszością cebulowych.
ren133 13:47, 12 paź 2015

siakowa napisał(a)

powiem Ci ze chyba im dłużej myśle tym bardziej mam ochote odpuścić temat na ten rok...bo to bedzie pierwszy rok z rośłinami w ogrodzie i pierwsza wiosna, nie wiem jeszcze dokłądnie jak i w których miejscach tak na prawde bedzie łyso, i co po zimie dostanie eksmisje...chyba poczekam do przyszłego roku z wiekszością cebulowych.

Kasia Ja też miałam wiecej cebulowych sadzić, ale się wycofałam z pewnych pomysłów bo chciałam zobaczyć ja to w ogóle zagra na rabatach A przecież sporo rabat jeszcze pustych w tym sezonie u mnie
ren133 13:52, 12 paź 2015

Margarete napisał(a)
I tu jeszcze widać wcześniejsze zdjęcie - te donice z "podgonionymi" tulipanami...jeszcze nie zasypane ziemia i widac wyraxnie donice w donicy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=219

Czyli wsadzić do zwykłych doniczek po roślinach na taką głębokość jakbym normalnie sadziła w ziemi i zrobić miejsce na jakiejś pustej rabacie i wsadzić to tak, że rant doniczki będzie na poziomie ziemi?
Kasya 13:56, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

Czyli wsadzić do zwykłych doniczek po roślinach na taką głębokość jakbym normalnie sadziła w ziemi i zrobić miejsce na jakiejś pustej rabacie i wsadzić to tak, że rant doniczki będzie na poziomie ziemi?

Ja tak robię od zeszłego roku, zakopuje po 2 doniczki... jak coś to łatwo wewnętrzne doniczki zamienić miejscami
Margarete 16:09, 12 paź 2015

I jeszcze takie zdjecie znalazłam w wątku tematycznym ...a'propos sadzenia pietrowego : https://www.ogrodowisko.pl/watek/984-sadzimy-cebulki-kwiatowe?page=9
Skoro w donicy tak można to i w ziemi tym bardziej
ag_zie 21:17, 12 paź 2015

Witam! Dziś trafiłam do Ciebie i kawał roboty wykonałaś! Zapisuję, co bym mogła jeszcze u Ciebie pooglądać kolejne prace